Στη συνάντηση με τον κ. Σπύρου αυτός μας είπε:

«Όλοι έχουν ευθύνες εκτός από μένα – εγώ εφαρμόζω απλά το νόμο»

Αυτή ήταν στην ουσία η απάντηση που δόθηκε από τον διευθυντή εκπαίδευσης στη συνάντηση με το ΔΣ του συλλόγου με θέμα τη σίτιση. Ο κ.Σπύρου, «πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα», δηλαδή στις πλάτες των εκπαιδευτικών, μας είπε ότι η ευθύνη για την συγκρότηση των 3μελων επιτροπών είναι των διευθυντών των σχολείων, οι οποίοι προτείνουν όποιον-α θεωρούν κατάλληλο, και άρα υπεύθυνο, να αναλάβει αυτό το καθήκον, ενώ ο ίδιος απλά θα υπογράψει και θα εγκρίνει τις προτάσεις των σχολείων. Στο ερώτημά μας αν θα προχωρήσει σε αναθέσεις ο ίδιος στις περιπτώσεις που τα σχολεία δηλώσουν αδυναμία να προτείνουν, μας είπε, πως, δε θα αναθέσει και πως περιμένει τις προτάσεις από τους διευθυντές.

Αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την διεύθυνση προκειμένου να συσταθούν οι επιτροπές, παρόλο που το υπουργείο δεν έχει απαντήσει ακόμη στα ερωτήματα που έχουν τεθεί.  Στα ερωτήματά μας σχετικά με την ανάθεση καθηκόντων στους εκπαιδευτικούς που αφενός δεν περιγράφονται στο καθηκοντολόγιο, αφετέρου θέτουν σε ανοιχτό κίνδυνο την υγεία των παιδιών, οπότε και είναι προδήλως παράνομα,   απάντησε ότι οι νόμοι είναι ευθύνη του υπουργείου και πως από τη θέση του πρέπει να τους εφαρμόζει, επισημαίνοντας για πολλοστή φορά ότι ο ίδιος δεν φέρει καμιά ευθύνη.

Στα ερωτήματα που αφορούσαν τα προβλήματα που θα προκύψουν με τα γεύματα, τις χαμένες διδακτικές ώρες για τις τάξεις των υπευθύνων εκπαιδευτικών της επιτροπής, την παραβίαση του διδακτικού και εργασιακού ωραρίου των εκπαιδευτικών και το άνοιγμα του δρόμου για την υποχρεωτική παραμονή ως τις 2, απάντησε ότι οι  αρμοδιότητες και οι ευθύνες περιγράφονται από την νομοθεσία και είναι θέμα των σχολείων. Επίσης σε ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπίσει  δηλώσεις άρνησης από εκπαιδευτικούς, που έχουν προταθεί στην επιτροπή από το διευθυντή, αρνήθηκε να απαντήσει.

Είναι σαφές ότι ο διευθυντής εκπαίδευσης εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την πολιτική του υπουργείου μεταβιβάζοντας τις ευθύνες, ακόμη και για παράνομα καθήκοντα, στους εκπαιδευτικούς, παραμερίζοντας τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων που, στεκόμενοι στο ύψος της θέσης τους, αρνήθηκαν έναν ρόλο που δεν τους αναλογεί, και αγνοώντας όλη την επιχειρηματολογία εκπαιδευτικών, συλλόγων και ΔΟΕ. Ο ίδιος συνεχίζει να τοποθετεί τον εαυτό του άμοιρο ευθυνών και απλό εφαρμοστή νόμων και εντολών. Οι λογικές «είμαι υποχρεωμένος να υπακούσω οποιαδήποτε εντολή ή νόμο» σίγουρα είναι μια λογική αναγκαία στην εξουσία και ιδιαίτερα στην σημερινή μνημονική Ελλάδα για να εφαρμοστούν όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα.

  1. Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς που καλούνται να συμμετάσχουν στις επιτροπές, και οι υποχρεωτικά ορισμένοι από την εγκύκλιο, διευθυντές και υποδιευθυντές, και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί, να μην νομιμοποιήσουν την απαράδεκτη εγκύκλιο, να αντισταθούν δίνοντας τη δήλωση άρνησης συμμετοχής στις επιτροπές. 

  2. Καταδικάζουμε τις ενέργειες κάθε διευθυντή ή διευθύντριας που πρότεινε στην επιτροπή εκπαιδευτικό που δεν το επιθυμούσε. 

  1. Δηλώνουμε στον διευθυντή εκπαίδευσης ότι σαφώς αυτόν βαραίνει η μεγαλύτερη ευθύνη όταν ορίζει επιτροπές που ασκούν παράνομα καθήκοντα, που υποβιβάζουν την επιστημονική μας υπόσταση και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των μαθητών μας. Καταγγέλλουμε την όλη στάση του και την άρνηση του να πάρει οποιαδήποτε ευθύνη, μοιράζοντας ευθύνες σε όλους (υπουργείο και εκπαιδευτικούς) εκτός από τον ίδιο. 

  2. Καταγγέλλουμε τη στάση του υπουργείου, που αντί να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει η εκπαιδευτική κοινότητα στέλνει απάντηση που παραπέμπει στην ίδια την υπουργική απόφαση. Μια τέτοια στάση μας εμπαίζει ανοιχτά, αποδεικνύοντας περίτρανα το γελοίο των δημοκρατικών κορώνων τους, αφού την ίδια στιγμή που φτωχοποιούν βίαια το λαό, την ίδια στιγμή επιθυμούν και να τον «θρέψουν», και το δήθεν των «δημοσίων διαβουλεύσεων» και του «σεβασμού» στα σωματεία και εργαζόμενους. Περισσότερο όμως αποδεικνύει ότι η ματιά τους είναι στραμμένη αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εταιρειών και όχι στη δημόσια εκπαίδευση και στην υγεία, τη φροντίδα και τα δικαιώματα των μαθητών και μαθητριών μας. Δεν είναι τυχαίο πως, με εξαιρετικά προκλητικό τρόπο απαλλάσσουν τις εταιρείες από τις ευθύνες του ποιοτικού ελέγχου των γευμάτων, την ίδια στιγμή που με απόλυτη αδιαφορία θέλουν να σερβίρουν γεύματα βαθιάς καταψύξεως (!), με την ποιότητα ελεγμένη από το θεωρούμενο «ειδικευμένο» προσωπικό των εκπαιδευτικών (!), που σε μισή ώρα οφείλουν να ελέγξουν/προετοιμάσουν γεύματα για 100 μαθητές και άνω(!), σε χώρους – τις τάξεις διδασκαλίας, που θα πρέπει να έχουν καθαριστεί σε 5 λεπτά (!).

  1. Καλούμε τη ΔΟΕ να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να υπάρξει σαφής απάντηση από πλευράς υπουργείου για τα νομικά κενά της εγκυκλίου, Να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο ζήτημα των καθηκόντων των εκπαιδευτικών και την παραβίαση του διδακτικού και εργασιακού τους ωραρίου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Να μην τους επιτρέψουμε να στρέψουν όλο το βάρος των ευθυνών στην πλάτη μας. Ο κοινωνικός αυτοματισμός που επιδιώκουν να διαμορφώσουν με τους απαράδεκτους υπαινιγμούς ότι δήθεν οι εκπαιδευτικοί βάζουν αναχώματα στην σίτιση των μαθητών να μας βρει απέναντι. Διεκδικούμε και συνεχίζουμε να απαιτούμε εδώ και τώρα σίτιση για όλους-ες τους/τις μαθητές/τριες μας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους (τραπεζαρίες), με ειδικευμένο προσωπικό (καθαριότητα, τραπεζοκόμοι).

Μπορούμε και πρέπει να αντισταθούμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *