… για την Επιτροπή Αγώνα Αναπληρωτών

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ-ΤΡΙΩΝ

Την Πέμπτη 25/1 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της επιτροπής αγώνα αναπληρωτών-τριών, ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Στη πλούσια συζήτηση που έγινε με τη μαζική συμμετοχή συναδέλφων-ισσών από τα μισά σχολεία της περιοχής μεταφέρθηκε η εμπειρία και οι προβληματισμοί για την εκρηκτική κατάσταση που δημιουργεί η χρόνια αδιοριστία: οικονομική εξάντληση των εκπαιδευτικών, εξοντωτικές μετακινήσεις σε μέχρι και 4-5 σχολεία για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων και της παράλληλης στήριξης, άνισα εργασιακά δικαιώματα (αναρρωτικές άδειες, άδειες μητρότητας, συνδικαλιστικά δικαιώματα κ.ά.), χρόνια περιπλάνηση και ανασφάλεια. Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών στην εκπαίδευση από ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς για 10-15 χρόνια δεν χωρά άλλες αναβολές και υποχωρήσεις! Τα αλλεπάλληλα μέτρα, που στοχεύουν στη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας με καταστροφικές συνέπειες για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, οδηγούν σε διάλυση το δημόσιο σχολείο! Η εκπαίδευση χρειάζεται εδώ και τώρα ΜΟΝΙΜΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών που χρόνια τώρα περιφέρονται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της χώρας!

Κεντρικό ζήτημα αποτέλεσε και η πανελλαδική κινητοποίηση στις 23/2. Εκφράστηκαν πολλές απόψεις για τον τρόπο διοργάνωσης της κινητοποίησης υπερασπιζόμενοι το συλλογικό συμφέρον κι όχι σκοπιμότητες που υποκρύπτουν διαπραγμάτευση και υπονόμευση του συλλογικού κεκτημένου, την αναγκαιότητα σύνδεσης του αγώνα με τους μόνιμους συναδέλφους και τους γονείς, την υπεράσπιση της ενότητας του κλάδου μακριά από συντεχνιακές και διασπαστικές αντιλήψεις που θα στρέφουν τον ένα απέναντι στον άλλο, την επιδίωξη πανελλαδικής δικτύωσης και συντονισμού με όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία (συλλόγους Π.Ε. – ΕΛΜΕ) και τους συλλόγους και συλλογικότητες αναπληρωτών-τριών.

Συναδέλφισσες,συνάδελφοι,

Το μνημόνιο για την εκπαίδευση που προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και ενόψει της τελικής έκθεσης του ΟΟΣΑ, προβλέπει μεταξύ άλλων συγχωνεύσεις σχολείων, 30ωρη υποχρεωτική παραμονή στο σχολείο στην προοπτική αύξησης του διδακτικού ωραρίου και αποχαρακτηρισμού της ώρας σίτισης. Τα παραπάνω αρκούν για να υπολογίσει κανείς μερικές χιλιάδες απολυμένους και άνεργους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς! Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η αξιολόγηση και αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, μια μάχη που καλούμαστε το αμέσως επόμενο διάστημα να ξαναδώσουμε, αφού αυτή τη φορά θα επιχειρηθεί η εφαρμογή της ως ένα απ τα καθήκοντά μας, εντός της 30ωρης παραμονής μας. Με τον όρο «αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου» επιχειρούν, λοιπόν, να ανοίξουν και πάλι, το ζήτημα και της δικής μας αξιολόγησης, αφού ως απόλυτα συνδεδεμένες και αλληλοσυμπληρούμενες διαδικασίες, όπως και το παράδειγμα εφαρμογής τους σε άλλες χώρες αποδεικνύει, έχουν ως μοναδικό σκοπό την πλήρη μετάθεση της ευθύνης λειτουργίας των σχολείων και επίδοσης των μαθητών μας, μέσω εξετάσεων, στις πλάτες μας, την κατηγοριοποίηση και το κλείσιμο σχολείων, τη μετατροπή τους σε επιχειρήσεις που θα ψάχνουν χορηγίες για να επιβιώσουν, την απόλυση εκπαιδευτικών (μονίμων και αναπληρωτών), τον καθημερινό εκφοβισμό με αποτέλεσμα την πρόωρη εγκατάλειψη του επαγγέλματος, την ποσοτικοποίηση μέσω δεικτών κάθε πτυχής της σχολικής ζωής και της μαθησιακής διαδικασίας, τη διάλυση, δηλαδή, του δημόσιου σχολείου και των όποιων εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων ως τώρα γνωρίζαμε. Ένα σχολείο που δε μας χωρά όλους και όλες και που όσοι πετάγονται εκτός, εκπαιδευτικοί και μαθητές, θα είναι με την «νομιμοποίηση» της λιγότερης τους αξίας και ακολούθως με το κλείσιμο/συγχώνευση του σχολείου τους.

Απέναντι στις επιδιώξεις τους σύσσωμοι οι εκπαιδευτικοί χρειάζεται να δώσουμε τη μάχη της υπεράσπισης των εργασιακών μας δικαιωμάτων, του δημόσιου σχολείου και νηπιαγωγείου, των μορφωτικών αναγκών των παιδιών μας! Η επιδίωξη του Υπουργείου να δημιουργήσει εκ νέου όρους διάσπασης εντός του κλάδου θα μας βρει συσπειρωμένους! Η επιτροπή αγώνα αναπληρωτών-τριών αποφάσισε ότι το αίτημα για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία είναι το μοναδικό που δημιουργεί πραγματικούς όρους συσπείρωσης του κόσμου, δεν αποκλείει κανέναν, δεν παζαρεύει τον αριθμό των μορίων, ούτε συνδιαλέγεται με την προσπάθεια μοιράσματος των αναγκαίων διορισμών σε μια πίτα που δεν μας χωρά όλους-όλες! Η κινητοποίηση στις 23/2 θα είναι μόνο η αρχή!

Με βάση τα παραπάνω ο Σύλλογος Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής:

  1. Καλεί σε πανελλαδική μέρα δράσης στις 23/2 στη 1μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας. Κηρύττουμε από 1-3 ώρες στάση εργασίας για τη συμμετοχή των συναδέλφων-ισσών στην κινητοποίηση.

  2. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπ/κών, καλεί στην πανελλαδική συνέλευση αγώνα στις 24/2 στην Αθήνα.

  3. Καλούμε όλα τα εκπαιδευτικά σωματεία και τους συλλόγους και συλλογικότητες αναπληρωτών να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.

Απαιτούμε:

  1. Εδώ και τώρα μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών-τριών, με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Κανείς/καμιά δεν περισσεύει! Δεν μπαίνουμε στο παιχνίδι του διαχωρισμού και της διάσπασης.

  2. Εξίσωση των εργασιακών-ασφαλιστικών-συνδικαλιστικών δικαιωμάτων μονίμων-αναπληρωτών. Πλήρης προστασία της μητρότητας.

Στη βάση των συλλογικών μας αποφάσεων θα υπερασπιστούμε και θα δώσουμε ανυποχώρητα των αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία όλων!

Καλούμε σε νέα συνάντηση της επιτροπής αγώνα στις 13 Φεβρουαρίου.

Η μαζική συμμετοχή στις αποφάσεις και την οργάνωση των επόμενων βημάτων μας είναι υπόθεση όλων. Να μη λείψει κανείς/καμιά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *