ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΣ 24/5/2024 – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

Με τις/τους εργαζόμενες/ους και τη νεολαία ενάντια στην αυταρχική αντιεκπαιδευτική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Για τα δικαιώματα μας στον μισθό, στην εργασία, σε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, για αξιοπρέπεια και παιδαγωγική ελευθερία

Για να νικήσουμε εμείς και οι ανάγκες μας!

Βρισκόμαστε εν μέσω ενός πραγματικού πολέμου…

Η επίθεση της Ν.Δ. στους εργαζόμενους συνεχίζεται με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία να οδηγείται στη φτωχοποίηση με την τεράστια ακρίβεια, την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών (υγεία, εκπαίδευση, πολιτισμός, συγκοινωνίες) να αυξάνει τα κέρδη των λίγων σε βάρος των πολλών. Με το νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο,  το νέο σύστημα με μπόνους παραγωγικότητας για τους Δ.Υ με «κλειδί» το νέο σύστημα αξιολόγησης, οι χιλιάδες πλειστηριασμοί και οι υπέρογκες αυξήσεις των ενοικίων, με αντεργατικούς  νόμους και νέους ποινικούς κώδικες ποινικοποιούν τη δράση των σωματείων.  Η «ανάπτυξη» τους, η λεηλασία φύσης και ανθρώπων, σκορπά φτώχεια και θάνατο!

Η εμπλοκή της κυβέρνησης στον πόλεμο σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή, η στήριξη του κράτους δολοφόνου του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό, η πρόσδεση στον ιμπεριαλισμό ΗΠΑ και συμμάχων τους και η δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ότι η Ε.Ε. μπαίνει σε περίοδο «οικονομίας πολέμου» μόνο κινδύνους και χειροτέρευση της ζωής μας, μας επιφυλάσσουν. 

Προωθείται αντιεκπαιδευτική μετάλλαξη του δημόσιου σχολείου…

Με νέα αντιεκπαιδευτική επέλαση κυβέρνηση, ΕΕ, ΟΟΣΑ, με ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών, ένταση των ταξικών φραγμών για τους μαθητές, χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και πειθάρχησή τους, αφαίρεση κάθε στοιχείου δημοκρατικής λειτουργίας του συλλόγου διδασκόντων. Με την  αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, την  ελεύθερη επιλογή σχολείου, τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ, με ιδιωτικά ΑΕΙ με παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, με εθνικό απολυτήριο με υπολογισμό βαθμών και Τράπεζα Θεμάτων και στις τρεις τάξεις του Λυκείου και εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, με τη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, με τη σύνδεση της αξιολόγησης με την απόδοση των μαθητών (εξετάσεις PISA και άλλες), με την κυριαρχία του δεσποτισμού και του ολοκληρωτισμού.

Η αξιολόγηση, βασικό όχημα για να προωθηθούν τα παραπάνω, έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα

Για τέταρτη χρονιά το ΥΠΑΙΘ προσπαθεί να επιβάλει την αξιολόγηση και παρόλο που έχει τη στήριξη των δυνάμεων του κυβερνητικού, κρατικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής, ο κλάδος συνεχίζει να μην παραδίδεται. Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί συνεχίζουν στον δρόμο του αγώνα, συντάσσονται με την απεργία αποχή. Το υπουργείο με 14 δικαστικές προσφυγές, απειλές, εκβιασμούς των νεοδιόριστων, εντολές καθαίρεσης διευθυντών γιατί ασκούν το δικαίωμά τους να απεργούν και συστράτευση όλης της εκπαιδευτικής ιεραρχίας, επιχειρεί να επιβάλει την αξιολόγηση. Δεν τα καταφέρνει!

Η απεργία αποχή με τις συνεχείς επαναπροκηρύξεις από τα σωματεία μας είναι ισχυρό όπλο και θα γίνει ο εφιάλτης πολλών! Τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι Σύλλογοι ΠΕ και οι ΕΛΜΕ, με το συντονισμό τους βαδίζουν τον δρόμο του αγώνα.

Επιδιώκουμε κοινό πανεκπαιδευτικό και πανεργατικό αγωνιστικό βηματισμό το επόμενο διάστημα. Στον συντονισμό των σωματείων και των ΓΣ βρίσκεται η ελπίδα νίκης. Το σιωπητήριο, οι συμβολικές κινητοποιήσεις αντιπροσώπων, η κοινοβουλευτικοποίηση των αγώνων οδηγούν στην ήττα. Οι καλύτερες στιγμές του μαχόμενου εκπαιδευτικού κι εργατικού κινήματος συντελέστηκαν όταν οι εκπαιδευτικοί πήραν τον αγώνα στα χέρια τους μέσα από ΓΣ και επιτροπές αγώνα, από κέντρα αγώνα όπως η κατάληψη της Πρυτανείας, με αυθεντικούς συντονισμούς πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων. Γι’ αυτό προτείνουμε:

Οργάνωση πολύμορφου αγώνα με απεργίες και παλλαϊκά συλλαλητήρια για πραγματικές αυξήσεις, ενάντια στη φτωχοποίηση – τη λεηλασία του εισοδήματος – την κλοπή του δημόσιου πλούτου – τον πόλεμο του κεφαλαίου και την εμπλοκή της χώρας  και την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και του σχολείου της αγοράς και την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας .

Πρωτοβουλίες για τη δημιουργία κοινωνικού μετώπου για Παιδεία, Υγεία, εργασία –  δημοκρατία – ενάντια στην καταστολή και τις απαγορεύσεις. Συμβάλουμε με κάθε τρόπο σε ΞΕΣΗΚΩΜΟ του λαού.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι το τέλος της χρονιάς με Γ.Σ. κλιμάκωσης του αγώνα, απεργία αποχή και στάσεις εργασίας. Αποφασίζουμε για το σωματείο μας και καλούμε την 93η ΓΣ της ΔΟΕ να αποφασίσει:

Η περίοδος που διανύουμε είναι ιστορική. Το τσουνάμι ακρίβειας σε ρεύμα, θέρμανση, είδη λαϊκής κατανάλωσης, η πλήρης ασυδοσία των μονοπωλίων στη διαμόρφωση των τιμών για την εξασφάλιση προκλητικών κερδών, η αδίστακτη ληστεία και μετατροπή των πάντων σε εμπορεύματα που τζογάρονται στα χρηματιστηριακά παιχνίδια, με τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν απειλητικά σε απόσταση αναπνοής, τους πολεμικούς  ανταγωνισμούς και επιθετικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας-Κίνας για «τ’ αφέντη το ψωμί» με λάφυρο την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου, το ξαναμοίρασμα των γεωπολιτικών σφαιρών επιρροή κι επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς είναι βασικά χαρακτηριστικά της.

Τα μέτρα υποτιθέμενης ανακούφισης για να κατευνάσουν την οργή του λαού, στέλνει μήνυμα να μάθουμε να ζούμε με τη φτώχεια, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες γεύονται όλο και περισσότερα προνόμια, φοροαπαλλαγές, ύψιστα ποσοστά κερδοφορίας.

Ο πόλεμος δικός τους… Τα κέρδη δικά τους… Οι νεκροί δικοί μας!

Δεν μας πρέπει να σιωπήσουμε αμήχανοι, Αγώνας για Ψωμί, Ζωή κι Ελευθερία!

Η ακρίβεια δεν είναι τυχαία ούτε παροδική, ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο και εντείνεται κατά τη διάρκειά του. Το κεφάλαιο, η ΕΕ και η κυβέρνηση της ΝΔ ιδιωτικοποιούν κοινωνικές ανάγκες και αγαθά και τα μετατρέπουν σε εμπόρευμα. Η κυβέρνηση επιχειρεί βαθιές ανατροπές στον δημόσιο τομέα, υπονομεύοντας δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια. Λύνει παραπέρα τα «χέρια της εργοδοσίας», καταργώντας κάθε δίχτυ εργασιακής προστασίας.  Καταστρατηγεί δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, επιταχύνει τις διαδικασίες εκχώρησης του δημόσιου πλούτου στους επενδυτές, διαμορφώνει κράτος, ακραίου αυταρχισμού, πειθάρχησης, διώξεων και καταστολής.

Χρειάζεται να εντείνουμε τους αγώνες μας για να αποκρουστεί η βάρβαρη επίθεση αλλά και για να βρουν δρόμο να εκφραστούν οι ανάγκες μας, για ζωή αξιοβίωτη, ζωή με δικαιώματα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία…

Τώρα, περισσότερο από πριν, υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν οι αγώνες μας. Υπόσχεση στον εαυτό μας και στη ζωή μας ότι δε θα αφήσουμε κανένα περιθώριο στη νέα κυβέρνηση να θεωρήσει ότι μπορεί να περάσει πάνω από τις ζωές μας. Η αντιπολίτευση θα κριθεί στους δρόμους.

Μπήκαμε σε μια νέα πολιτική περίοδο με πιο δύσκολες και πιο απαιτητικές συνθήκες για το λαό, τις/τους εργαζόμενες/ους και την κοινωνία ολόκληρη. Απέναντι στην επιθετική πολιτική του κεφαλαίου και του νεοφιλελευθερισμού, οι υποσχέσεις δήθεν μικροβελτιώσεων με αποδοχή του ασφυκτικού πλαισίου  των δημοσιονομικών περιορισμών, και της λιτότητας, δε συγκίνησαν κανέναν.

Η πολιτική της ΝΔ επικράτησε έχοντας την υποστήριξη του κεφαλαίου και των καθεστωτικών ΜΜΕ, δεν αμφισβητήθηκε ούτε μια στιγμή από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α. Αντίθετα, η συναίνεσή τους όλη την τετραετία στα βασικά επίδικα, ενίσχυσαν την κυβέρνηση και την πολιτική της. Αποδείχτηκε ότι κάθε υποχώρηση απέναντι στην επιθετική γραμμή του κεφαλαίου, κάθε παραχώρηση, ενισχύει πολιτικά, ιδεολογικά και τελικά και κοινοβουλευτικά τον βασικό εκπρόσωπο του δικομματισμού. Δεν είναι εποχή, κατά τη γνώμη μας, για χαμηλούς στόχους, μικρές προσδοκίες, λίγα. Γιατί τότε ο στρατηγικός αντίπαλος των φτωχών και καταπιεσμένων, το κεφάλαιο, θα επελαύνει ανενόχλητο. Στο επόμενο διάστημα θα επιδιώξει να προχωρήσει σε επιτάχυνση όλων των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Γι’ αυτό η εποχή απαιτεί από εμάς να ονειρευτούμε και να διεκδικήσουμε κόσμους με δικαιώματα, με καλούς μισθούς, με δημόσια και δωρεάν υψηλής ποιότητας υγεία και παιδεία, κόσμους χειραφετημένους, ελεύθερους, κόσμους να θρέψουμε το σώμα μας, το μυαλό μας, τις αισθήσεις μας, κόσμους να ταξιδέψουμε, να τεμπελιάσουμε, να χαρούμε. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε επιθετικές διεκδικήσεις, αυθάδικες… Όσο κανιβαλικά αυθάδης θα γίνεται ο καπιταλισμός και τα οικονομικά και πολιτικά επιτελεία του, τόσο χρειάζεται να ενισχύεται η εργατική απαιτητικότητα, η ανθρωπιά μας, ο τσαμπουκάς μας, οι αγώνες ανατροπής.

Έχουμε τη δύναμη! Ειδικά στην εκπαίδευση, αποδείχτηκε ότι ο κόσμος της εκπαίδευσης, το εκπαιδευτικό κίνημα έχει αγωνιστική φλέβα, και μάλιστα δυνατή, που εκτείνεται από την μια γωνιά της χώρας στην άλλη και απαντά με δυναμισμό στις προσπάθειες υπουργείου και αξιολογητών να διαλύσουν το δημόσιο σχολείο! Μπλοκάραμε την ατομική αξιολόγηση σθεναρά από το πιο μικρό χωριό μέχρι τα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι αξιολογητ(ρι)ες δεν μπήκαν στα σχολεία μας και ακόμα και στις επισκέψεις «γνωριμίας» βρέθηκαν αντιμέτωποι με το σωματείο, την επιτροπή αγώνα, τους συλλόγους διδασκόντων, τις/τους νεοδιόριστες/ους που δήλωσαν μαζικά Απεργία Αποχή! Οι εξετάσεις PISA ακυρώθηκαν σε πλήθος σχολείων, ακόμα και όταν προσπάθησε το ΥΠΑΙΘ να μας σταματήσει βγάζοντας εν μια νυκτί παράνομη την στάση εργασίας της ΔΟΕ. Η απεργία αποχή ενάντια στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας συνεχίζεται και το τρίπτυχο αξιολόγηση σχολείου, μαθητ(ρι)ών, εκπαιδευτικών παραπαίει.

Είναι ανάγκη για συνέχεια

Η ΝΔ εφαρμόζει το αντιλαϊκό της πρόγραμμα ξεζουμίζοντας τον λαό, παραχωρώντας τα πάντα στο κεφάλαιο και διαλύοντας κάθε κοινωνικό αγαθό μετατρέποντάς το σε εμπόρευμα, επιχειρώντας βαθιές ανατροπές στον δημόσιο τομέα, υπονομεύοντας δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια.

Ο Προϋπολογισμός 2024 είναι φοροκαταιγίδα για τον λαό και φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο

Οι μισθοί μας καθηλωμένοι με αυξήσεις κοροϊδία

13 χρόνια μισθολογικής καθήλωσης με μνημονιακές μειώσεις ως και 40% έχουν οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους και εκπαιδευτικούς σε δραματική μείωση των μισθών τους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ένας/μία αναπληρωτρια/τής με ΜΚ1 παίρνει 906 ευρώ ενώ για τον/την νεοδιόριστος/η (λόγω αυξημένων κρατήσεων) το ΜΚ1 αντιστοιχεί σε 738 ευρώ. Τα ποσά αυτά αλλάζουν λόγω μεταπτυχιακών και διδακτορικών διπλωμάτων που αυξάνουν τα κλιμάκια κατά 2 και 6 αντίστοιχα αλλά η πραγματικότητα παραμένει σκληρή. Οι νέοι εκπαιδευτικοί έχουν μισθούς κάτω των 1000 ευρώ, χωρίς 13ο και 14ο μισθό, με ένα κλιμάκιο κλεμμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2016-18) και μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας ένας/μία εκπαιδευτικός παίρνει 1350 ευρώ. Οι «αυξήσεις» τους δεν ξεπερνούν το 4%, όταν μόνο το 2022 είχαμε πραγματική μείωση του πραγματικού μισθού κατά 7,4% και δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τον πληθωρισμό των τελευταίων χρόνων. Ενώ οι χιλιάδες συμβασιούχοι και αναπληρωτές που δουλεύουν για λίγους μήνες το χρόνο θα δουν “αυξήσεις” πολύ μικρότερες.

Με καταιγισμό νομοθετημάτων και ταξική ευλάβεια, η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ κατεδαφίζουν ό,τι απέμεινε όρθιο στο δημόσιο σχολείο από τα αντιδραστικά αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ψήφισαν και εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα των μνημονιακών χρόνων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ). Οι εκθέσεις ΟΟΣΑ, ΕΕ και ΣΕΒ  γίνονται νόμοι που απογειώνουν τους ταξικούς φραγμούς και αποκλεισμούς της νέας γενιάς από τη μόρφωση, κατηγοριοποιούν τα σχολεία, διευκολύνουν την επέλαση των επιχειρηματικών  συμφερόντων τόσο στο περιεχόμενο, όσο και στην οικονομική εξάρτηση των σχολείων. Οι εξετάσεις PISA για Στ’ δημοτικού και Γ’ γυμνασίου, τα Πρότυπα σχολεία της “αριστείας”, η Τράπεζα θεμάτων, η ΕΒΕ, οι δεξιότητες από το νηπιαγωγείο, η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, η “αυτονομία” στην λειτουργία των σχολείων και η εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, η προσπάθεια για συγχωνεύσεις παιδαγωγικών τμημάτων, συνθέτουν τα  κομμάτια του puzzle αλλαγής του DNA της δημόσιας εκπαίδευσης.

Σε αυτό το σχολείο, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικούς όρους στο πλαίσιο της αξιολόγησης και της αυτονομίας, ο εκπαιδευτικός θα ελέγχεται, θα λογοδοτεί και θα φορτώνεται στην πλάτη του κάθε ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο σκληρής ιεραρχίας, ολοκληρωτισμού και παντελούς έλλειψης δημοκρατίας στο σχολείο, με μονάρχη που αποφασίζει για όλα τον θεσμό του διευθυντή, με μέντορες, συντονιστές εκπαιδευτικών ομίλων, επιμορφωτικά σεμινάρια εκτός ωραρίου και με σκληρή ατομική αξιολόγηση από διευθυντή και σχολικό σύμβουλο. Κάθε δράση του σχολείου  μετατρέπεται σε μετρήσιμο μέγεθος, που κρίνει τον βαθμό συμμόρφωσης τού ίδιου  και του Σ.Δ, στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Ο εκπαιδευτικός, υπεύθυνος για όλα χωρίς καμιά υποστηρικτική δομή. Υπουργείο και Διοίκηση “νίπτουν τας χείρας τους” και επιτίθονται με την τρομοκρατία των πειθαρχικών ποινών.             

Ανοιχτή επίθεση στο συνδικαλιστικό δικαίωμα

Με τον διαβόητο νόμο Χατζηδάκη το ρολόι της ιστορίας γυρίζει στον μεσαίωνα. Η μετατροπή της χώρας σε επίγειο ληστρικό παράδεισο για τους μεγαλοεπενδυτές, συνοδεύεται από την απελευθέρωση από την κατάργηση του 8ωρου και των ΣΣΕ. Βάζουν στον γύψο τα σωματεία, τις συλλογικές διαδικασίες τους (ΓΕΜΗΣΟΕ, ηλεκτρονικές Γ.Σ, εκλογές), το απεργιακό δικαίωμα για να εξασφαλίσουν σιγή νεκροταφείο,  να θωρακιστούν από την διογκούμενη λαϊκή οργή. Γι’ αυτό καταστέλλουν με βία και αυταρχισμό τις διαδηλώσεις και κηρύσσουν παράνομη κάθε απεργία, γι’ αυτό το ΥΠΑΙΘ προχώρησε ξανά σε ηλεκτρονικές εκλογές ενώ δεν υπάρχει πια η δικαιολογία της πναδημίας. 

Στην πολιτική της αυτή η κυβέρνηση βρίσκει συμμάχους στη στήριξη, αποδοχή και συμμόρφωση όλων των αστικών κοινοβουλευτικών «αντιπολιτευτικών» δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ/ΚΙΝΑΛ που της επιτρέπουν να ασκεί απρόσκοπτα την πολιτική της, αποδεχόμενοι τα συμφωνημένα με την Ε.Ε., αρνούμενοι να «βάλουν πλάτη» στους αγώνες των εργαζομένων, συναινώντας τις κρίσιμες στιγμές της κυβερνητικής επιδρομής, κάνοντας ανέξοδη κριτική για ανικανότητα και κακή διαχείριση.

Με τον διαβόητο νόμο Χατζηδάκη το ρολόι της ιστορίας γυρίζει στον μεσαίωνα. Η μετατροπή της χώρας σε επίγειο ληστρικό παράδεισο για τους μεγαλοεπενδυτές, συνοδεύεται από την απελευθέρωση από την κατάργηση του 8ωρου και των ΣΣΕ. Βάζουν στον γύψο τα σωματεία, τις συλλογικές διαδικασίες τους (ΓΕΜΗΣΟΕ, ηλεκτρονικές Γ.Σ, εκλογές), το απεργιακό δικαίωμα για να εξασφαλίσουν σιγή νεκροταφείο,  να θωρακιστούν από την διογκούμενη λαϊκή οργή.

Το τοπίο της ταξικής πάλης μπορεί να αλλάξει

Για μια ακόμα φορά ο κόσμος της εκπαίδευσης απέδειξε ότι και θέλει και μπορεί. Ειδικά η συγκλονιστική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις μαζικότατες ΓΣ του Μαρτίου που οδήγησαν στην επαναπροκήρυξη της ΑΑ από την ολομέλεια προέδρων στη 1.4.2024 αποδεικνύει ότι οι εκπαιδευτικοί θέλουν και μπορούν. Κάθε φορά που το Συνδικάτο τους κάλεσε, ανταποκρίθηκαν σε μεγάλα ποσοστά. Διέψευσαν όλες τις σειρήνες που χλεύαζαν ότι δεν τραβάει ο κόσμος. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί σ’ ολόκληρη τη χώρα αρνούνται την ατομική αξιολόγηση, χιλιάδες νεοδιόριστοι υπογράφουν απεργία – αποχή και στάσεις εργασίας, δίπλα στους δεκάδες – χιλιάδες μόνιμους και αναπληρωτές/αναπληρώτριες, παρά τις μόνιμες απειλές και εκβιασμούς περί πειθαρχικού παραπτώματος και μη μονιμοποίησης. Είναι πλέον ολοκάθαρο: οι εκπαιδευτικοί με όσα όπλα τους διατεθήκαν κάθε φορά ανταποκρίθηκαν με συγκλονιστικό πείσμα, μαχητικότητα και επιμονή.

Και οι εργαζόμενοι σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα κάθε φορά που καλέστηκαν να συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ανταποκρίθηκαν με σημαντική μαζικότητα.

Αντίθετα, ο κρατικός κυβερνητικός συνδικαλισμός της συναίνεσης και της υποταγής έχει κηρύξει σιωπητήριο! Στο δημόσιο η ΑΔΕΔΥ δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε διεκδικήσεις ούτε καν συζήτηση για αγώνες. Ακόμα κι αυτές οι απεργιακές κινητοποιήσεις που εξαγγέλλει, ανακοινώνονται στο παρά πέντε, δεν εντάσσονται σε κανένα αγωνιστικό σχεδιασμό. Στον ιδιωτικό τομέα η ΓΣΕΕ είναι παντελώς ανύπαρκτη, έχει μετατραπεί πλήρως σε φερέφωνο της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων. Η απάντηση της ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ στον οικονομικό ορυμαγδό είναι το απόλυτο μηδέν, κόπηκε κάθε συζήτηση ακόμα και για τις εθιμοτυπικές απεργίες μπροστά στον προϋπολογισμό. Η ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ακολουθούν απαρέγκλιτα το σιωπητήριο. Ακόμα κι όταν σε επίπεδο ΔΣ της ΔΟΕ και συνεδρίου ψηφίζουν κάποιες αποφάσεις, όπως η ομόφωνη απόφαση της 92ης ΓΣ για την αξιολόγηση, αυτό στη συνέχεια δε συνοδεύεται από δράσεις και κινητοποιήσεις ούτε στηρίζεται με αγωνιστικές μορφές.

Ειδικά την περσινή χρονιά, οι ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ πέρα από τις διαδικτυακές συναντήσεις δεν επιδόθηκαν σε καμία άλλη δράση σε σχέση με την αξιολόγηση και η 15η Φεβρουαρίου ήταν η μόνη εκπαιδευτική απεργία κλείνοντας κάθε απεργιακό-αγωνιστικό σχεδιασμό μάλιστα «πριν από τις κάλπες». Αυτά είναι αποκαλυπτικά στοιχεία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού και του ρόλου του στην ενσωμάτωση των εργαζόμενων.

Λογικές που προκρίνουν ότι η δυνατότητα αντίστασης έρχεται μόνο μέσα από τις Ομοσπονδίες είναι γραμμή ήττας. Στον συντονισμό των σωματείων και των ΓΣ βρίσκεται η ελπίδα νίκης. Οι καλύτερες στιγμές  του μαχόμενου εκπαιδευτικού κινήματος συντελέστηκαν όταν οι εκπαιδευτικοί πήραν τον αγώνα στα χέρια τους μέσα από ΓΣ και επιτροπές αγώνα, από κέντρα αγώνα όπως η κατάληψη της Πρυτανείας, με αυθεντικούς συντονισμούς πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων, σε ρήξη με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, αλλά και τους αγώνες διαμαρτυρίας, τον ακολουθητισμό και την κοινοβουλευτοποίηση των αγώνων. Γιατί δεν αποτελεί διέξοδο μια γραμμή που μεταθέτει τις απεργίες σε κάποιο αόριστο μέλλον, αρνείται συνολικά να θέσει ένα συγκροτημένο απεργιακό σχέδιο που θα στοχεύει στην ανατροπή της επίθεσης, αρνείται να συνολικοποιήσει τους αγώνες, όλες οι κινητοποιήσεις εξαντλούνται σε απογευματινά και Σαββατιάτικα συλλαλητήρια, κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, που ακόμα κι αυτές δε συγκροτούν ένα σχέδιο αντεπίθεσης. Τα τελευταία χρόνια γίνεται με το ζόρι μια 24ωρη και υπάρχει απόφαση για άλλη μια που σέρνεται και δεν πραγματοποιείται ποτέ.

Η επιτροπή αγώνα του συλλόγου μας και φέτος, αποφασισμένη και δυναμική, έδωσε τη μάχη στην ενημέρωση των σχολείων, στα μπλόκα έξω από αυτά, οργανώνοντας και συζητούσε πριν από κάθε κρίσιμη στιγμή!

Ο συντονισμός των Συλλόγων και ΕΛΜΕ, τα 77 σωματεία για Απεργία-Αποχή, οι αγώνες ενάντια στην ελαστική εργασία του Προσοντολογίου και της Αξιολόγησης, οι επιτροπές αγώνα αναπληρωτών, η συνέλευση της Κατάληψης της Πρυτανείας από τους αγωνιζόμενους, το Συντονιστικό Αναπληρωτών διαμόρφωσαν το κλίμα στον εκπαιδευτικό κόσμο, υποχρέωσαν σε αποφάσεις για Απεργία-Αποχή και να εξελιχτεί μια μάχη που αγκαλιάστηκε με 95% συμμετοχή. Να ανοίξουμε ξανά τον δρόμο για να βγουν στην επιφάνεια οι αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου, κόντρα στον αστικοποιημένο συνδικαλισμό.

Με αγωνιστικό ανατρεπτικό περιεχόμενο και πρόγραμμα πάλης

Αντιπαλεύουμε το σύνολο της αναδιάρθρωσης, όλο το πλαίσιο των 4692/21 και 4823/21, εξετάσεις PISA, τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ, θέτουμε στην καρδιά της αντιπαράθεσης τα μορφωτικά δικαιώματα, υπερασπίζουμε τα αιτήματα της νέας γενιάς εκπαιδευτικών, αναπληρωτές και νεοδιόριστους, διεκδικούμε ΤΩΡΑ αυξήσεις στους μισθούς, με μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, υπερασπιζόμαστε τα σωματεία και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις απεργίες και τις συλλογικές διαδικασίες απέναντι στο ν. Χατζηδάκη.

Με όπλο την ΑΑ από κάθε αξιολόγηση, με απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ξεπερνούν τα όρια των συμβολικών διαμαρτυριών και κινηματικά γεγονότα που θα ξαναφέρνουν τα εκπαιδευτικά επίδικα στον κέντρο της συζήτησης, με μεγάλες καμπάνιες προς τους μαθητές, τους γονείς, την εργαζόμενη πλειοψηφία ώστε να πάρει την υπόθεση της μόρφωσης στο παιδιών της στα χέρια της, με διαρκή, μάχιμο, ταξικό συντονισμό χωρίς αποκλεισμούς, με συνελεύσεις κι επιτροπές που θα κατακτούν τη διαχείριση και τη διεύθυνση του αγώνα τους. Μια τέτοια μάχιμη πλειοψηφία είναι ικανή να ξαναζωντανέψει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία, να τροφοδοτήσει με νέες δυνάμεις το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα και τελικά να νικήσει!

Για το πρόγραμμα δράσης προτείνουμε

 • Γενικευμένος, πανελλαδικός, πανεκπαιδευτικός και πανεργατικός πολύμορφος αγώνας διαρκείας
 • Μπροστά στην συνεχή και γενικευμένη επίθεση που δέχεται το δημόσιο σχολείο, η εργασία και τα δικαιώματά μας, καταθέτουμε πρόταση παρατεταμένου πολύμορφου αγωνιστικού και απεργιακού αγώνα, που θα περιλαμβάνει ενημερώσεις, εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, καταλήψεις, απεργίες, θα είναι ανοιχτό στις εξελίξεις και σε κάθε φάση τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα θα καθορίζεται από τις Γενικές Συνελεύσεις με κεντρικά αιτήματα τις αυξήσεις σε μισθούς (και το σύνολο των οικονομικών αιτημάτων), για δημόσια δωρεάν εκπαίδευσης ενάντια στην αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση, για μόνιμη και σταθερή εργασία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς, για ίσα δικαιώματα σε μόνιμες/ους κι αναπληρωτ(ρι)ες
 • Μπλόκο στην αξιολόγηση, Ακώλυτη Μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων ΤΩΡΑ χωρίς αξιολόγηση, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μπλόκο στην ακρίβεια και τις αυξήσεις στην ενέργεια, μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία, ενάντια στο προσοντολόγιο και τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τη μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών νηπιαγωγείων και ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων, για τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα
 • Κήρυξη απεργίας – αποχής ενάντια στην αξιολόγηση των ν. 4823/21 και 4692/20 και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους (αυτοαξιολόγηση και ατομική αξιολόγηση) για κάθε εξωδιδακτικό έργο που αφορά την αξιολόγηση
 • Κήρυξη 1 με 3 ώρες διευκολυντικές στάσεις εργασίας για κάθε μέρα για την κάλυψη των εκπαιδευτικών όταν οι σχολικοί σύμβουλοι επιδιώξουν να μπουν στην τάξη τους για την ατομική τους αξιολόγηση
 • Κανείς/Καμία μόνος/η απέναντι στους αξιολογητές
 • Επιβεβαιώνουμε την απόφαση του σωματείου ότι κηρύττουμε απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση (για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας το έχουμε κάνει ήδη) σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας την βγάλει παράνομη και δεν επαναπροκηρύξουν οι ομοσπονδίες.
 • Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση της ΓΣ οι στάσεις εργασίας που κάνουν οι νεοδιόριστοι/ες για την ατομική αξιολόγηση αποδίδονται από το απεργιακό ταμείο του σωματείου.
 • Μπλοκάρουμε τις επισκέψεις των αξιολογητών στα σχολεία μας με στάσεις εργασίας από σύλλογο και εκπαιδευτικούς! Κανένας/καμιά μόνος του/μόνη της! Η αξιολόγηση δεν είναι ατομική υπόθεση ενός εκπαιδευτικού, αφορά όλον τον κλάδο! Κάθε εκπαιδευτικός που αξιολογείται φέρνει τις συνέπειες της αξιολόγησης που θα ακολουθήσουν σε επόμενα νομοσχέδια, με ανισότητες στους μισθούς, τις συνέπειες σε βαθμολογική, υπηρεσιακή μισθολογική εξέλιξη, καθώς και την άρση της μονιμότητας, ακόμη πιο κοντά!
 • Στον αυταρχικό κατήφορο του ΥΠΑΙΘ και στην περίπτωση αγωγής εναντίον της Απεργίας-Αποχής των πρωτοβάθμιων σωματείων, τότε προχωράμε σε νέα κήρυξη ΑΑ αν αυτές κριθούν παράνομες και καταχρηστικές. Απαιτούμε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να παρέχουν κάθε νομική, συνδικαλιστική, οικονομική αρωγή στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Συγκεκριμένα:

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» εκτιμώντας τις νέες συνθήκες σχετικά με το σύστημα αξιολόγησης ήτοι:

α) Τις ελλείψεις σε προσωπικό που εξακολουθούν να υφίστανται παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας

β) Τις σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή που καθιστούν σε πολλές περιπτώσεις επισφαλή την εκπαιδευτική διαδικασία

γ) Την παντελή έλλειψη διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς

δ) Την απουσία οποιασδήποτε συνεχούς διαδικασίες διαρκούς επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών

αποφασίζει για τους ανωτέρω λόγους την κήρυξη νέας απεργίας αποχή με το κάτωθι περιεχόμενο ( αντιγραφή του εξωδίκου ). Σε περίπτωση μη επίλυσης των προβλημάτων η Γενική Συνέλευση εκτιμώντας τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των προβλημάτων και ιδίως την άρνηση επιλύσεως του, αποφασίζει:

1. την κήρυξη απεργίας αποχής από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται  με την άσκηση των καθηκόντων μας που αφορούν στις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης που προβλέπονται από τις διατάξεις 9950/ΓΔ5/27.1.2023 Κοινή Υπουργική Απόφαση, την 12980/Ε3/3.2.2023 (Β΄ 602) Κοινή Υπουργική Απόφαση, την 118991/ΓΔ5/23-10-2023 εγκύκλιος την 5302/ΓΔ5/17-1-2024 εγκύκλιος, την 16870/ΓΔ5/16 19-2-2024,  28857/Ε3/20-3-2024 και κάθε άλλης κανονιστικής πράξεως που εκδόθηκε ή θα εκδοθεί κατ’ εφαρμογή και κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 33, 34, 35 και 36 ν.4692/2020 και των άρθρων 56 εώς 83 και 97 ν.4823/2021

2. Αναθέτει και εξουσιοδοτεί το ΔΣ, σύμφωνα με τα ανωτέρω, να προχωρήσει όποτε χρειαστεί σε κήρυξη και νέας επικαιροποιημένης της υφιστάμενης απόφασης απεργίας αποχής

 • Εντείνουμε την πίεση να κηρύξουν οι ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ τώρα εκ νέου την απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση, όπως απαιτούν οι εκπαιδευτικοί. Τις καλούμε να ασκήσουν το νομικό τους δικαίωμα για έφεση στις αποφάσεις των δικαστηρίων. Καλούμε σε συνεχόμενες επαναπροκηρύξεις της Α-Α με κάθε δυνατό τρόπο (ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ/ΔΟΕ-ΕΛΜΕ/Σύλλογοι Εκπ/κών ΠΕ).
 • Καλεί άμεσα σε συντονισμό των εκπαιδευτικών σωματείων για τη συζήτηση και οργάνωση του αγώνα σε αυτή την κατεύθυνση – Κινητοποιήσεις στους αξιολογητές μαζί με το άλλο σωματείο της Δυτ. Αττικής

Απαιτούμε:

Επιβεβαιώνουμε όλες τις βασικές θέσεις που έχουν ψηφιστεί στην τακτική ΓΣ τον Νοέμβριο

 • Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 4823/2021, 4692/2020, 4547/18, 4589/19 και συνολικά όλου του αντιδραστικού πλαισίου και των εφαρμοστικών ΥΑ και νομοθετημάτων.
 • Να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τους μέντορες, ενδοσχολικούς συντονιστές και εκπαιδευτικούς ομίλους.
 • Όχι στο νέο σχολείο – εξεταστικό κέντρο. Να καταργηθούν τα εξεταστικά πλέγματα (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, εξετάσεις PISA)
 • Άμεση Ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων ΤΩΡΑ χωρίς αξιολόγησή τους
 • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία– πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
 • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για την κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων και της ανόδου του πληθωρισμού. 1.000 ευρώ καθαρά πρώτος μισθός! Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης. Να δοθεί το κομμένο Μ.Κ. του 2016-17, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ
 • Υπογραφή γνήσιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εφ’ όλης της ύλης με όλα τα ζητήματα οικονομικά εργασιακά συνταξιοδοτικά μορφωτικά εκπαιδευτικά έτσι όπως έχουν ψηφιστεί ως τώρα αναλυτικά από τις ΓΣ
 • Να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη και στην ενέργεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.  Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Να επιστρέψουν οι εταιρείες στο δημόσιο (ρεύμα, ενέργεια, κ.α)
 • Μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών κι ολιγοθεσίων όπως των υπόλοιπων εκπαιδευτικών
 • Μέτρα προστασίας (15 μαθητές στο τμήμα, καθαρίστριες, απαραίτητα υλικά, κ.ά.).
 • Ανατροπή του ν. Χατζηδάκη!
 • Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Τα σωματεία μας δεν θα εφαρμόσουν το ν. Χατζηδάκη –
 • Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ – Κεφαλαίου.
 • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να σταματήσει τώρα η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών

Μαζικός και παρατεταμένος αγώνας, κόντρα στο συμβιβασμό, τη συνθηκολόγηση, την υποταγή  και την ηττοπάθεια

Συγκεκριμένα, οργανώνουμε τα βήματά μας:

 • Συνεχίζουμε και διευρύνουμε την επιτροπή αγώνα του συλλόγου και προωθούμε την πρόταση για το συντονισμό των επιτροπών αγώνα των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ της Αττικής.
 • ΕΛΜΕ/δήμοι/νοσοκομεία και ότι άλλο δραστηριοποιείται σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) για κοινές δράσεις και κοινές συγκεντρώσεις
 • Συμμετέχουμε στην Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων με στόχο τη δημιουργία κέντρου αγώνα από τα Σωματεία ικανού να αντιπαλέψει αυτές τις πολιτικές, με βάση το ψηφισμένο από τις ΓΣ πλαίσιο του σωματείου μας.
 • Συμμετέχουμε στο Συντονισμό Εργατικών Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό
 • Συμμετέχουμε στο Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών και στις δράσεις του
 • Οργανώνουμε καμπάνια για τα δικαιώματα στη μητρότητα
 • Καμπάνια για το ρόλο της αξιολόγησης στην εκπαίδευση (αφίσα/γράμμα/μύθοι/εμπειρία εξωτερικού). Εκδήλωση του Συλλόγου/κοινή αφίσα συλλόγων-ΕΛΜΕ
 • Προετοιμασία, οργάνωση και κοινή δράση με τους συλλόγους γονέων και την Ένωση γονέων στο Δήμο Φυλής, την ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής για το εκρηκτικό κτιριακό πρόβλημα των σχολείων μας. Οργανώνουμε παρέμβαση στην σχολική επιτροπή για τα ζητήματα της χρηματοδότησης των σχολείων.
 • Συνεχίζουμε τη δράση μας για την εγγραφή όλων των προσφυγόπουλων στα πρωινά σχολεία μαζί με όλα τα παιδιά. Πραγματοποιούμε κινητοποιήσεις για την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων υποστηρικτικών δομών (τμήματα υποδοχής, ένταξης, ολιγομελή τμήματα), τη μεταφορά τους στις σχολικές μονάδες με πούλμαν.
 • Συμμετέχουμε στις αντιφασιστικές-αντιρατσιστικές-αντιπολεμικές-αντιμπεριαλιστικές δράσεις του κινήματος

Σχετικά με τη λειτουργία του Συλλόγου

 • Μπλοκάρισμα οποιασδήποτε προσπάθειας υποχρεωτικών μετακινήσεων, συμπτύξεων τμημάτων, συγχωνεύσεων, με συγκεντρώσεις και καταλήψεις σε Διευθύνσεις και Περιφέρειες.
 • Μπλοκάρουμε κάθε απόπειρα να χρησιμοποιηθούν πλεονάζουσες ώρες για να καλυφθούν ώρες σε παράλληλη στήριξη κατά παράβαση ακόμα και της ισχύουσας νομοθεσίας που δεν το επιτρέπει σε πΕ70 χωρίς τα ειδικά προσόντα.
 • Καλούμε και καλύπτουμε συνδικαλιστικά τους Συλλόγους διδασκόντων των Νηπιαγωγείων να προχωρήσουν στη συγκρότηση τμημάτων αμιγούς χαρακτήρα (αμιγώς κλασσικού, αμιγώς ολοήμερου προγράμματος) σύμφωνα με τις αιτήσεις των γονέων και την εναλλαγή της βάρδιας των Νηπιαγωγών στο Ολοήμερο Πρόγραμμα στο πλαίσιο της ίδιας σχολικής χρονιάς.
 • Οι σύλλογοι διδασκόντων να διαμορφώσουν με δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες το ωρολόγιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.
 • Συμβολή σε πανεργατικό αγωνιστικό- απεργιακό συντονισμό για την ανατροπή των αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών και στήριξη του κινήματος για την προάσπιση του δικαιώματος στη στέγη, την ενέργεια, το νερό.
 • Να γίνουμε το κίνημα που δεν μπορούν να αγνοήσουν. Κίνημα ρήξης και ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και όλου του μνημονιακού μετώπου που κυβέρνησε και ψήφισε μνημόνια ως τώρα. Με αγώνες σύγκρουσης και ανατροπής, όχι διαμαρτυρίας και υποταγής. Με συνδικάτο ταξικό, όχι κυβερνητικό και κρατικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *