Ποτέ ξανά φασισμός

ΟΙ ΥΜΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ

Παραμονές 28ης Οκτωβρίου και είδαμε τα σχολεία μας γεμάτα φεϊβολαν με συνθήματα υπέρ του δικτάτορα και φασίστα Μεταξά και της ιδεολογίας του (Τα όχι τα λένε οι Μεταξάδες) υπογεγραμμένα από τη ναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να θυμίσουμε ότι την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την ηρωική αντίσταση του λαού μας ενάντια στο ναζισμό και το φασισμό του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Μια ηρωική αντίσταση που συνεχίστηκε και την περίοδο της κατοχής σε πόλεις, χωριά και βουνά της Ελλάδας ενάντια στους κατακτητές αλλά και στους δωσίλογους ντόπιους συνεργάτες τους, που στήριζαν τους κατακτητές και κατέδιδαν πατριώτες που πολεμούσαν και αγωνίζονταν.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας θυμίζουμε τις φωτογραφίες του Μεταξά που χαιρετά ναζιστικά και το γράμμα θαυμασμού που έστειλε στο Μουσολίνι.

Θα ήταν ντροπή να τιμήσουμε τον Μεταξά αυτόν που έστειλε χιλιάδες αντιφρονούντες σε εξορίες κολαστήρια. Αυτόν που φημίζεται για τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις αλλά και την παράδοση των πολιτικών κρατούμενων στους φίλους του Γερμανούς κατακτητές. Οι Μεταξάδες φασίστες, ναζιστές και ταγματασφαλίτες ουδέποτε είπαν το όχι. Το «ΟΧΙ» το είπε ο ελληνικός λαός που το στήριξε με τους αγώνες και το αίμα του.

Ο Μεταξάς αναγκάστηκε να αρνηθεί την παράδοση της χώρας στον Ιταλό πρόξενο καθώς η Ελλάδα ήταν δεμένη στο άρμα των συμφερόντων της Αγγλίας. Το γεγονός αυτό τον υποχρέωσε να ταχθεί υπέρ των “φίλων” μας Άγγλων που αργότερα θα συνέβαλαν τα μέγιστα για το αιματοκύλισμα του εμφυλίου. Η Ελλάδα μπήκε στον πόλεμο καθώς οι φίλοι του Μεταξά, ο Χίτλερ και Μουσολίνι, αρνήθηκαν να τον αντιμετωπίσουν ως ισότιμο σύμμαχο και ζήτησαν η Ήπειρος να παραδοθεί στην Ιταλία και η Ανατολική Μακεδονία στους Βούλγαρους. Και βέβαια υποχρεώθηκε να οδηγήσει τη χώρα σε πόλεμο καθώς γνώριζε ότι ποτέ ο ελληνικός λαός δε θα συμφωνούσε με μια τέτοια συνθηκολόγηση και παράδοση της χώρας στον ιταλο-γερμανικό άξονα.

Άλλωστε ο λαός μας το απέδειξε με τους αγώνες και τις θυσίες του.

Ως εκπαιδευτικοί τιμάμε τους αγώνες του λαού μας στα βουνά της Αλβανίας, τιμάμε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που ποτέ δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται κόντρα στην τριπλή κατοχή που είχε επιβληθεί τότε στην Ελλάδα.

Ως εκπαιδευτικοί δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στο φασισμό και το νεοναζισμό και να μαθαίνουμε την πραγματική ιστορία στα παιδιά μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *