Κανένας/καμία εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να παρέχει τηλεκπαίδευση από το σπίτι του/της

Σχετικά με το έγγραφο του ΥΠΑΙΘ, με την υπογραφή του κ.Κόπτση, και σε συνέχεια της ανακοίνωσης μας για το κλείσιμο των σχολείων υπενθυμίσουμε ότι:

  • Κανένας/καμία εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να παρέχει τηλεκπαίδευση από το σπίτι του/της
  • Όταν τα σχολεία μας είναι κλειστά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμία τηλεκπαίδευση, ούτε από τα σχολεία ούτε από τα σπίτια.
  • Ο χώρος του σχολείου παραμένει ο χώρος εργασίας μας και μέσα σε αυτόν παρέχουμε το έργο μας. Οι εκπαιδευτικοί εφόσον δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο χώρο εργασίας μας, δεν μπορούμε να παρέχουμε εργασία και άρα ούτε τηλεκπαίδευση
  • Υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τη δική τους υλικοτεχνική υποδομή (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο), καθώς ο ν.4807/21 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας ορίζει ότι: «Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».
  • Επομένως, καμία μορφή τηλεκπαίδευσης δεν μπορεί να παρέχεται από το χώρο της οικίας μας, με δικό μας εξοπλισμό και πληρωμένη από τον ελάχιστο μισθό μας σύνδεση (ακόμη και αν τα διαθέτουμε).
  • Με βάση την ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρεται σαφώς ότι: «Με στόχο την πρόληψη ατυχημάτων και την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των παιδιών, με απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και κατόπιν σχετικών συστάσεων και εισηγήσεων των οικείων Δήμων, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο 27 Ιανουαρίου τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Κλειστά θα είναι επίσης τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί».
  • Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής για κλείσιμο των σχολείων και την αποφυγή μετακινήσεων, υποχρεώνουν τους εκπαιδευτικούς να μη μετακινηθούν προς τα σχολεία τους. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους πιέσει για το αντίθετο και αν το Υπουργείο, αν έχει αντίθετη άποψη, είναι υποχρεωμένο να δηλώσει με σαφήνεια, αν τα σχολεία είναι ανοιχτά και ασφαλή για τους/τις εκπαιδευτικούς για να προσέλθουν σε αυτά προκειμένου να παρέχουν τις υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης. Είναι ευθύνη του ΥΠΑΙΘ και των Δ/νσεων Εκπαίδευσης να μην κινδυνεύσει κανένας/καμια συνάδελφος. Θυμίζουμε ότι στο περσινό lockdown το Υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι τα σχολεία είναι κλειστά για τους μαθητές, όχι όμως για τους εκπαιδευτικούς.
  • Με βάση τα παραπάνω, είναι δεδομένο ότι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί είναι εγκλωβισμένοι στις περιοχές τους και αδυνατούν να μεταβούν στο σχολείο και αρκετοί/ες από αυτούς/ες δεν έχουν ούτε καν ρεύμα
  • Επιπλέον, τα προαύλια των σχολείων μας και οι γύρω δρόμοι δεν έχουν καθαριστεί από το χιόνι, γεγονός που ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες θα ενταθεί και λόγω του παγετού.
  • Δεν έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή όλων των μαθητών και μαθητριών μας  στην τηλεκπαίδευση, ούτε έχει λυθεί το σοβαρό ζήτημα προστασίας των προσωπικών δεδομένων όλων των εμπλεκόμενων.

Όσο κι αν το υπουργείο θέτει τις βάσεις για νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της τηλεκπαίδευσης ως ισότιμης εκπαιδευτικής διαδικασίας, προχωρώντας με έναν ακόμη τρόπο στην αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί απαντάμε ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, ούτε ένα παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό επιχείρημα για να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση όταν το σχολείο κλείσει υποχρεωτικά για λίγες μέρες.

Επιπλέον, ενημερώνουμε πως το υπουργείο εσωτερικών γνωρίζοντας το παράνομο της υποχρεωτικότητας για τηλεργασία στο δημόσιο δεδομένων των έκτακτων καιρικών συνθηκών, διευκρινίζει ότι σε περίπτωση που «η προσέλευση των υπαλλήλων στην έδρα της Υπηρεσίας τους είναι αντικειμενικά αδύνατη λόγω των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η απουσία των εν λόγω υπαλλήλων θα είναι δικαιολογημένη για λόγους ανωτέρας βίας.»

Ήδη συνάδελφοι-ισσες διευθυντές/ντριες/προϊσταμένες-οι των σχολείων μας έχουν στείλει την παραπάνω διευκρίνιση.

Ζητάμε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφαλή τρόπο και με ευθύνη της πολιτείας. Ζητάμε εκπαίδευση ζωντανή και όχι πίσω από κάμερες, ζητάμε εκπαίδευση που δεν αποκλείει αλλά αντίθετα διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών και μαθητριών μας. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

– Καταγγέλλουμε την τακτική της κυβέρνησης, καλούμε τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου μας να μην πραγματοποιήσουν τηλεκπαίδευση!

– Να δοθεί έκτακτη άδεια, με 100% αποζημίωση, στους γονείς όπου θα είναι κλειστά τα σχολεία των παιδιών τους.

Στις περιπτώσεις που ασκηθούν πιέσεις στα σχολεία από δ/ντες-ντριες/προϊσταμένες-ους για παροχή τηλεκπαίδευσης παρά τα παραπάνω δεδομένα οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απαντούν με την παρακάτω δήλωση:

Σας ενημερώνω ότι λόγω της απόφασης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, για κλειστά σχολεία  στην Αττική την Πέμπτη 27/01/2022, και με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί λόγω της κακοκαιρίας, αδυνατώ να εισέλθω με ασφάλεια στον χώρο του σχολείου και να καλύψω το ωράριό μου με διδασκαλία στη φυσική τάξη. Με δεδομένη την ανακοίνωση του κ. Κόπτση περί παροχής τηλεκπαίδευσης, υπενθυμίζεται ότι καμία υποχρεωτικότητα δεν προκύπτει για την παροχή τηλεργασίας από την οικία μας με δικό μας εξοπλισμό. Αντίθετα, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία ορίζεται ότι «Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».

Τέλος, για κάθε άλλη εντολή της υπηρεσίας μας παρακαλώ να ενημερωθώ για αυτή όπως προβλέπεται, δηλαδή να είναι έγγραφη και ενυπόγραφη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *