Για τους ορισμούς στις τριμελείς επιτροπές για το πρόγραμμα σίτισης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το προηγούμενο διάστημα με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας για το πρόγραμμα σίτισης, με μαζικό και αποφασιστικό τρόπο δηλώσαμε ότι θεωρούμε απαράδεκτο να αναλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί την ευθύνη για τον ποιοτικό-ποσοτικό έλεγχο των γευμάτων και τη σίτιση των μαθητών στο σχολείο, καταθέτοντας τα αιτήματα και τις προτάσεις μας. Στα πλαίσια αυτά καλέσαμε τους συναδέλφους διευθυντές να συνταχθούν με τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και να μην προχωρήσουν στην υποχρεωτική ανάθεση στις τριμελείς επιτροπές.

Το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι ο διευθυντής εκπαίδευσης με προφορικές οδηγίες καλεί τους διευθυντές των σχολείων να προχωρήσουν σε εισήγηση των τριμελών επιτροπών, παρόλο που καμία σαφής έγγραφη και δημόσια απάντηση έχει δοθεί στα αιτήματα των εκπαιδευτικών και τις νομικές και όχι μόνο ευθύνες που καλούνται να επωμιστούν οι συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Σε συνέχεια των αποφάσεων του συλλόγου, της ΔΟΕ και των συνεδριάσεων των συλλόγων διδασκόντων καλούμε για ακόμη μία φορά:

  1. Τους διευθυντές να μην προχωρήσουν σε εισήγηση για συγκρότηση των τριμελών επιτροπών, να μην αγνοήσουν τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων και να μην προχωρήσουν σε εισήγηση για συμμετοχή συναδελφισσών και συναδέλφων που έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους στην επιτροπή, πρακτική που αντίκειται στους δημοκρατικούς όρους λειτουργίας του σχολείου.
  2. Εφιστούμε την προσοχή των συναδέλφων και συναδελφισσών: το νομικό πλαίσιο δεν έχει αλλάξει και καμιά προφορική εντολή δε μας καλύπτει από τις ευθύνες που φέρουμε σε περιπτώσεις ακατάλληλων γευμάτων.

  3. Σε περίπτωση που οι διευθυντές προχωρήσουν σε αντιδημοκρατική εισήγηση για συμμετοχή συναδέλφων – συναδελφισσών στην επιτροπή, παρά τις αποφάσεις του συλλόγου και της ΔOΕ, καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να απαντήσουν στις έγγραφες αναθέσεις των διευθυντών με την παρακάτω δήλωση:

Σύμφωνα με τη νομική γνωμοδότηση της νομικής σύμβουλου της Δ.Ο.Ε. « Η Υ.Α. στερείται νομοθετικής εξουσιοδότησης. Δε βρίσκει κανένα έρεισμα στα άρθρα 4 και 55 του Ν. 1566/85, τα οποία επικαλείται. Επιπροσθέτως, η συγκρότηση επιτροπών παραλαβής από μη τεχνικούς υπαλλήλους, όπως είναι οι δάσκαλοι, και η ανάθεση σ’ αυτούς της πιστοποίησης της ποιότητας των γευμάτων χωρίς να έχουν τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται, συνιστά παραβίαση του Ν. 4412/2016 περί δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα του άρθρου 136 όπου ρητώς ορίζεται ότι οι επιτροπές παραλαβής συγκροτούνται από τεχνικούς υπαλλήλους. Εξυπακούεται ότι αυτό αποτελεί καθήκον του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το οποίο συνάπτει τις συμβάσεις παροχής των σχολικών γευμάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αρμοδιότητα ή έργο των εκπαιδευτικών οι οποίοι ούτε τις τεχνικές γνώσεις διαθέτουν ούτε την δυνατότητα καθ’ οιονδήποτε τρόπο να ελέγξουν τον ανάδοχο. Σημειώνεται ότι οι διατάξεις του Ν. 4412/2016 αποτελούν διατάξεις ενσωμάτωσης κοινοτικής οδηγίας και ως εκ τούτου δεν μπορούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο να υποσκελιστούν».

Με βάση τα παραπάνω δηλώνω ότι δε δύναμαι να συμμετάσχω στην τριμελή επιτροπή, καθώς τα όσα καλούμαι να αναλάβω ως έργο, στα πλαίσια της τριμελούς επιτροπής, αφενός δεν ανήκουν στα διοικητικά και διδακτικά καθήκοντα μου και αφετέρου η ανάληψη τέτοιων ευθυνών (για τις οποίες δεν έχω την τεχνική κατάρτιση και την αναγκαία επιστημονική γνώση) θέτει σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών και με εκθέτει ακόμη και σε κινδύνους ποινικής φύσεως εάν παρουσιαστούν προβλήματα στην υγεία των μαθητών.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, οφείλω να βρίσκομαι σε διαρκή ετοιμότητα για την παραλαβή και τον έλεγχο των γευμάτων από τις 11π.μ. μέχρι τις 1.15μ.μ., γεγονός που διαταράσσει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, αφού στο διάστημα αυτό, σύμφωνα με τα διδακτικά μου καθήκοντα, οφείλω να βρίσκομαι στην αίθουσα με τους μαθητές μου. Η απομάκρυνση μου από την αίθουσα θα έχει τεράστιες συνέπειες στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, αφού καθημερινά το τμήμα μου θα χάνει διδακτική/-ές ώρα/-ες προκειμένου να ανταποκριθώ στο καθήκον που ορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της τριμελούς επιτροπής.

σίτιΤέλος, ζητώ να μου απαντηθούν εγγράφως οι παραπάνω επιφυλάξεις.

Ενημερώνουμε τους/τις συναδέλφους/ισσες ότι το ΔΣ του συλλόγου θα πραγματοποιήσει την Τρίτη συνάντηση με τον διευθυντή εκπαίδευσης απαιτώντας να μας δοθούν όλες οι απαντήσεις στα ζητήματα που έχουμε επανειλημμένα καταθέσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *