Για την υποχρεωτικότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Καλή δύναμη και κουράγιο σε όλους. Παρά τις δυσκολίες, από την πρώτη στιγμή της πραγματικά πρωτόγνωρης κατάσταση που βιώνει ο λαός μας, ο εκπαιδευτικός κόσμος στάθηκε στο πλευρό των μαθητών και των οικογενειών τους σε αντίθεση με το υπουργείο παιδείας που μόνο εμπόδια βάζει συνεχώς.

Πολλοί από εμάς λάβαμε ή θα λάβουμε emails από το Υπουργείο για την εγγραφή και συμμετοχή στην πλατφόρμα της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (webex). Φαίνεται πως η «επιτυχία» εφαρμογής της ασύγχρονης, ανοίγει το δρόμο και για την εφαρμογή της σύγχρονης (!)…

Επίσης, πολλοί εκπαιδευτικοί μας ενημέρωσαν αναφορικά με πιέσεις που δέχονται από την πλευρά της διοίκησης, τώρα, για το ζήτημα εφαρμογής της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Είχαμε από την αρχή τονίσει την προαιρετικότητα της διαδικασίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης σύγχρονης και ασύχρονης που προτείνει το Υπουργείο.

Συγκεκριμένα είχαμε πει ότι:

  1. Το Υπουργείο Παιδείας στην εγκύκλιο 39676/Δ2/20-03-2020 αναφέρει:

«Σας διαβιβάζουμε Οδηγίες για την υλοποίηση προγραμμάτων Ασύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των μαθημάτων στις σχολικές μονάδες προς όφελος των μαθητών/τριών».

Επομένως, η φράση «μπορούν να χρησιμοποιούνται» δηλώνει ότι η εφαρμογή τους είναι δυνητική και όχι υποχρεωτική.

  1. Συνεχίζοντας, στο έγγραφο των οδηγιών, στην πρώτη σελίδα, αναφέρεται ότι:

«Η επιλογή της πλατφόρμας που θα αξιοποιηθεί έγκειται στη διακριτική ευχέρεια του/της κάθε εκπαιδευτικού. Σε κάθε περίπτωση οι εκπαιδευτικοί και οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων θα υποστηριχθούν για την ψηφιακή πλατφόρμα e-me και για την ψηφιακή πλατφόρμα e-class από τα αντίστοιχα κέντρα εξυπηρέτησης (HelpDesk)».

Επομένως, δεν είναι υποχρεωτικό ένας εκπαιδευτικός να χρησιμοποιήσει κάποια από τις δύο αυτές πλατφόρμες.

3. Ακόμα και στο τελευταίο έγγραφο του Υπουργείου με τις οδηγίες για τη Σύγχρονη, αναφέρεται ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ότι :

«Η διαδικασία (εξ αποστάσεως) υλοποιείται από κάθε εκπαιδευτικό είτε με σύγχρονες, είτε με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, είτε συνδυαστικά» ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ σε καμιά περίπτωση ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ούτε η σύγχρονη.

Άρα κανένας συνάδελφος δεν είναι υποχρεωμένος να μπει στο link του Υπουργείου και να εφαρμόσει υποχρεωτικά τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Έχουμε ήδη πει και ξαναλέμε

  • Τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό. Δεν είναι τυχαίο ότι δε διατυπώνεται υποχρεωτικότητα. Γνωρίζει πολύ καλά η κ. Κεραμέως, η οποία είναι νομικός, ότι είναι αδύνατον να διατυπωθεί υποχρεωτικότητα στην εξ αποστάσεως εάν δεν υπάρχει δυνατότητα για ισότιμη πρόσβαση ΟΛΩΝ των μαθητών/τριων και όλων των εκπαιδευτικών. Και σύμφωνα με το Σύνταγμα, το κράτος οφείλει να παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Αλλιώς, εάν η δημόσια δωρεάν παιδεία καταντά να παρέχεται μόνο σε όσους και όσες έχουν την τεχνολογική δυνατότητα τότε απλά ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ. Για το λόγο αυτό, δεν είναι υποχρεωτική η διαδικασία. Γι αυτό το λόγο, ΟΛΑ τα κείμενο του Υπουργείου γράφουν «ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ» και κανένα δε λέει «ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΙ ΝΑ». Υπενθυμίζουμε ότι ακόμη και η εγκύκλιος της 17/3, αναφέρει σαφώς ότι για να προχωρήσει η εξ αποστάσεως «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν όλοι οι μαθητές και εκπαιδευτικοί κωδικούς Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου»
  • Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός να μην αναφέρεται  ο προαιρετικός χαρακτήρας της συμμετοχής των εκπαιδευτικών και των μαθητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση που προτείνει το ΥΠΑΙΘ, γιατί από πολλούς εκπαιδευτικούς εκλαμβάνεται ως υποχρεωτική η συμμετοχή τους. Ζητάμε σε κάθε κείμενο, επίσημο ή ανεπίσημο, απ’ την διοικητική ιεραρχία προς τους εκπαιδευτικούς, να αναφέρεται η προαιρετική συμμετοχή τους σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομικές  διατάξεις.
  • Το ανοιχτό σχολείο δεν υποκαθίσταται με κανέναν τρόπο. Επαναλαμβάνουμε ότι σε καμία περίπτωση η εξ αποστάσεως δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία. Υπενθυμίζουμε ότι ακόμη και η εγκύκλιος της 17/3, αναφέρεται σαφώς στην εξ αποστάσεως η οποία εφαρμόζεται «χωρίς να αποσκοπεί στο να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση, ούτε να καλύψει τη διδακτέα ύλη»
  • Δε μας υποχρέωσε, δε μας υποχρεώνει και ούτε θα μας υποχρεώσει κανένα Υπουργείο Παιδείας να στήσουμε δίκτυα επικοινωνίας και αλληλεγγύης με τους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, κάτι που ήδη από την πρώτη στιγμή κάνουμε με δική μας πρωτοβουλία και θα συνεχίσουμε με όποιο τρόπο και μέσο θεωρούμε πρόσφορο.

Δηλώνουμε απερίφραστα προς κάθε κατεύθυνση

  • Καμία πίεση και διοικητική αυθαιρεσία δεν θα γίνει αποδεκτή. Για κάθε τέτοια περίπτωση που εμφανίζεται, οι συνάδελφοι να απευθύνονται στο Δ.Σ. του Συλλόγου.
  • Απαιτούμε από το Δ.Σ. της ΔΟΕ να πάρει τώρα ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα.

Καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες και τους συλλόγους διδασκόντων των σχολείων της περιοχής ευθύνης του Συλλόγου μας να αγνοήσουμε τους εκφοβισμούς και τις σκοπιμότητες που μας θέλουν σκυφτούς και υπάκουους και να σταθούμε όλοι όρθιοι, δημιουργικοί και αλληλέγγυοι στις πραγματικές ανάγκες των συναδέλφων μας, όλων των μαθητών μας και των οικογενειών τους με πνεύμα συναδελφικής αλληλεγγύης, κοινωνικής-παιδαγωγικής ευθύνης και ευαισθησίας. Συνεχίζουμε στεκόμενοι/ες στο ύψος του ιστορικού ρόλου που μας αναλογεί, ως Δάσκαλοι και Δασκάλες, να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο, δίπλα στα παιδιά μας και τις οικογένειές τους που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται όσο ποτέ, να τα στηρίζουμε ψυχοσυναισθηματικά, να διατηρούμε την επικοινωνία αυτή, με όποιο διαθέσιμο μέσο ταιριάζει στις συνθήκες της κάθε οικογένειας (τηλέφωνα, email), ώστε να μην αποκλειστεί κανένα παιδί. Να γίνουμε και με πρωτοβουλίες όχι μόνο ηθικής αλλά και έμπρακτης αλληλεγγύης αυτοί που δώσουν πνοή στην έννοια της αλληλεγγύης στην κοινωνία, που κόντρα στην «ατομική ευθύνη» θα προτάξουν «τη συλλογική δύναμη». Αυτοί που θα κρατήσουν ζωντανό το αίτημα για δημόσια δωρεάν παιδεία/υγεία/περίθαλψη/ασφάλιση για όλο τον λαό. Αυτοί που θα υπερασπιστούν για ακόμη μια φορά το δημόσιο σχολείο, που εν μέσω πανδημίας, βρήκαν την ευκαιρία όσοι καιροφυλακτούσαν, να το υπονομέψουν περαιτέρω και να το ξεπουλήσουν, μαζί με την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *