Προστατεύουμε του μαθητές μας διαφυλάσσοντας τα εργασιακά μας δικαιώματα

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ

ΚΑΙ  Δ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Να ευχηθούμε καταρχάς σε όλες και όλους καλή χρονιά, αν και το «καλή» ηχεί ως ειρωνεία όταν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες της χρονιάς που μας περιμένει. Όπως έχετε όλοι αντιληφθεί από την παρουσία σας στα σχολεία, δύο μέρες πριν το περίφημο πρώτο κουδούνι, τα σχολεία της Δυτικής Αττικής αντιμετωπίζουν πρωτοφανή ερήμωση από εκπαιδευτικούς.

Μέχρι σήμερα 10/9 και παρά τις απίστευτες λογιστικές αλχημείες για τον υπολογισμό των κενών (ολοήμερα χωρίς μόνιμους δασκάλους και νηπιαγωγούς, συγκρότηση υπεράριθμων τμημάτων, πληθωρικότατα σχολεία κλπ), τα κενά παραμένουν πολλά. 60 δάσκαλοι γενικής και 30 ειδικής αγωγής, 21 νηπιαγωγοί γενικής και 3 ειδικής, 227 ειδικότητες γενικής και 1 ειδικής. Είναι φανερό ότι την Πέμπτη 11/9 πολλά τμήματα στην περιοχή μας δεν θα έχουν ούτε δάσκαλο αλλά ούτε και το σύνολο σχεδόν των ειδικοτήτων παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού καθιστώντας και αυτή τη στοιχειώδη φύλαξη των μαθητών αδύνατη.

Για μας τους εκπαιδευτικούς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα καταρχήν η ασφαλής παρουσία των μαθητών στο σχολείο και στη συνέχεια η όσο το δυνατό δημιουργικότερη συμμετοχή τους στη ζωή του σχολείου.

Η Διεύθυνση ΠΕ Δ Αττικής κάνει καταχρηστική εφαρμογή της τροποποίησης των με αριθμ. πρωτ. Φ.3/897/97652/Γ1/25-9-2006 και Φ.3/898/97657/Γ1/25-9-2006 (ΦΕΚ 1507, τ. Β΄/13-10-2006) Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, που ορίζει: “Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο αριθμός των μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία και των Νηπίων στα Νηπιαγωγεία δύναται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να υπερβαίνει κατά 10% την αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο και νηπίων ανά νηπιαγωγό.”

Αποτελεί συνήθη τακτική να συγκροτούνται τμήματα με περισσότερους των 25 μαθητών παρόλο που η τροπολογία αυτή ορίζει ότι η υπέρβαση είναι δυνατή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Από ότι φαίνεται ο Δήμος Φυλής στο σύνολό του και πολλά ακόμα σχολεία στη Δ. Αττική είναι εξαιρετικές περιπτώσεις δεδομένης της πληθώρας τμημάτων υπεράριθμων μαθητών ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν μαθητές που έχουν διάγνωση από ΚΕΔΔΥ.. ” Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 4186/2013 -ΦΕΚ193/17-9-2013 , για κάθε μαθητή που έχει διαγνωσμένη δυσκολία στο τμήμα θα πρέπει να φοιτούν τρεις μαθητές λιγότεροι.
Συνάδελφοι η χρονιά που έρχεται θα είναι δύσκολη, όση και αν είναι η προθυμία μας, δεν είναι δυνατό να καλύψουμε τα κενά που δημιουργεί η πολιτική της αδιοριστίας και της επέκτασης της επισφαλούς εργασίας.

Ως εκ τούτου καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να αποφασίσουν:

  • Για την ανάπτυξη του ωρολογίου προγράμματος ως του σημείου που επιτρέπουν οι δυνάμεις του σχολείου, σεβόμενη απόλυτα το διδακτικό ωράριο του κάθε εκπαιδευτικού. Δεν δεχόμαστε προφορικές εντολές για υπερωριακή απασχόληση.
  • Για την μη φύλαξη παιδιών σε ώρες πέραν του διδακτικού τους ωραρίου, στο πλαίσιο του εργασιακού ωραρίου. Θυμίζουμε ότι οποιαδήποτε απασχόληση με παιδιά νοείται ως διδακτικό ωράριο. Υπάρχει άλλωστε σχετική δέσμευση του Υπουργού Παιδείας «κανείς εκπαιδευτικός δε θα κάνει παραπάνω ωράριο από αυτό που του αντιστοιχεί» και δε θα ασκηθούν πιέσεις για την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος πριν τοποθετηθούν στα σχολεία όλοι οι εκπαιδευτικοί. (Δελτίο Τύπου ΔΟΕ 10/9/14)
  • Να μη δεχθούν μαθητές πέραν του νόμιμου επιτρεπόμενου ορίου. (Θυμίζουμε ότι το επιτρεπόμενο όριο είναι 25 μαθητές. Ζητάμε από τη διοίκηση να δώσει λύση «σπάζοντας» αυτά τα τμήματα. Οι περίφημες ειδικές συνθήκες θα πρέπει να αιτιολογηθούν από τη διεύθυνση εγγράφως.) Να ζητήσουν έγγραφη εντολή από τη διεύθυνση εκπαίδευσης για τον τρόπο που θα αντιμετωπισθεί το ζήτημα των υπεράριθμων μαθητών.
  • Στις περιπτώσεις που στα τμήματα υπάρχουν μαθητές με διαγνωσμένες από τους αρμόδιους φορείς δυσκολίες θα πρέπει να ενημερωθεί εγγράφως η διοίκηση η οποία οφείλει να διευθετήσει το θέμα βάση της νομοθεσίας (μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα κλπ)
  • Για τις τάξεις που λείπει δάσκαλος, δεν κάνουμε φύλαξη πέρα του διδακτικού μας ωραρίου. (ΠΡΟΣΟΧΗ: η φύλαξη μαθητών σε άλλα τμήματα έχει συχνά σα συνέπεια να υπάρχουν πάνω από 25 μαθητές μέσα στην τάξη. Δε δεχόμαστε τέτοια φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών και παραβαίνουν την κείμενη νομοθεσία,) Οι σύλλογοι διδασκόντων ζητάνε εγγράφως να δοθούν γραπτές οδηγίες από τη διοίκηση για τον τρόπο κάλυψης των κενών.
  • Στέλνουν οποιοδήποτε αίτημα ή ερώτημα εγγράφως στη διοίκηση και ζητούν έγγραφη απάντηση.

Συνάδελφοι,

Είναι φανερό ότι επιχειρείται για μια ακόμη χρονιά τα σχολεία να λειτουργήσουν όπως όπως, παρά τα τεράστια κενά και τις καθυστερήσεις σε προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού. Είναι φανερό ότι η διοίκηση επιχειρεί να μεταφέρει το βάρος των αποφάσεων για τη λειτουργία των σχολείων στους ώμους των όσων δασκάλων έχουν απομείνει.
Είναι επίσης σαφές ότι αυτό το βάρος δεν μας ανήκει και δεν πρέπει να το σηκώσουμε.

Η ΠΡΟΘΥΜΙΑ ΜΑΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΘΕΤΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *