ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΤΙΣ 5.9.2025

Την Παρασκευή 5.9.2025 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των ΔΣ των συλλόγων ΠΕ «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» και «Κ.Βάρναλη» της Δυτικής Αττικής με τη διευθύντρια εκπαίδευσης κ. Κολιοπούλου, ώστε να αναδειχθούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα και προβλήματα μπροστά στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤ(ΡΙ)ΩΝ

Στη συνάντηση αυτή διαπιστώθηκε αυτό που ήδη τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε πολύ καλά και βιώνουμε όλα τα τελευταία χρόνια: η παιδεία παραμένει μία από τις τελευταίες επιλογές της κυβέρνησης! Τους ελάχιστους διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών, σε σχέση με τις πραγματικές και πάγιες ανάγκες των σχολείων, ακολούθησαν οι πετσοκομμένες προσλήψεις αναπληρωτών/τριών που έγιναν βέβαια την τελευταία στιγμή αδιαφορώντας για την οργάνωση των σχολείων.

Τα νούμερα αποκαλύπτουν την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής! Συνολικά, αλλά ιδιαίτερα και στη Δυτική Αττική οι ελάχιστες προσλήψεις αναπληρωτ(ρι)ών επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την πλήρη αδιαφορία για τις λαϊκές και κοινωνικά ευάλωτες περιοχές. Η παιδεία, όπως και η υγεία και η ασφάλιση, δεν είναι προτεραιότητα. Τα σχολεία θα ξεκινήσουν χωρίς δασκάλες/ους και εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, χωρίς παράλληλη στήριξη, χωρίς τμήματα ένταξης και χωρίς βέβαια κανέναν έλεγχο από τους δήμους για την κατάσταση των σχολείων που θα στεγάσουν παιδιά και εκπαιδευτικούς και τη φετινή σχολική χρονιά. Μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών μας και εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και πάλι θυσιάζονται στο όνομα των περικοπών.

Στους παρακάτω πίνακες αποτυπώνεται η σφαγή στις προσλήψεις, ακόμη και από τα πετσοκομμένα κενά που δήλωσε η ίδια η ΔΙΠΕ προς το ΥΠΑΙΘ, νούμερα που όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων και στην απαίτηση των εκπαιδευτικών σωματείων για λιγότερους/ες μαθητ(ρι)ες στην τάξη, για κάλυψη όλων των ωρών των ειδικοτήτων από τις αντίστοιχες ειδικότητες, αλλά δεν επαρκούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες για το άνοιγμα σχολείων με βάση την υπάρχουσα συνθήκη. Συγκεκριμένα:

ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 ΚΕΝΑ ΟΠΩΣ ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΠΕΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤ(ΡΙ)ΩΝ
ΠΕ 704022 (-18)
ΠΕ 6012448 (-76)
ΠΕ 06103 (-7)
ΠΕ0441 (-3)
ΠΕ0552 (-3)
ΠΕ 11216 (-15)
ΠΕ79164 (-12)
ΠΕ 0851 (-4)
ΠΕ 8631 (-2)

Είναι φανερό πως μέχρι να γίνει η β’ φάση προσλήψεων θα υπάρχουν κενά στα πρωινά τμήματα, δεν θα λειτουργήσει κανένα ολοήμερο σε πλήρη ανάπτυξη, τα νηπιαγωγεία βρίσκονται κυριολεκτικά σε πλήρη διάλυση!

Αντίστοιχα απαράδεκτη και η εικόνα στις προσλήψεις συναδέλφων-ισσών των όλων των μαθημάτων ειδικότητας. Ήδη από τις τοποθετήσεις των νεοδιόριστων υπάρχουν συνάδελφοι/ισσες που έχουν τοποθετηθεί ακόμη και σε 5 σχολεία για να καλύψουν τις ώρες φτάνοντας πραγματικά στα όρια της φυσικής και οικονομικής εξόντωσης. Είναι η λογική ας τοποθετήσω έστω και για μία ώρα έναν/μία εκπαιδευτικό ώστε να φαίνεται το σχολείο ότι δεν είναι εντελώς χωρίς τη συγκεκριμένη ειδικότητα διευκολύνοντας το αφήγημα του Υπουργείου ότι όλα τα σχολεία έχουν δασκάλους/ες ειδικοτήτων, ενώ αντίθετα η πραγματικότητα είναι ότι πολλά παιδιά δεν θα κάνουν ποτέ μουσική, πληροφορική, θεατρική αγωγή, ξένη γλώσσα, εικαστικά, γυμναστική.

Η μεγαλύτερη βέβαια σφαγή έχει γίνει στις προσλήψεις παράλληλης στήριξης όπου η Διεύθυνση Δυτικής Αττικής ακολουθώντας τις απαιτήσεις του υπουργείου υπολόγισε τις παράλληλες με βάση τις νέες οδηγίες για έναν/μία εκπαιδευτικό ανά τμήμα, κι όχι σύμφωνα με τις γνωματεύσεις που υπάρχουν και το δικαίωμα του κάθε παιδιού να έχει την παράλληλη στήριξη που δικαιούται. Όμως, ακόμη και σε αυτό το ήδη πετσοκομμένο αίτημα της Διεύθυνσης Δυτικής Αττικής, το υπουργείο ανταποκρίθηκε με κάλυψη ούτε του 1/3 των αναγκών σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης! Να σημειώσουμε ότι οι διαγνώσεις για παράλληλη στήριξη στα παιδιά του δημοτικού από το ΚΕΔΑΣΥ για όλη την Δυτική Αττική είναι πάνω από 800!! Μάλιστα, όπως μας επιβεβαίωσε η διευθύντρια εκπ/σης και η προϊσταμένη εκπαιδευτικών θεμάτων, στόχος του ΥΠΑΙΘ είναι η πλήρης εγκατάλειψη του θεσμού της παράλληλης στήριξης. Πρόθεση τους είναι από την επόμενη χρονιά να καλύπτονται οι ανάγκες των παιδιών σε παράλληλη στήριξη από τους/τις εκπαιδευτικούς στα τμήματα ένταξης, για αυτό και η μαζική ίδρυση τμημάτων ένταξης σε όλα τα νηπιαγωγεία. Δείτε αναλυτικά:

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΣΤΗΡΙΞΗ / ΕΕΠ-ΕΒΠ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΠ/ΣΗ
 ΚΕΝΑ ΟΠΩΣ ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΠΕΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤ(ΡΙ)ΩΝ
ΠΕ 70359101 (-258)
ΠΕ 6010156 (-45)
ΕΒΠ1311 (-2)
ΣΧ. ΝΟΣΗΛ.3933 (-6)
ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ
 ΚΕΝΑ ΟΠΩΣ ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΠΕΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤ(ΡΙ)ΩΝ
ΠΕ70295 (-24)
ΠΕ60306 (-24)
ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
 ΚΕΝΑ ΟΠΩΣ ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΠΕΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤ(ΡΙ)ΩΝ
ΕΒΠ1511 (-4)
ΣΧ. ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ42 (-2)
ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ42 (-2)
ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ21 (-1)
ΦΥΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ53 (-2)
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ32 (-1)

Για ακόμη μια χρονιά αφήνουν αναπληρωτες/τριες άνεργους/ες και όμηρους στο ανύπαρκτο ταμείο ανεργίας στερώντας τους το δικαίωμα να δουλέψουν από την Α΄ φάση. Από την άλλη όσοι/ες έλαβαν το μήνυμα πρόσληψης, στην κατάπτυστη πλατφόρμα του ΟΠΣΥΔ δεν θα μπορούν να δουν ΟΛΑ τα πραγματικά κενά, αλλά όσα αποφασίσει η Διεύθυνση να δώσει. Το ΔΣ του συλλόγου τόνισε ότι θα σταθεί απέναντι σε αυτήν την πολιτική και έθεσε στη Διεύθυνση την υποχρέωση της να ανακοινώσει στην σελίδα της όλα τα κενά που υπάρχουν, ανεξάρτητα από αυτά που θα ανεβάσουν στον ΟΠΣΥΔ. Στη συνέχεια, να δεχθεί όλες τα αιτήματα θεραπείας (βελτίωση θέσης) που θα γίνουν από τους/τις αναπληρωτές/τριες ώστε να μην καταστρατηγείτε ο πίνακας.

Παράλληλα, καλούμε τους/τις αναπληρωτές/τριες να διεκδικήσουν βελτίωση θέσης ή επανατοποθέτηση εφόσον δεν έχουν τοποθετηθεί σε σχολείο που βάσει μορίων μπορούσαν να τοποθετηθούν, αλλά στην Α΄ φάση δεν εμφανίστηκε και θα εμφανιστεί στη Β΄. 

  • ΚΕΝΑ / ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ /ΤΜΗΜΑΤΑ

Μετά το κύμα συγχωνεύσεων την προηγούμενης σχολικής χρονιάς, φέτος η ΔΙΠΕ έθεσε σε εφαρμογή την οδηγία του ΥΠΑΙΘ για υποχρεωτική μετακίνηση των παιδιών που γράφονται στην Α΄ Δημοτικού εκπρόθεσμα. Με απόλυτο κυνισμό δηλώνουν πως όσες αλλαγές προκύπτουν αυτήν την περίοδο από νέες εγγραφές ή μεταγραφές, δεν θα οδηγούν στη δημιουργία νέου τμήματος. Τα παιδιά θα μετακινηθούν σε όμορο σχολείο όπου υπάρχουν θέσεις!!! Με αυτήν την πρακτική καταφέρνουν να μειώσουν τον αριθμό τον τμημάτων. Το τίμημα, μετακινήσεις παιδιών και σχηματισμός τμημάτων με τον μέγιστο αριθμό μαθητών/τριων, για αυτούς είναι ΑΔΙΑΦΟΡΟ προκειμένου να έχουν μια φθηνή εκπαίδευση! Η παιδεία έχει μετατραπεί σε λογιστική και οι μορφωτικές ανάγκες των παιδιών σαφώς δεν αφορούν το υπουργείο και την πολιτική του.

Στη Δυτική Αττική η επιλογή του ΥΠΑΙΘ να μην επιτρέπει οι εκπρόθεσμες εγγραφές να γίνονται στο σχολείο της γειτονιάς και τα παιδιά να μετακινούνται σα νομάδες από σχολείο σε σχολείο, αυξάνει τον κίνδυνο της σχολικής διαρροής και ελλιπούς φοίτησης, ενώ ειδικά για τα παιδιά Ρομά σημαίνει απλά την πλήρη απομάκρυνσή τους από το σχολείο, επιλογή ρατσιστική τελικά! Η ΔΙΠΕ και η διευθύντρια εκπαίδευσης έχουν τεράστια ευθύνη που δεν πήραν καμία πρωτοβουλία, δεν έστειλε κανένα έγγραφο, δεν πίεσε με κανένα τρόπο για να προστατευτούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριων και ειδικά των Ρομά παιδιών. Καμία πολιτική ένταξης, μόνο καταστολή φαίνεται να είναι η επιλογή τους για την κοινότητα των Ρομά, ενώ τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί παλεύουν μόνοι/ες τους, χωρίς την παραμικρή υποστήριξη (ας μην ξεχνάνε τις μειωμένες τάξεις ΖΕΠ την περασμένη χρονιά ενώ αντίστοιχα οι ανάγκες ήταν αυξημένες και το γεγονός ότι δεν έχουμε καμία πρόσληψη στη Α΄φάση αναπληρωτών). Ύστερα από τις έντονες πιέσεις μας, δήλωσαν ότι η ΔΙΠΕ θα στείλει αίτημα προς το ΥΠΑΙΘ και την Περιφέρεια ζητώντας την ίδρυση τμημάτων στα σχολεία που οι εγγραφές θα οδηγήσουν σε νέα τμήματα (πχ στο 2ο ΔΣ Ζεφυρίου). Καλούμε τα σχολεία, που τα αφορά, να ζητήσουν εγγράφως ενημέρωση από τη ΔΙΠΕ για τις ενέργειες που έγιναν σε αυτή την κατεύθυνση και να τους κοινοποιηθεί τυχόν απάντηση του ΥΠΑΙΘ.

  • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΥΣΠΕ / ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ / ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Θέσαμε από την πλευρά μας το πολύ σοβαρό γεγονός πως προηγήθηκαν οι αποσπάσεις των μονίμων έναντι των νεοδιόριστων συναδέλφων/ισσών. Καταγγείλαμε το γεγονός πως οι νεοδιόριστοι/ες, παρόλο που μονιμοποιήθηκαν εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται σαν εκπαιδευτικοί β΄κατηγορίας και να μην τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα να προηγηθούν στην τοποθέτηση. Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι για το σύνολο σχεδόν των ζητημάτων η διευθύντρια δεν τοποθετήθηκε στη συνάντηση, είδαμε όμως με «έκπληξη» τους «αιρετούς» να υπεραμύνονται της ομόφωνης επιλογής του ΠΥΣΠΕ να παραβιαστούν οι διατάξεις που ορίζουν τις τοποθετήσεις και τις υπηρεσιακές μεταβολές, με κορυφαίο το παράδειγμα στην ειδική αγωγή, όπου με ευκολία επέλεξαν να ερμηνεύσουν τον νόμο αποφασίζοντας την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών σε σχολεία που δεν ήταν πρώτα στην επιλογή τους. Δε δίστασαν μάλιστα να «κρίνουν» ως και την παιδαγωγική κατάρτιση ανθρώπων που χρόνια ως αναπληρωτ(ρι)ες δούλεψαν και στήριξαν τα ειδικά σχολεία, που ως και το κράτος έχει αναγνωρίσει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, κι όμως οι «αιρετοί» σαν άλλοι αξιολογητές αυθαίρετα κατηγοριοποίησαν τους/τις συναδέλφους-ισσες σε καταλληλότερους ή μη για το που θα πάνε!!!

Με ξεκάθαρο τρόπο θέσαμε ότι αυτές οι πρακτικές μας γυρίζουν χρόνια πίσω καθώς ανοίγουν το δρόμο για επαναφορά του καθεστώτος εξυπηρέτησης ημετέρων! Ήταν μάλιστα τόσο ενιαία η στάση του ΠΥΣΠΕ σε όλα τα ζητήματα, που αναρωτιέται κανείς: αν έχουμε τέτοιους «αιρετούς» των εργαζομένων τι να τους κάνουμε τους διορισμένους;

Επίσης, καταγγείλαμε την υποστελέχωση της ΔΙΠΕ και την απόλυτη ευθύνη της διευθύντριας που χρόνια τώρα δεν έχει πάρει όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να μην οδηγούνται οι υπάλληλοι στην εργασιακή εξουθένωση με απλήρωτες υπερωρίες και εργασία τα Σαββατοκύριακα, πίεση που μεταφέρεται προς τους/τις εκπαιδευτικούς ακόμη και για ένα απλό ερώτημα, με τους/τις προϊσταμένους/ες τμημάτων να λειτουργούν συχνά ως βασιλικότεροι του βασιλέως με απαξιωτική και επιθετική συμπεριφορά στους/στις συναδέλφους-ισσες.

  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ / ΑΔΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΦΗΣ

Θέσαμε το σημαντικό ζήτημα για τα οδοιπορικά των εκπαιδευτικών με όποια εργασιακή σχέση προς Βίλια και Ερυθρές και την απαράδεκτη επιλογή της ΔΙΠΕ να κόψει την απόδοση χρημάτων γιατί τάχα εξυπηρετούνται οι περιοχές με αστική συγκοινωνία… που όμως φτάνει ώρες μετά την έναρξη των σχολείων! Απαράδεκτη ήταν η προσπάθεια να χρειαστεί να πείσουμε ότι μια περιοχή θεωρείται ότι έχει αστική συγκοινωνία όταν αυτή πράγματι εξυπηρετεί κι όχι όταν τα δρομολόγια δεν καλύπτουν απολύτως ΚΑΝΕΝΑΝ/ΚΑΜΙΑ για να πάει στη δουλειά του/της στην ώρα του/της! Η Διευθύντρια Εκπ/σης δεσμεύτηκε τελικά να προϋπολογίσει τα οδοιπορικά περιμένοντας την τελική έγκριση από το υπουργείο οικονομικών.

Θέσαμε και το ζήτημα της 4μηνης άδειας ανατροφής άνευ αποδοχών των νεοδιόριστων που παρά και τις δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τις συναδέλφισσες, υπάρχουν ακόμη διευθύνσεις και η ΔΙΠΕ Δυτ. Αττικής που αυθαίρετα πάλι ερμηνεύουν τον νόμο και υποχρεώνουν σε παράταση των μηνών που δεν πληρώνονται ως την 31η Αυγούστου, επειδή στον νόμο γίνεται αναφορά ότι η 4μηνη άδεια δίνεται στη διάρκεια ενός ακαδημαϊκού έτους που λήγει στις 31 Αυγούστου! Τελικά κατά την προσφιλή τακτική της ΔΙΠΕ Δυτ. Αττικής οι ερμηνείες του νόμου οδηγούν πάντα στην καταπάτηση των δικαιωμάτων και ΠΟΤΕ στην υπεράσπισή τους! Πιέσαμε ώστε η ΔΙΠΕ να εγκρίνει την 4μηνη άνευ αποδοχών για το διάστημα που αιτούνται οι εκπαιδευτικοί, αίτημα που αναμένουμε να μας απαντηθεί εκ νέου.

  • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ / ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ

Τέλος, υπερασπιστήκαμε για μια ακόμη φορά την περήφανη μάχη που δίνουμε για το δημόσιο σχολείο και την εργασιακή και παιδαγωγική μας αξιοπρέπεια, με τη συμμετοχή μας στην απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση. Θέσαμε με σαφή τρόπο ότι οι εκπαιδευτικοί θα σταθούμε ενάντια στην επιλογή κυβέρνησης, ΥΠΑΙΘ και ΔΙΠΕ να διαλύσει ολοκληρωτικά ό,τι έχει μείνει όρθιο στο δημόσιο σχολείο. Ζητήσαμε να μας ενημερώσει η διευθύντρια για την εξέλιξη των πειθαρχικών. Η κ. Κολιοπούλου επιβεβαίωσε τα εκατοντάδες πειθαρχικά που δόθηκαν και θα συνεχίσουν να δίνονται. Απαιτήσαμε να μην γίνει νέα κλήση στη διαδικασία της αξιολόγησης για όσους/ες έχουν ήδη κλείσει τη διετία και έχουν λάβει τα μονομερή πρακτικά και πειθαρχικά, για το οποίο μας δήλωσε πως «δε θα βιαστούν» καθώς δεν είναι προτεραιότητά τους. Το ΔΣ κατήγγειλε τη στάση της Διευθύντριας εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής κ.Κολιοπούλου που όχι μόνο δεν μονιμοποιεί τους/τις συναδέλφους/φισσες που έχουν συμπληρώσει διετία αλλά αγνοεί ακόμη κι αυτήν την απόφαση των δικαστηρίων. Επικαλείται τους νόμους κατά το δοκούν όπου βοηθούν στην τήρηση της σκληρής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του υπουργείου, ενώ «ξεχνά» τη νομοθεσία και την εφαρμογή της όταν υπερασπίζεται εκπαιδευτικούς και μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Την ώρα που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση από την ομιλία του στην ΔΕΘ προσπαθεί να μας πείσει για το πετυχημένο έργο της κυβέρνησης, εν μέσω σκανδάλων, υποκλοπών, ακρίβειας και ξεπουλήματος κάθε δημόσιου αγαθού, διαπιστώνεται περίτρανα ότι οδηγούν τα σχολεία και τη Δημόσια εκπαίδευση στη διάλυση.

Ο κόσμος της εκπαίδευσης μπορεί ανατρέψει τα σχέδια τους!

Όλοι/όλες στη Γ.Σ. την Τετάρτη 10/9 στις 12.00μμ στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων.

Η συλλογικότητα είναι η δύναμη μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *