… διδάσκουμε Αλληλεγγύη – ζωγραφίζουμε Ειρήνη στα Αντιπολεμικά Μαθήματα

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ.
ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή και η εκδήλωσή τους με βίαιο τρόπο, φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ενός γενικευμένου πολέμου, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους όλους λαούς. Η χώρα μας είναι ενταγμένη στους στρατιωτικούς σχεδιασμούς των χωρών του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί μπλέκει τη χώρα ακόμη πιο βαθιά σ’ αυτή την αιματοχυσία, διεκδικώντας μερίδιο στη μοιρασιά της λείας και των αγορών. Ακολουθεί με συνέπεια την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παραχωρεί διευκολύνσεις στις αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο, μετατρέποντας το Αιγαίο σε επιχειρησιακή βάση του ΝΑΤΟ.

Έχουμε χρέος ως δάσκαλοι/ες, εργαζόμενοι/ες να συμβάλλουμε στο να μην εγχαραχτεί στις συνειδήσεις των παιδιών μας η ιδέα περί «δίκαιων» ή «δικαιολογημένων» και αναπόφευκτων πολέμων. Περί σωτήρων που βομβαρδίζουν και επεμβαίνουν σκορπώντας φρίκη και θάνατο. Περί λαθραίων ανθρώπων που το δικό τους δράμα είναι αρκετά ξένο ή βαρύ για μας.

Η αποσιώπηση του πολέμου την ώρα που τα παιδιά είναι ενήμερα γι’ αυτόν, για τις αιτίες που τον γεννούν και τις ολέθριες συνέπειές του συμβάλλει στη νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων του, των τραυμάτων που φέρουν οι άνθρωποι που τον έζησαν και βρίσκονται στη χώρα μας ως πρόσφυγες, μα και αυτών που δημιουργούνται στους ίδιους τους μαθητές/τριές μας, ως σιωπηλοί παρατηρητές του.

Οι εικόνες και οι ιστορίες απελπισμένων παιδιών και ανθρώπων, σκληρές και βίαιες εικόνες, με τις οποίες είναι ήδη εξοικειωμένοι οι μαθητές μας, από τα μέσα ενημέρωσης, είναι ανάγκη να συμβάλλουμε στο να γίνουν αντικείμενο έκφρασης της έμπρακτης αλληλεγγύης στους λαούς που δοκιμάζονται και υπεράσπισης της ειρήνης. Ενάντια στο ρατσισμό και τον φασισμό που επιδιώκουν να εισχωρήσει στις συνειδήσεις τους, μα και σε μια επιφανειακού τύπου, ψευδεπίγραφη, αστική «ευαισθησία», που εξαντλείται στα στιγμιαία συναισθήματα λύπησης των ανθρώπων αυτών, και φόβου-ευγνωμοσύνης που δεν είμαστε στη θέση τους.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους/ισσες να ασχοληθούν με τα ζητήματα αυτά στις τάξεις τους και να καλέσουν και τα παιδιά να παράξουν λόγο και έργα αντιπολεμικά, να εκφραστούν όχι μόνο λεκτικά μα και καλλιτεχνικά. Με αφόρμηση ένα άρθρο, ένα βιβλίο, ένα ποίημα, μια μαρτυρία-ιστορία, ένα τραγούδι ή ένα βίντεο, ακόμη και μια συζήτηση που μπορεί να προκαλέσει μια εικόνα/σκίτσο, δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες οι οποίες θα συμβάλλουν στο να σκεφτούν τα παιδιά κριτικά πάνω στον πόλεμο και τις συνέπειές του. Να μιλήσουμε για τον αγώνα του συριακού, του κουρδικού, του παλαιστινιακού λαού που χρόνια τώρα είναι θύματα ενός πολέμου στον οποίο η ανθρωπότητα στέκει σιωπηλή. Να συμβάλλουμε στην αναγκαία ανάδειξη των αιτιών των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, του ξεριζωμού των προσφύγων, προχωρώντας πέραν της απλής ευαισθητοποίησης των μαθητών, στην εξαγωγή των αναγκαίων δικών τους συμπερασμάτων και την καλλιέργεια μιας στάσης αντιπολεμικής και αλληλέγγυας, που αντιμετωπίζει τα θύματα του πολέμου και τους πρόσφυγες, ως ανθρώπους, που μες στο δράμα του πολέμου που έζησαν και συνεχίζουν μέσω των απάνθρωπων συνθηκών μετακίνησης και εκμετάλλευσής τους να ζουν, μας μεταφέρουν ένα φωτεινό μήνυμα…της αξίας που έχει η ζωή και της ομορφιάς του αγώνα για να γίνει καλύτερη.

Καλούμε όλους και όλες τους/τις συναδέλφους/-ισσες να συμβάλλουν στο ανατροφοδότηση του υλικού που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του συλλόγου http://www.p-e-filis.gr/ αποστέλλοντας προτάσεις και υλικό στο mail syllogosfilis@gmail.com.

Τα έργα που θα παραχθούν στα σχολεία της περιοχής μας (έργα ζωγραφικής/καλλιτεχνικά έργα/κείμενα κλπ), θα συλλεχθούν από το ΔΣ του Συλλόγου μας και θα παρουσιαστούν σε ανοιχτή αντιπολεμική εκδήλωση του συλλόγου στην πλατεία Άνω Λιοσίων στις αρχές Ιουνίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *