Ασφαλή και ανοιχτά σχολεία-Μέτρα για την Υγεία και τη Μόρφωση του Λαού

Κανένας διαχωρισμός – κανένας εμφύλιος ανάμεσα στους εργαζόμενους Υπερασπίζουμε την υγεία και την εργασία όλων μας, τις δημόσιες δομές και υπηρεσίες

Λίγες μόνο μέρες  απέμειναν μέχρι να επιστρέψουμε στα σχολεία μας, τη στιγμή που η πανδημία δείχνει ξανά τα δόντια της. Βρισκόμαστε μπροστά στην ίδια εγκληματική πολιτική του επικίνδυνα υποστελεχωμένου δημόσιου τομέα της υγείας, της σχεδόν ανύπαρκτης δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της πραγματικά ανύπαρκτης πολιτικής ελέγχου-ιχνηλάτησης σε χώρους εργασίας και μέριμνας για ειδικές-ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, φαντάροι, πρόσφυγες κλπ), της έλλειψης ουσιαστικής ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, τις αντιφατικές τοποθετήσεις και μέτρα. Για δεύτερη συνεχή χρονιά αφήνουν την υγεία του λαού εκτεθειμένη απέναντι στην πανδημία!

Στην ίδια ακριβώς λογική και το ΥΠΑΙΘ, που συνεχίζει την ίδια απαράδεκτη και εγκληματική πολιτική,  εξακολουθεί να μην παίρνει κανένα μέτρο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, παίζει με την ψυχική υγεία και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών. Το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει ούτε στη μείωση του αριθμού μαθητ(ρι)ών ανά τμήμα, ούτε στην αύξηση και πλήρη κάλυψη όλων των σχολείων με επιπλέον καθαρίστριες και άλλο βοηθητικό προσωπικό για την πλήρη κάλυψη σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας με το εκρηκτικό κτιριακό πρόβλημα με σχολεία «μαμούθ», τα παιδιά εξακολουθούν να συνωστίζονται σε ακατάλληλες υποδομές και προαύλιους χώρους (αίθουσες μικρές σε τ.μ., αποθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων και άλλες έχουν δεσμευτεί και αξιοποιούνται ως τάξεις για να στεγάσουν τους/τις μαθητ(ρι)ες μας, προαύλια μικρά και γεμάτα κοντέινερ κ.α.). Επιπλέον, δε γίνεται καμία πρόβλεψη για περαιτέρω διαχωρισμό ούτε καν στα τμήματα του ολοήμερου προγράμματος που θα συγχρωτίζονται μαθητές πολλών διαφορετικών. Δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των μαθησιακών κενών και προβλημάτων που υπάρχουν στα παιδιά ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης τηλε-«εκπαίδευσης» και του μακροχρόνιου κλεισίματος των σχολείων (επανακαθορισμό-μείωση της ύλης, στήριξη των πιο αδύναμων μαθητών με ενισχυμένα μέτρα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης).

Το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα διεκδικεί και απαιτεί για πάνω από ένα χρόνο τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για τη διασφάλιση της λειτουργίας της δημόσιας εκπαίδευσης, και δηλώνουμε ότι ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ για 3η συνεχόμενη χρονιά τα σχολεία μας να κλείσουν και να προχωρήσει η εφαρμογή της τηλε-«εκπαίδευσης», η οποία είχε ως αποτέλεσμα την όξυνση των ταξικών φραγμών και τις ανισότητες στην εκπαίδευση, με ανυπολόγιστες συνέπειες και στην ψυχική υγεία των παιδιών μας!

Αντί λήψης μέτρων, η κυβέρνηση με χυδαίο τρόπο κλιμακώνει την επίθεσή της απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό. Με το νόμο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών επιχειρεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη λογική της ατομικής ευθύνης, να κουκουλώσει τις εγκληματικές της ευθύνες για την προκλητική έλλειψη μέτρων προστασίας του λαού και ανοίγει έναν ακόμα δρόμο για μετακινήσεις και απολύσεις, συγχώνευση και κλείσιμο δομών υγείας και νοσοκομείων, για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων με απειλές, υποχρεωτικότητες, αναστολές, στέρηση μισθού.

Στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς είτε να είναι εμβολιασμένοι ή να διενεργούν με δική τους ευθύνη και κόστος δύο τεστ την εβδομάδα αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναστολή εργασίας, την περικοπή του μισθού. Ενώ μέχρι τον Ιούνιο τα self test ήταν επαρκή και χορηγούνταν δωρεάν, τώρα δέχεται μόνο rapid test & PCR που πρέπει να πληρωθούν απαρέγκλιτα σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα αποκλείοντας την πρόσβαση για έλεγχο σε δημόσιες δωρεάν δομές! Καταργεί μάλιστα την υποχρέωση για διενέργεια εβδομαδιαίων τεστ σε ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ τους/τις εκπαιδευτικούς, ενώ είναι γνωστό ότι τα εμβόλια μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης Covid-19 και τον κίνδυνο διασποράς, αλλά δεν τον εξαλείφουν!

Μεταθέτει έτσι την υποχρέωση για έλεγχο στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους, καθώς οι δυο εργαστηριακοί διαγνωστικοί έλεγχοι που πλέον απαιτούνται, βαραίνουν οικονομικά αποκλειστικά τους εργαζόμενους μειώνοντας αυθαίρετα το εισόδημα τους. Ας σκεφτούμε τι θα σημάνει σε μια οικογένεια με 2 εκπαιδευτικούς και 2 φοιτητές!! Στραγγαλίζει οικονομικά εκατοντάδες οικογενειών!

Ο εμβολιασμός είναι δικαίωμα και ανάγκη, όχι πεδίο ποινικοποίησης και εξαγοράς

Θα αντιπαλέψουμε κάθε προσπάθεια διαχωρισμού των πολιτών, ενάντια σε κάθε στέρηση εργασιακών, δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων

Tα εμβόλια είναι αποδεδειγμένα επίτευγμα της επιστήμης για την μείωση και την εξάλειψη των λοιμωδών νοσημάτων, αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων, της ερευνητικής και επιστημονικής δουλειάς, και ουσιαστικό μέρος καταπολέμησης της πανδημίας σε συνδυασμό με όλα τα άλλα μέτρα πρόληψης και την αδήριτη ανάγκη ύπαρξης ενός αποκλειστικά δημόσιου και απολύτως δωρεάν, πλήρως αναπτυγμένου, στελεχωμένου και εξοπλισμένου δημόσιου συστήματος υγείας σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα του Πρωτοβάθμιου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση, αξιοποιεί την αναγκαιότητα του εμβολιασμού για να καλλιεργήσει  «τον κοινωνικό αυτοματισμό», να στοχοποιήσει και να διαχωρίσει  τους  εκπαιδευτικούς  που έχουν δώσει από κοινού μάχη αυτούς τους 18 μήνες πανδημίας για να κρατήσουν ζωντανή την εκπαίδευση, που εναντιώθηκαν σε συντριπτικό ποσοστό στην αξιολόγηση σχολικής μονάδας και απέρριψαν μαζικά τις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών, που βάδισαν στο δρόμο του αγώνα για να έχουμε σήμερα διορισμούς στην εκπαίδευση!

Αδιαφορεί να ενημερώσει πλήρως. Αδιαφορεί ακόμα και για την παντελή έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου σε ανθρώπους με ιατρικό ιστορικό για την πραγματοποίηση ή όχι του εμβολίου για ιατρικούς λόγους. Συνέχεια και αποτέλεσμα της ανυπαρξίας πρωτοβάθμιου συστήματος  υγείας για όλους.

Η ΔΟΕ οφείλει να πάρει θέση άμεσα καταγγέλλοντας την αυταρχική πολιτική του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης.

Λέμε ΝΑΙ στον Εμβολιασμό ΟΧΙ στην Υποχρεωτικότητα

Απαιτούμε:   

  • Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία. Κανένα σχολείο κλειστό τη νέα χρονιά, καμία αντικατάσταση της εκπαίδευσης με την τηλε-«εκπαίδευση».
  • 15 μαθητές κατ’ ανώτατο σε κάθε τμήμα. Αύξηση της χρηματοδότησης στην εκπαίδευση. Προσλήψεις/Μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι ανάγκες, με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.
  • Ανασυγκρότηση της ύλης σε όλες τις βαθμίδες. Όλες οι αντισταθμιστικές δομές σε πλήρη λειτουργία, με ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε σχολείο για την στήριξη των μαθητών και την κάλυψη των κενών και των ψυχοσυναισθηματικών προβλημάτων των μαθητών από την τηλε-«εκπαίδευση».
  • Αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, των σχολικών μεταφορών και αποφυγή συνωστισμού.
  • Μαζικές προσλήψεις/μονιμοποιήσης προσωπικού καθαριότητας και εξοπλισμό των σχολείων με υγειονομικά μέσα.
  • Να παρθεί πίσω το εκδικητικό μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς και τους άλλους εργαζόμενους. Καμία αναστολή εργασίας – απόλυση. Καμία επιβάρυνση για διεξαγωγή αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Κανένας διαχωρισμός.
  • Αποτελεσματική ιχνηλάτηση. Μαζικά επαναλαμβανόμενα και δωρεάν rapid test με ευθύνη του ΕΟΔΥ για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Καμιά οικονομική επιβάρυνση εργαζομένων και μαθητών.
  • Πρόγραμμα μαζικού και δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για όλο το ΛΑΟ. Αναγκαίες προσλήψεις στις εμβολιαστικές δομές και ασφάλεια για τη μεταφορά και τη συντήρησή τους.
  • Κατάργηση των πατεντών για όλες τις φαρμακευτικές θεραπείες και των εμβολίων.
  • Εξαντλητική ενημέρωση, απαντήσεις στα υπαρκτά ερωτήματα και ανησυχίες, με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.
  • Δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δε θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση.
  • Σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των  αποτελεσμάτων του εμβολιασμού.
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ που ασφυκτιά, με όλα τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών (γιατρούς, ΜΕΘ, νοσοκομεία, εξοπλισμό). Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς αποζημίωση, στη μάχη της πανδημίας.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς!

Ξεσηκωμός τώρα για το δικαίωμα στην υγεία, τη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *