Γράμμα στους γονείς

ΧΩΡΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ, ΑΙΘΟΥΣΕΣ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΙΒΑΓΜΕΝΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ “ΜΑΜΟΥΘ” ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΪΝΕΡ

ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ! 

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 15/9 ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ

Αγαπητοί γονείς,

Θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά. Μια χρονιά ανησυχιών, κινδύνων, προκλήσεων αλλά και δυνατοτήτων αναστοχασμού και διεκδικήσεων.  Μια χρονιά που έπεται της καθολικής καραντίνας, του κλεισίματος των σχολείων και της απόπειρας της  εξ’ αποστάσεως «εκπαίδευσης». Είμαστε βέβαιοι ότι όλες και όλοι σας συνειδητοποιήσατε όχι μόνο την κρατική ανεπάρκεια στην υποστήριξη μιας τέτοιας μορφής «εκπαίδευσης», αλλά κυρίως το γεγονός ότι καμία μέθοδος από απόσταση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αμεσότητα και τη ζωντάνια του σχολείου. Εμείς οι δάσκαλοι των παιδιών σας επιμείναμε τότε και επιμένουμε σήμερα στην άποψή μας για ανοιχτά σχολεία. Επιμένουμε γιατί έχουμε τη βεβαιότητα ότι  τα σχολεία αποτελούν έναν μοναδικό και εξαιρετικά σημαντικό χώρο όπου τα παιδιά μας μαθαίνουν, κοινωνικοποιούνται και αναμετριούνται με τη ζωή.  Αταλάντευτη θέση μας είναι λοιπόν ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά. Όχι όμως ανοχύρωτα.

Στη περιοχή μας καλούμαστε να χτυπήσουμε το πρώτο κουδούνι χωρίς δασκάλους/ες σε όλα τα τμήματα (1-3 κενά σε κάθε σχολική μονάδα), με σοβαρές ελλείψεις στους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων και εκπαιδευτικούς μόνο για τις μισές παράλληλες στηρίξεις! Συχνά μάλιστα, ο αριθμός των κενών που εξακολουθούν να υπάρχουν στην περιοχή ανταποκρίνεται σε υπεράριθμα τμήματα. Το εκρηκτικό κτιριακό πρόβλημα της περιοχής με σχολεία «μαμούθ» και ακατάλληλους χώρους (αίθουσες μικρές σε τ.μ., αποθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων και άλλες έχουν δεσμευτεί και αξιοποιούνται ως τάξεις για να στεγάσουν τους/τις μαθητ(ρι)ες μας, προαύλια μικρά και γεμάτα κοντέινερ κ.α.) αναδεικνύει την εγκληματική αδιαφορία τοπικής και κρατικής εξουσίας προς όλη την εκπαιδευτική κοινότητα!

Παράλληλα, στα νηπιαγωγεία, για τα οποία ο δήμος δεν ασχολήθηκε καθόλου με την έλλειψη αιθουσών ώστε να ενταχθούν σε αυτά όλα τα προνήπια, το κουδούνι θα χτυπήσει με 150 προνήπια εκτός του νηπιαγωγείου, τους γονείς να μη γνωρίζουν αν και που θα φοιτήσουν τα παιδιά τους και τον δήμο να δίνει υποσχέσεις για κοντέινερ που έρχονται (πότε άραγε;)και θα διαλύσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη μικρές σχολικές αυλές.

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με το Δήμο όφειλε όλους αυτούς τους μήνες να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Όφειλε, όπως έπραξαν άλλες χώρες, να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανέγερσης νέων σχολείων, να βρει επιπλέον χώρους. Τίποτα από αυτά δεν έγινε μέχρι στιγμής. Το πολυδιαφημιζόμενο σχέδιο της Κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει μια μάσκα, ένα παγούρι και ένα αντισηπτικό!  Καμία μέριμνα για τους μαθητές ούτε ακόμη και σε θέματα καθαριότητας .

Ο Δήμος Φύλης διαθέτει αυτή τη στιγμή ελάχιστες μόνιμες καθαριστές/ριες, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων είναι με συμβάσεις και μάλιστα μερικής απασχόλησης! Για παράδειγμα υπάρχει σχολική μονάδα με 16 τμήματα στην οποία δουλέυουν μόνο τρεις 3ωρου ωραρίου καθαρίστριες!!!

Αγαπητοί γονείς, εμείς οι εκπαιδευτικοί ζητάμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις και σας καλούμε να δώσουμε μαζί αυτόν τον αγώνα. Είναι πια γεγονός ότι στις κοινωνίες που ζούμε και στις συνθήκες που διαμορφώνονται εντός τους, ο ένας ιός θα διαδέχεται τον άλλο. Όσο εμείς «κονσερβοποιούμαστε» και στοιβαζόμαστε ο ένας πάνω στον άλλο, είναι βέβαιο ότι θα είμαστε ευάλωτοι σε κάθε είδους μόλυνση.

Θεωρούμε ότι είναι κάτι παραπάνω από επιτακτικό να παρθούν ΤΩΡΑ όλα τα αναγκαία μέτρα που θα διαφυλάξουν την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Μέτρα που θα επιτρέπουν στη ζωή να συνεχιστεί με κανονικούς ρυθμούς και όχι μέτρα που θα την περιστέλλουν για να την προστατέψουν, όπως έγινε την περίοδο της καραντίνας. 

Αγαπητοί γονείς, ταυτόχρονα, η θωράκιση των δημόσιων συστημάτων υγείας σε όλα τα επίπεδα (όχι μόνο στα νοσοκομεία ή τις ΜΕΘ), είναι ο πιο τεκμηριωμένος παράγοντας επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Συντασσόμαστε με τα αιτήματα των σωματείων των εργαζομένων στο χώρο της υγείας για ενίσχυση των ΜΑΘ και ΜΕΘ για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να «αντέξει» το σύστημα την αύξηση των κρουσμάτων, για μαζικά τεστ στον πληθυσμό, με ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας στις γειτονιές.

 Η ευθύνη για την υγεία δεν είναι μόνο ατομική, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο οι οργανωμένες κοινωνίες δημιουργούν συστήματα υγείας και προσπαθούν να αντιμετωπίζουν τις νόσους.

Σας καλούμε να ενώσετε τις δυνάμεις μαζί μας και να απαιτήσουμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές
  • Επίταξη διαθέσιμων ελεύθερων χώρων και λειτουργία τους ως σχολεία
  • Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού και δημιουργία περισσότερων μικρότερων αριθμητικά τμημάτων
  • Πρόσληψη όλου του αναγκαίου προσωπικού καθαριότητας
  • Τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
  • Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού
  • Ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (αύξηση ΜΕΘ/ΜΑΘ, προσλήψεις, δωρεάν μαζικά τεστ κ.λπ.)

Σας καλούμε να πορευτούμε αγωνιστικά όλοι μαζί διεκδικώντας την εκπαίδευση που αξίζει στα παιδιά μας.

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 15/9 ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *