Συλλογικά-μαχητικά συνεχίζουμε τον αγώνα μας! «Δεν τσιμπάμε» στις απειλές, οι εκπαιδευτικοί δεν εκβιαζόμαστε!

Η ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ! ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!

Οι απειλές τους δε μας τρομοκρατούν!

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1/12 κοινή πανελλαδική σύσκεψη διευθυντ(ρι)ών/προϊσταμένων με τον νομικό σύμβουλο Παλαιολόγο Παλαιολόγο. Την πρωτοβουλία πήραν τα πρωτοβάθμια σωματεία που κήρυξαν απεργία-αποχή ως συλλογική απάντηση και προστασία των συναδέλφων-ισσών που γίνονται αποδέκτες παράνομων και αυθαίρετων απειλητικών επιστολών από τον ΓΓ του ΥΠΑΙΘ, κ. Κόπτση.

Ενημερώνουμε όλους/όλες τους/τις συναδέλφους/ισσες για τα παρακάτω:

  1. Βρισκόμαστε σε νόμιμα προκηρυγμένη απεργία-αποχή, οπότε κάθε ενέργεια από πλευράς Υπουργείου στην πραγματικότητα έχει σκοπό να εκφοβίσει και να εκβιάσει. Μάλιστα, δε διστάζει να αυθαιρετεί είτε με ανυπόγραφα έγγραφα είτε παρακάμπτοντας κάθε τυπική διαδικασία για την προώθηση εγγράφων προς τις σχολικές μονάδες, επιβεβαιώνοντας πως το ΥΠΑΙΘ δεν πέτυχε τους στόχους του, δεν κατόρθωσε να συναινέσουν οι εκπαιδευτικοί, η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας δεν προχωρά απρόσκοπτα όπως θα ήθελε, παρ’ όλο τον πρωτόγνωρο ολοκληρωτισμό που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί. 
  2. Το δικαίωμα στην απεργία δεν έχει καταργηθεί! Δεν αφορά λοιπόν αμέλεια και ολιγωρία των διευθυντών/ντριών, προϊσταμένων η μη ανάρτηση αποτίμησης, αλλά συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους! Επομένως ο/η κάθε διευθυντής/ντρια-προϊσταμένη-ος ως μέλη του σωματείου είναι πλήρως καλυμμένοι να συνταχθούν με τη συλλογική απόφαση τόσο του συλλόγου διδασκόντων όσο και με τις αποφάσεις των σωματείων για Απεργία-Αποχή.
  3. Ισχύει το τεκμήριο νομιμότητας που διέπει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη απεργία που καθιστά υποχρεωτική για το κράτος – εργοδότη την προσφυγή στα Δικαστήρια για την κήρυξη της ως παράνομης.  Μόνο έτσι μπορεί να κριθεί η νομιμότητα της απεργίας αποχής του συλλόγου και των άλλων πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων.
  4. Το υπουργείο δεν μπορεί να προχωρήσει σε εφαρμογή ειδικού πειθαρχικού πλαισίου, πέρα από αυτό που ορίζει η νομοθεσία, πολύ δε περισσότερο όσο η Απεργία-Αποχή είναι σε ισχύ. Το ειδικό καθεστώς που επιχειρεί να εισάγει με το νόμο 4823/21 εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και οφείλει η ΔΟΕ να κινηθεί δικαστικά ως προς την ακύρωσή του. Στην πολύ ακραία περίπτωση που θα υπάρξουν ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, η ενδεχόμενη αυτή αυθαιρεσία θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και συλλογικά και δεν θα είναι υπόθεση ατομική του/της κάθε συναδέλφου/ισσας. Πέρα όμως από τη δεδομένη συνδικαλιστική αντιμετώπιση θα υπάρχει με ευθύνη των σωματείων και δικαστική κάλυψη, καθώς υπάρχει θετικό προηγούμενο δεδικασμένο.

Στο εξώδικο που εστάλη στο ΥΠΑΙΘ αναφέρεται με σαφήνεια σε σχετικό απόσπασμα ότι: «…είναι γνωστό ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμία κύρωση σε όποιον ασκεί το απεργιακό του δικαίωμα (συμμετέχει σε απεργία) και ως συνέπεια αυτού δεν προβαίνει στην τέλεση των προβλεπόμενων υπηρεσιακών καθηκόντων. Άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ζήτημα αυτό έχει κριθεί και δικαστικά, σε δεύτερο βαθμό, στην αντίστοιχη περίπτωση αποκλεισμού υποψήφιων για στελέχη στο δημόσιο εξαιτίας της συμμετοχής τους στην απεργία αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης που είχε προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Σας είναι γνωστή η σχετική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων:

«8. Επειδή, ενόψει των ανωτέρω και ειδικότερα της συνταγματικής προστασίας του δικαιώματος της απεργίας και του τεκμηρίου νομιμότητας αυτής, πρέπει να γίνει δεκτό ότι η διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 24Α του ν. 4369/2016 έχει την έννοια ότι η μη εκπλήρωση από μέρους του αξιολογητή των υπαλλήλων της υποχρέωσης αξιολόγησης των υφισταμένων του δεν κωλύει τη συμμετοχή του στις διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, όταν τούτο οφείλεται στη συμμετοχή του σε απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η οικεία συνδικαλιστική οργάνωση.”»

Με βάση τα παραπάνω καλούνται οι διευθυντ(ρι)ες-προϊσταμένες-οι να αναρτήσουν στην πλατφόρμα του ΙΕΠ την παρακάτω δήλωση:

Σας ενημερώνουμε ότι ο σύλλογος διδασκόντων και ο/η διευθυντής/ντρια/προϊσταμένη/ος πλειοψηφικά ή ομόφωνα συμμετέχουν νομίμως στην απεργία-αποχή δυνάμει της απόφασης του σωματείου «Ηρώ Κωνσταντοπούλου»  που προκηρύχθηκε με την από 5 Νοεμβρίου 2021 εξώδικη γνωστοποίησή της.

Το μήνυμά μας είναι καθαρό: «Δεν τσιμπάμε» στις απειλές, οι εκπαιδευτικοί δεν εκβιαζόμαστε! Στηρίζουμε περήφανα την επιλογή μας να σταθούμε αταλάντευτα στην συλλογική μας απόφαση να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο και τα παιδιά!

Συλλογικά, μαχητικά, συντονισμένα:

  1. Προχωράμε σε Κοινό εξώδικο των σωματείων μας
  2. Παρέχουμε πλήρη στήριξη και κάλυψη από τα σωματεία μας για οτιδήποτε χρειαστεί (νομικά οικονομικά κ.λπ.) και απευθυνόμαστε με αίτημά μας προς τη ΔΟΕ με αντίστοιχο κάλεσμα για τις δικές της ενέργειες.
  3. Καλούμε στην διαδικτυακή εκδήλωση των σωματείων που έχουν κηρύξει Απεργία-Αποχή το Σάββατο 4/12, στις 18:30 που θα προβληθεί live από το facebook και το youtube. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο νομικός σύμβουλος, πανεπιστημιακοί καθηγητές, γονείς και μαθητές από όλη την Ελλάδα.
  4. Καλούμε σε αγωνιστικό βηματισμό κάθε ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ και τις/τους εκπαιδευτικούς όλης της χώρας.
  5. Καλούμε κάθε ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ να προκηρύξει Απεργία-Αποχή
  6. Καλούμε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να προκηρύξουν Απεργία-Αποχή

Ανοίγουμε ελπιδοφόρα χαραμάδα φωτός, διδάσκοντας πως οι ελεύθεροι άνθρωποι μπορούν το σκοτάδι να διαλύουν!

Ναι, μπορούμε να νικήσουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *