ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. 30/05: Τρίτη 31/5 στις 7μμ στο Υπουργείο Ανάπτυξης

Ως εδώ! Αυξήσεις ΤΩΡΑ στους μισθούς! Μέτρα ενάντια στη λεηλασία του εισοδήματός μας και ενάντια στην ακρίβεια!

Οι αυξήσεις ήδη έχουν στραγγίσει το πορτοφόλι μας και χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες. Οι αυξήσεις σε θέρμανση και ηλεκτρισμό δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά πολιτική επιλογή κυβερνήσεων και Ε.Ε. Η παραγωγή και διανομή της ενέργειας είναι πεδίο κερδοσκοπίας ιδιωτικών εταιριών σε βάρος των καταναλωτών, εμπόρευμα που  διαμορφώνεται με τους νόμους της αγοράς. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται αποτελεί το γεγονός ότι στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου στις Βρυξέλλες, για την ενεργειακή ακρίβεια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ήδη ότι δε θα προχωρήσουν σε μέτρα ελέγχου των υψηλών τιμών, αντίθετα η βασική πρόταση που θα συζητηθεί αφορά στη διάθεση 300 δισ. ευρώ (πρόγραμμα Repower EU), τα οποία θα πάνε στο σύνολό τους στις επιχειρήσεις ενέργειας και για «πράσινες επενδύσεις»! Η «ελάφρυνση» των οικογενειακών προϋπολογισμών δεν αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ!

Ο εφιάλτης της ακρίβειας που εξαφανίζει μέχρι τα μέσα του μήνα τους μισθούς μας, ήρθε για να μείνει. Είναι η νέα κανονικότητα που διαμορφώνεται από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις και το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης. Την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Μια πολιτική που οδηγεί στο ξεπούλημα υποδομών και φυσικού περιβάλλοντος, την παραχώρηση σε ιδιώτες κάθε δημόσιας υπηρεσίας καθώς και της κοινωνικής ασφάλισης. Το λεγόμενο «επιτελικό κράτος», δεν δίνει φράγκο για εκπαιδευτικούς, γιατρούς και ΜΕΘ, για πυροσβέστες και εκχιονιστικά. Διαλύει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και την δημόσια παιδεία. Χαρίζει όμως, πακτωλό δις σε ημέτερους, καταργεί τη φορολογία του μεγάλου πλούτου, φορτώνει το δημόσιο χρέος με εξοπλισμούς και καταστέλλει ή συκοφαντεί προληπτικά κάθε αγωνιστική κινητοποίηση.

Μας λένε ότι για τις τρομακτικές αυξήσεις στο ρεύμα με λογαριασμούς που μπορεί πλέον να φτάσουν ακόμα και στο ύψος των μισθών μας, την ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, που δυσχεραίνουν τον αγώνα για καθημερινή αξιοπρεπή επιβίωση, δεν φταίνε αυτοί.  Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να τα ρίξει όλα στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία,  και γενικότερα προσπαθεί να αποσείσει τις εγκληματικές ευθύνες που έχει για την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος.

Μας λένε ότι έτσι θα είναι η ζωή της εργαζόμενης πλειοψηφίας από εδώ και πέρα. Με αύξηση κοροϊδία στον κατώτατο μισθό, που ήδη την έχει εξαφανίσει ο πληθωρισμός, με αλώβητα τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που ελέγχουν την ενέργεια και των αλυσίδων σουπερμάρκετ που θησαύρισαν κατά την διάρκεια της πανδημίας. Με ψεύτικες εξαγγελίες για υποτιθέμενο πλαφόν στην τιμή του ρεύματος και επιδόματα, που ουσιαστικά αφήνουν αλώβητο τον μηχανισμό που δημιούργησε και θα δημιουργεί και στο μέλλον λογαριασμούς, που η μεγάλη πλειοψηφία θα δυσκολεύεται πολύ για να καλύψει. Και όλα αυτά μαζί με γελοιότητες που εκστόμισαν τα πρωθυπουργικά χείλη όπως ότι «η φθηνότερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ», γαρνιρισμένες με  νουθεσίες στους καταναλωτές να μειώσουν την ένταση των air condition, επαναφέροντας ουσιαστικά και σε αυτόν τον τομέα την περιβόητη «ατομική ευθύνη». Μόνο που η ατομική ευθύνη, προσπαθεί να αθωώσει την κυβέρνηση και τις πολιτικές της και να μεταθέσει το φταίξιμο σε όλους και όλες μας.

Ό,τι όμως και να μας λένε, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά. Γιατί δεν ζούμε σε ένα γυάλινο πύργο. Δίνουμε καθημερινά τη μάχη για να τα φέρουμε βόλτα. Είμαστε οι αναπληρωτές/τριες που όταν πληρώνουμε το ενοίκιο και το ρεύμα του σπιτιού μας, προσπαθούμε να βρούμε κάποιον τρόπο να περάσει ο υπόλοιπος μήνας χωρίς μισθό. Είμαστε οι δάσκαλοι/ες νηπιαγωγοί/ίνες που τρέμουμε κάθε φορά που φτάνει ο φάκελος με τον λογαριασμό της ΔΕΗ και των υπολοίπων ιδιωτών παρόχων. Που βγαίνουμε από το σούπερ μάρκετ προσπαθώντας να καταλάβουμε πώς πληρώσαμε τόσα πολλά, παίρνοντας τόσο λίγα. Που αγωνιούμε αν το σχεδόν άδειο ντεπόζιτο της βενζίνης θα μας φτάσει για να πάμε και να γυρίσουμε από τα σχολεία μας. Που δεν αντέχουμε άλλο με τη διαρκή καταλήστευση και την συνεχή φτωχοποίηση.

Φτάνει πια!

Είμαστε ήδη στον δωδέκατο χρόνο από το ξέσπασμα της κρίσης. Σε αυτά τα δώδεκα χρόνια, όλα έχουν γίνει πανάκριβα. Οι τιμές σε όλα τα απαραίτητα αγαθά για την καθημερινότητά μας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Την αντίθετη πορεία έχουν οι μισθοί μας. Αρχικά μείωσή τους και κλέψιμο των δώρων και στη συνέχεια καθήλωση σε αυτό το απαράδεκτα χαμηλό ύψος, που δεν επαρκεί πλέον ούτε για την κάλυψη των πιο στοιχειωδών μας αναγκών. Διεκδικούμε σοβαρές αυξήσεις στους μισθούς μας και όχι κοροϊδία. Αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας όπως αυτές διαμορφώνονται από την εποχή που ζούμε. Μια εποχή που οι εργαζόμενοι/ες παράγουμε το σύνολο του κοινωνικού πλούτου, που όμως τον καρπώνεται μια οικτρή μειοψηφία παρασίτων και εκμεταλλευτών.

Απαιτούμε τώρα:

-Πραγματικές αυξήσεις για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του πληθωρισμού και της ακρίβειας για ζωή με αξιοπρέπεια. Επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αφορολόγητο 12.000 ευρώ.

-Ουσιαστικά μέτρα για την ακρίβεια. Να περάσουν σε δημόσια ιδιοκτησία χωρίς αποζημίωση όλες οι επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας υπό εργατικό-κοινωνικό έλεγχο. Τέρμα στα χρηματιστήρια ενέργειας. Πλαφόν στις τιμές. Τιμές προσιτές για όλο το λαό για ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα, κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη και του ΕΝΦΙΑ.

-Κατάργηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, στη θέρμανση, στα τιμολόγια κοινωνικής ωφελείας. Διαγραφή των χρεών, κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού των λαϊκών νοικοκυριών. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο και ο συσσωρευμένος πλούτος.

-Ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης εργοδοσίας, για να σταματήσει ο πόλεμος, για ΕΙΡΗΝΗ, ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΥΣ.

Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *