Για την υλοποίηση του προγράμματος σίτισης «σχολικά γεύματα»

Την Παρασκευή 6-10-2017 ήρθε στα Δημοτικά Σχολεία της Δυτικής Αττικής εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας με την οποία εντέλλονται να μοιράσουν σχέδια βεβαίωσης των γονέων για συμμετοχή των παιδιών τους στο Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων με σίτισή τους στο σχολείο από 13.15 ως 13.45.

Το ζήτημα της σίτισης των μαθητών, σε εποχές βαθιάς οικονομικής κρίσης όπως αυτή που ζούμε, είναι εξαιρετικής σημασίας. Τα φαινόμενα υποσιτισμού μαθητών, ως αποτέλεσμα των ασκούμενων μνημονιακών πολιτικών περικοπών και λιτότητας της σημερινής, αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, παίρνουν δραματική μορφή σε σχολεία όπου φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών και οικονομικών μεταναστών

Το ΔΣ του συλλόγου μας επανειλημμένα έχει τονίσει την ανάγκη σίτισης των μαθητών της περιοχής από φορείς όπως ο Δήμος ή το υπουργείο Παιδείας και όχι από προγράμματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας όπως του Λάτση ή του Νιάρχου.

Ωστόσο, αναφορικά με την τωρινή πρωτοβουλία του υπουργείου παιδείας το ΔΣ επισημαίνει τα εξής:

  • τα γεύματα αυτά είναι ΒΑΘΕΙΑΣ ΚΑΤΑΨΥΞΕΩΣ που ξαναζεσταίνονται αλλά το Υπουργείο στην ενημέρωση προς τους γονείς δεν το διευκρινίζει

  • η διαδικασία σίτισης στα πλαίσια του σχολείου προϋποθέτει υποδομές (αίθουσες σίτισης, εξοπλισμός εστίασης, χώροι καθαριότητας) και απαιτεί προσλήψεις εργαζόμενων (τραπεζοκόμους, προσωπικό καθαριότητας)

  • οι εκπαιδευτικοί δεν είναι αρμόδιοι να αναλάβουν την ευθύνη για την ποιότητα και καταλληλότητα των γευμάτων – τα καθήκοντά μας είναι άλλα

  • η διαδικασία σίτισης στο σχολείο θα επιβαρύνει οικονομικά το προϋπολογισμό του κάθε σχολείου που ήδη είναι «τσεκουρεμένος» με ευθύνη της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων

  • οι μαθητές/τριες θα σιτίζονται στις αίθουσες που πριν έκαναν μάθημα χωρίς αυτές και τα θρανία να έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί όπως προβλέπουν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής

  • το Πρόγραμμα θα μπορούσε να λειτουργήσει με διανομή των γευμάτων στους μαθητές-τριες για να τα παίρνουν στο σπίτι τους εφόσον αυτά έρχονται σε μια συσκευασία. Διαφορετικά την ευθύνη ομαδοποίησης και διανομής στους μαθητές-τριες θα πρέπει να έχει η ίδια η Εταιρεία που τα φέρνει.

Στα πλαίσια αυτά καλούμε:

το Υπουργείο Παιδείας

  1. να ενημερώσει τους γονείς ότι πρόκειται για γεύματα βαθειάς καταψύξεως που ξαναζεσταίνονται.

  2. να περιλάβει στις επιλογές και δηλώσεις των γονέων και την εκδοχή οι μαθητές-τριες να παίρνουν το φαγητό σπίτι τους σχολώντας.

  3. να φροντίσει να έρθουν χρήματα στα σχολεία για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους

Τον Διευθυντή Π.Ε Δυτικής Αττικής να μην επιμείνει στην εφαρμογή αυτής της εγκυκλίου.

Τους Συλλόγους Διδασκόντων να πάρουν κοινές Αποφάσεις με βάση το σχέδιο Πρακτικού που τους κοινοποιούμε παρακάτω


ΠΡΑΚΤΙΚΟ ……. / ……-10-2017

Στη …………………..και στο γραφείο του ………….Δημοτικού Σχολείου …………….σήμερα ημέρα……………………, ….-10-2017 και ώρα ………, συνεδρίασε ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου μας συμμετεχόντων των κ.κ.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ύστερα από πρόσκληση του/της Διευθυντή/ντριας του Σχολείου μας με θέμα:

“Εφαρμογή του Προγράμματος των σχολικών γευμάτων κατά το έτος 2017-18”

Το θέμα εισηγήθηκε ο/η Πρόεδρος-Διευθυντής/ντρια. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Παιδείας Φ.14/ΦΜ/48617/Δ1 της 21-03-2017 και στο γεγονός ότι με βάση αυτή θα πρέπει να καθοριστούν στο σχολείο μας αίθουσες σίτισης και εκπαιδευτικοί που ημερησίως θα εποπτεύουν τη διαδικασία σίτισης και στην εγκύκλιο Φ.14/ΦΜ/16744/Δ1 της 6-10-2017 του Υπουργείου Παιδείας με βάση την οποία θα πρέπει οι γονείς να επιτρέψουν να σιτίζονται τα παιδιά τους στο σχολείο από τις 13.15 ως τις 13.45.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων ύστερα από διαλογική συζήτηση

και αφού έλαβε υπόψη του ότι

  1. Δεν υπάρχουν στο σχολείο μας αίθουσες σίτισης με κατάλληλες υποδομές παρά μόνο αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήριο και γραφεία.

  1. Στο προβλεπόμενο 5λεπτο μεταξύ λήξης έκτης ώρας και έναρξης σίτισης δεν προλαβαίνουν οι αίθουσες διδασκαλίας να καθαριστούν και να ετοιμαστούν για σίτιση ούτε καν οι σιτιζόμενοι μαθητές-τριες να πλύνουν τα χέρια τους και υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους ιδιαίτερα καθώς ήδη έχουν αρχίσει οι ιώσεις.

  1. Δεν υπάρχει το κατάλληλο προσωπικό τραπεζαρίας και καθαριότητας.

  1. Το σχολείο μας είναι χρεωμένο και δεν μπορεί να αγοράσει σαπούνι χεριών, αυξημένα καθαριστικά και τραπεζομάντηλα που είναι απαραίτητα.

  1. Δεν υπάρχει διαθεσιμότητα από τους εκπαιδευτικούς για την ανάληψη καθηκόντων που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους οι οποίες είναι αποκλειστικά παιδαγωγικές.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Από τους μαθητές-τριες που θα συμμετέχουν στο Πρόγραμμα των δωρεάν σχολικών γευμάτων να σιτίζονται στο σχολείο μόνο οι μαθητές του Ολοήμερου όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Οι υπόλοιποι μαθητές-τριες να παίρνουν το γεύμα στο σπίτι τους όπως προβλεπόταν στην προηγούμενη σχετική Υ.Α.

Το πρακτικό αυτό αφού γράφτηκε και διαβάστηκε υπογράφεται όπως ακολουθεί.

Ο/Η Πρόεδρος-Διευθυντής/ντρια Τα Μέλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *