ΑΠΟΦΑΣΗ Γ.Σ. 30/05: Καταψηφίζουμε τα πεπραγμένα του ΔΣ της ΔΟΕ – Αγωνιστικό Πρόγραμμα δράσης

Καταψηφίζουμε τα πεπραγμένα του ΔΣ της ΔΟΕ

Συνδικαλιστικό lockdown και συναίνεση είναι τα πεπραγμένα του ΔΣ της ΔΟΕ

Οι πλειοψηφίες των Ομοσπονδιών έκαναν lock down στον συνδικαλισμό και βρέθηκαν απέναντι στην ανάγκη οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι να ορθώσουν το ανάστημά τους, να μην υποταχθούν στο αφήγημα της κυβέρνησης για την πανδημία που χρησιμοποιήθηκε ως όχημα  για να περάσουν αντεργατικά και αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια τομές. Αρνήθηκαν τις προτάσεις για  κινητοποιήσεις αντίστοιχου μεγέθους της επίθεσης που δεχόμαστε.

Η πολιτική αγριότητα, ο κανιβαλισμός απέναντι στα κοινωνικές ανάγκες συνεχίζεται. Νέα αντεργατικά και αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια έρχονται να εφαρμοστούν. Θύματα τα δημόσια αγαθά, η παιδεία, η υγεία, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα. Θύτες το κεφάλαιο, η Ε.Ε,  ο ΟΟΣΑ, οι κυβερνήσεις, η σημερινή και οι προηγούμενες.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι εκπαιδευτικοί βρίσκουν τρόπους αντίστασης και διεκδίκησης. Απορρίπτουν με συντριπτικές πλειοψηφίες τις τηλεκλογές της Κεραμέως, για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια  και την πρώτη απόπειρα εισαγωγής της αξιολόγησης με κλειστά σχολεία. Τη φετινή σχολική χρονιά οι αντιδράσεις στην διάλυση των σχολείων μέσω της αξιολόγησης κορυφώνονται. Ο εκπαιδευτικός κόσμος ξεσηκώνεται. Πρωτόγνωρα ποσοστά απεργίας αλλά και άρνησης για την υλοποίηση της αυταξιολόγησης και μεγαλειώδη συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις. Ο ν. Χατζηδάκη επιστρατεύεται και η απεργία βγαίνει παράνομη από τα δικαστήρια. Την κρίσιμη ώρα η ΔΟΕ αρνείται να προκηρύξει νέα Απεργία Αποχή. Το ΔΣ της ΔΟΕ αρνήθηκε να σηκώσει το πολιτικό βάρος της συνέχισης του αγώνα από το συνδικάτο (αυτό εξασφάλιζε η συλλογική απόφαση για προκήρυξη νέας Απεργίας Αποχής), άρνηση να βασιστεί στις αγωνιστικές ατμομηχανές του κλάδου την ώρα που η κοινωνία άρχισε να «παίρνει μυρωδιά» και μετέφερε την αντιπαράθεση όχι σε ένα συλλογικό αγώνα αλλά σε ένα ξεγέλασμα στα πλαίσια των σχολείων.

Καταδικάζουμε τον κρατικό-κυβερνητικό κι εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς και το συνδικαλισμό της συναίνεσης και της υποταγής της ΔΟΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα έπαιξαν κεντρικό ρόλο για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Δε θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν κανένα αγώνα ανατροπής.

Κρίσιμα νομοσχέδια περνούν χωρίς η ΔΟΕ να συζητά ένα στοιχειώδες πρόγραμμα δράσης για την ανατροπή τους. Σε αυτή τη γραμμή εντάσσονται η άρνηση επαναπροκήρυξης της ΑΑ και η παντελής έλλειψη συντονισμού, οργάνωσης, στήριξης των εκπαιδευτικών απέναντι στις απειλές και τις διώξεις που εξαπολύει κατ’ επανάληψη το ΥΠΑΙΘ.

Η εκκωφαντική απουσία του ΔΣ της ΔΟΕ από τον αγώνα ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις των 114 απεργών εκπαιδευτικών, η άρνησή του να δεχτεί τους ΣΕΠΕ που έχουν διωκόμενους/ες, όταν οι ΣΕΠΕ ζήτησαν συνάντηση, ενώ δεν παρουσιάζεται σε καμία κινητοποίηση συμπαράστασης.

Το ΔΣ της ΔΟΕ μετατρέπουν το συνδικάτο που θα κάνει μόνο εκλογές χωρίς τη ζωντανή ζύμωση των Γενικών Συνελεύσεων, χωρίς εσωτερική δημοκρατική λειτουργία, χωρίς δράση σωματείου – υπερασπιστή των συμφερόντων των εργαζομένων και της πληττόμενης πλειοψηφίας. Είναι απόλυτα προσδεμένες με την πολιτική των κυβερνήσεων και με τα κόμματα εξουσίας, τις οποίες υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι απόλυτα προσδεμένες με τα βασικά ιδεολογήματα άσκησης της σημερινής πολιτικής για το χρέος, την ανταγωνιστικότητα, την ΕΕ, το κέρδος και την κρίση.

Παραμένουν ακολουθητές της εργοδοτικής ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, της καθήλωσης των εργαζομένων, της «κοινωνικής συμμαχίας», σε μια περίοδο που πλήττονται βάναυσα τα εργατικά δικαιώματα και μπαίνει ευθέως στο στόχαστρο της κυβέρνησης το δικαίωμα στην απεργία, τη διεκδίκηση, τη συλλογική οργάνωση των εργαζομένων, τα σωματεία. 

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από τον αγώνα και τη σύγκρουση

Αγωνιστικό Πρόγραμμα δράσης

Βρισκόμαστε στη δίνη μιας πρωτοφανούς επίθεσης του παγκόσμιου καπιταλισμού, που θέλει να διασφαλίσει και να διευρύνει τα κέρδη του από την οικονομική κρίση που ο ίδιος δημιούργησε. Βρισκόμαστε στη δίνη μιας επίθεσης που τσαλαπατά χώρες και λαούς, δικαιώματα και ζωές, με στόχο την επιβολή ενός νέου μεσαίωνα για τους λαούς, τις κοινωνίες και τους ανθρώπους. Βρισκόμαστε στη δίνη των μεγάλων καπιταλιστικών ανταγωνισμών για την πολιτική, οικονομική και γεωγραφική κυριαρχία.

Το κεφάλαιο διψά για νέα κέρδη, την πλήρη διάλυση του δημόσιου τομέα, των αγαθών και των ελευθεριών (κοινωνικών, παιδαγωγικών, ανθρώπινων) που δικαιούμαστε και μας απέμειναν. Η ολομέτωπη επίθεση στην υγεία, την περίθαλψη, την εργασία, το περιβάλλον, τα αναγκαία αγαθά, την εκπαίδευση μα και στο ίδιο το δικαίωμα στη ζωή με την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο, σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ακρίβειας, ανασφάλειας και φτώχειας, δείχνει πως η δυστοπία περασμένων εποχών και αφηγήσεων είναι ήδη εδώ.

Διάχυτη στην κοινωνία μετά από τα 2,5 χρόνια πανδημίας και της εγκληματικής της διαχείρισης από την κυβέρνηση της ΝΔ, με κόστος σε ανθρώπινες ζωές για τις οποίες κανείς δεν κάνει λόγο, είναι η οργή που ξεχειλίζει. Οργή για τις νέες αλλαγές που επιχειρούνται σε βάρος των εργαζομένων στην κατεύθυνση πάντα εξυπηρέτησης των συμφερόντων κεφαλαίου και ΕΕ. Το ξαναμοίρασμα των γεωπολιτικών σφαιρών επιρροής, η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο των ιμπεριαλιστικών κέντρων Ρωσίας και ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ και η εναρμόνιση με τους στρατιωτικούς και πολιτικούς σχεδιασμούς των τελευταίων έχει ως κινητήρια δύναμη την υπεράσπιση των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων του ελληνικού καπιταλισμού.

Υλοποιώντας τα σχέδια αυτά όλοι οι εκπρόσωποι των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛ κ.ά. παρά τις ψευδεπίγραφες διαφωνίες τους μεταφέρουν πλούτο από τα λαϊκά στρώματα στα χέρια μιας σύγχρονης ολιγαρχίας εντείνοντας την εκμετάλλευση. Ο συνδυασμός αύξησης τιμών, στασιμότητας μισθών/συντάξεων, αύξησης του χρόνου δουλειάς, μείωσης της δημόσιας ασφάλισης-περίθαλψης και άλλων κοινωνικών παροχών και η εκχώρησή τους στο κεφάλαιο, οδηγεί σε βίαιη περαιτέρω φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας τα οποία βρίσκουν μπροστά τους ολοένα και περισσότερα τείχη αποκλεισμού από τα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να αποδεχτούμε ως αναπόφευκτα την περαιτέρω επίθεση στα εισοδήματα, τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, το τσουνάμι ακρίβειας σε ρεύμα, θέρμανση, είδη λαϊκής κατανάλωσης, την πλήρη ασυδοσία των μονοπωλίων στη διαμόρφωση των τιμών για την εξασφάλιση προκλητικών κερδών, την μετατροπή των πάντων σε εμπορεύματα.

Το καθεστώς του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού καταλύει στοιχειώδη αστικά δικαιώματα, γίνεται όλο και πιο αυταρχικό, ανελεύθερο για να μπορέσει να επιβάλλει την πολιτική της λεηλασίας. Δείχνει το πιο αποκρουστικό πρόσωπό του, με την κρατική τρομοκρατία να κυριαρχεί σε κάθε εκδήλωση αντίστασης κι ανυπακοής του λαού, τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις των δικαιωμάτων στην απεργία, τη διαδήλωση, με την εργοδοτική τρομοκρατία σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα να αναπτύσσεται ραγδαία με επίθεση φόβου και υποταγής των εργαζόμενων. Προστατεύουν με κάθε μέτρο το εκμεταλλευτικό αυτό σύστημα ώστε να εμπεδωθεί πως η πραγματικότητα που ζούμε είναι φυσική και αναπόφευκτη και πως οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής ή αμφισβήτησής της είναι παράνομη. Σ’ αυτό στοχεύουν οι αντεργατικοί και κατασταλτικοί νόμοι ενάντια στα σωματεία και τις κινητοποιήσεις, ο έλεγχος της ενημέρωσης, η αξιολόγηση στην εκπαίδευση, η ολοένα και αυταρχικότερη λειτουργία του κράτους.

Ειδικά ο νόμος Χατζηδάκη αποτελεί κομβική αναδιάρθρωση σε βάρος των σωματείων όπως φαίνεται από την μέχρι τώρα εφαρμογή του με την απαγόρευση δεκάδων απεργιών (και της απεργίας αποχής των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών), την απομαζικοποίηση των Γενικών Συνελεύσεων και των εκλογικών διαδικασιών των Σωματείων. Αποτελεί μια στρατηγικού χαρακτήρα επίθεση στον κόσμο της εργασίας, με βάθος και αντιδραστική κατεύθυνση, με στόχο την αναδιάρθρωση συνολικά της εργασίας, των εργασιακών σχέσεων και την ραγδαία επιδείνωση της θέσης της εργαζόμενης πλειοψηφίας προς όφελος των κερδών και της ανάπτυξης του κεφαλαίου.

Απέναντι στα νέα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, πρέπει να ανοίξει ένας νέος κύκλος αγώνων, ένας νέος κύκλος άνθισης των εκπαιδευτικών, των εργατικών και λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων. Γιατί ό,τι εφαρμόζεται δύσκολα ανατρέπεται, γιατί ό,τι χάνεται είναι κομμάτι της ζωής μας. Παλεύουμε για ένα σχολείο που να μορφώνει και να απελευθερώνει, ένα σχολείο που να καλλιεργεί τη συλλογικότητα και την εμπιστοσύνη. Ένα σχολείο που να διοικείται δημοκρατικά από τον σύλλογο διδασκόντων κι όχι από τον απόλυτο μονάρχη manager. Ένα σχολείο με παιδαγωγική ελευθερία, τέτοιο που να αναπτύσσει την  κριτική σκέψη, την ολόπλευρη γνώση και όχι τις κατακερματισμένες δεξιότητες. Ένα τέτοιο σχολείο δεν φτιάχνεται από την αξιολόγηση και αυτός είναι ο λόγος που για μια ακόμα φορά λέμε ΟΧΙ στην αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση και ένα μεγάλο αποφασιστικό ΝΑΙ στο σχολείο των όλων των ίσων, των διαφορετικών.

Να μην επιτρέψουμε να μας μετατρέψουν σε φοβισμένους υπαλλήλους, απλούς διεκπεραιωτές της εκάστοτε εκπαιδευτικής πολιτικής. Να μην αποδεχτούμε να γίνουμε αποδιοπομπαίοι τράγοι της αντιεκπαιδευτικής και αντικοινωνικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Να μη συναινέσουμε να διαλύσουν το δημόσιο δωρεάν  σχολείο, να το αντικαταστήσουν και στη θέση του να φτιάξουν το ιδιωτικοποιημένο, εμπορευματοποιημένο και ανταγωνιστικό σχολείο.

Είναι αναγκαίο με πολιτική απόφαση, ένα συνεκτικό πλαίσιο πάλης που απαντά στην κρισιμότητα των στιγμών και στηρίζεται στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αψήφησαν εκβιασμούς, απειλές, τρομοκρατία και στήριξαν τον αγώνα! Ακυρώνουμε την ατομική αξιολόγηση, την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας 2022-23 και όλες τις διατάξεις του 4823/21 που αφορούν μέντορες, εκπαιδευτικοί όμιλοι, νέος ρόλος του θεσμού του διευθυντή, επιμορφώσεις εκτός ωραρίου, υποχρεωτικές υπερωρίες κλπ. Να μην επιτρέψουμε την κατίσχυσή του φόβου και της υποταγής στο δημόσιο σχολείο! Το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο για τη ζωή μας και το δημόσιο σχολείο για να παραμείνουμε απλώς διαμαρτυρόμενοι αλλά ηττημένοι.

Η μαζική συμμετοχή του κλάδου στην απεργία – αποχή αλλά και η συγκλονιστική συμμετοχή των 100.000 εκπαιδευτικών στην 24ωρη απεργία επιβεβαίωσε ότι οι αγώνες φέρνουν αποτελέσματα, μπορούν να νικήσουν! Αυτή η μαζικότητα έδωσε στον κλάδο τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις απειλές και την καταστολή του υπουργείου Παιδείας. Παρά την ένταση της κυβερνητικής καταστολής, τη δικαστική προσφυγή της Κεραμέως, την ποινικοποίηση της απεργίας – αποχής, παρά τις – κατά παραγγελία – τρομοκρατικές γνωμοδοτήσεις, οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία εκφράζουν την αγωνιστική τους διάθεση και αναζητούν τον δρόμο συνέχισης του αγώνα!

ΑΜΕΣΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

  • Τα Α/θμια σωματεία να συνεχίσουν τον αγώνα με προκήρυξη νέας Απεργίας-Αποχής για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας του 2022-23 και των συνολικών διατάξεων του 4823/21 (μέντορες, εκπαιδευτικοί όμιλοι, επιμορφώσεις εκτός ωραρίου, κλπ) να υπερασπίσουν τον ρόλο τους και να μπουν στην μάχη, εφόσον ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΑΔΕΔΥ αρνηθούν. Με συντονισμό μεταξύ τους να πάρουν τη σκυτάλη και να στηρίξουν αυτά με τις αποφάσεις τους τους συλλόγους διδασκόντων και τη μάχη ενάντια στην αξιολόγηση. Αυτή η δυνατότητα έχει αποδειχτεί από τον συντονισμό των 77 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ που υποχρέωσαν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να προχωρήσουν στην απεργία αποχή! Σήμερα αν υπάρξει πολιτική απόφαση να στηριχθεί η ΑΑ από τα πρωτοβάθμια, περισσότερα από 90 σωματεία έχουν τη δυνατότητα να την κηρύξουν. Αυτό οφείλουν να κάνουν και τώρα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία. Ο σύλλογος «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» επαναβεβαιώνει την απόφασή του για κήρυξη της Α-Α από το σωματείο.
    • ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να προκηρύξουν νέα Απεργία-Αποχή, με συνείδηση κόντρα σε απειλές, δικαστικές αποφάσεις και στη νομιμότητα του Χατζηδάκη και συνέχισή της αποφασιστικά ακόμα και αν τα δικαστήρια τη βγάλουν ξανά παράνομη. Νομιμότητα είναι τα πρωτοφανή ποσοστά συμμετοχής των εργαζόμενων εκπ/κων στα σχολεία και στους δρόμους. Η μαζικότητα και η αποφασιστικότητα των συναδέλφων στη μάχη αυτή είναι το κριτήριο της νικηφόρας έκβασης.
    • ΔΟΕ/ΟΛΜΕ να καλέσουν και την ΑΔΕΔΥ να προκηρύξει και αυτή Απεργία-Αποχή, υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου για μη αποδοχή του ν. Χατζηδάκη.
  • Οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στην ατομική αξιολόγηση και για όλα τα βασικά αιτήματα (αυξήσεις στους μισθούς, διορισμοί κ.λπ. με πανεκπαιδευτική 48ωρη απεργία μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου και γύρο ΓΣ για τη συνέχιση του αγώνα
  • Καλούμε συντονισμό με ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ. Απαιτούμε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ να μας ακούσει. Προκαλούμε παράσταση στο ΔΣ της ΔΟΕ. Προχωράμε σε εκδηλώσεις ενημερώσεις
  • Οργανώνουμε την ακύρωση των εξετάσεων PISA του 2023
  • Ενημερώσεις γονιών και της τοπικής κοινωνίας με γράμματα, εκδηλώσεις, τοπικές συγκεντρώσεις
  • Αυτή η μάχη δε θα δοθεί δια μέσου εκπροσώπων. Θα δοθεί με επιτροπές αγώνα και τον συντονισμό τους, με δράση και συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, με την ενεργητική συμμετοχή όλων μας.
  • Υπερασπίζουμε αταλάντευτα τις/τους διωκόμενες/ους μέχρι τελικής δικαίωσης!
  • Ενημερώνουμε ότι δεν έχει αποδοθεί καμία ποινή, η υπηρεσιακή και μισθολογική τους εξέλιξη συνεχίζεται κανονικά.
  • Παραμένουμε αταλάντευτα στο πλευρό τους, τις/τους στηρίζουμε με όλα τα μέσα, νομικά, οικονομικά, συνδικαλιστικά, αναλαμβάνει το σωματείο οτιδήποτε χρειαστεί τώρα και στο μέλλον.
  • Απαιτούμε Συνέχιση του αγώνα με Νέα Απεργία Αποχή ΤΩΡΑ από τις Ομοσπονδίες και τα Πρωτοβάθμια Σωματεία! Με συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις να ξαναβγούμε στους δρόμους της αντίστασης και της ανατροπής
  • Συμμετέχουμε στην Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, στο Συντονιστικό Αναπληρωτών/Αδιορίστων, στο Συντονιστικό των Νηπιαγωγών, στον Συντονισμό για το Προσφυγικό μεταναστευτικό Εργατικών Σωματείων, Φοιτητικών Συλλόγων και Συλλογικοτήτων, σε Συντονισμό με τα εκπαιδευτικά σωματεία που έχουν παραπλήσιες θέσεις και εξασφαλίζεται η ισοτιμία και η καταγραφή όλων των απόψεων, στο συντονισμό με τα σωματεία που οργανώνουν τη διακλαδική απεργία τον Μάρτη.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Παλεύουμε για:

• Για ένα δημόσιο ενιαίο 12χρονο σχολείο, για όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση, με πλήρη παιδαγωγική ελευθερία.

• Για 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, απέναντι σε όσους επιβουλεύονται το δημόσιο σχολείο και θέλουν σαν αρχή να παραδώσουν το δημόσιο νηπιαγωγείο και την φάση των προνηπίων στα χέρια των δήμων και των σχολαρχών

• Κατάργηση της ατομικής αξιολόγησης, της αξιολόγησης της σχολικής μονάδας 2022-23 και όλων των διατάξεων του 4823/21 που αφορούν μέντορες, εκπαιδευτικοί όμιλοι, νέος ρόλος του θεσμού του διευθυντή, επιμορφώσεις εκτός ωραρίου, υποχρεωτικές υπερωρίες κλπ. Υπερασπιζόμαστε τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών κόντρα στο σχολείο του ανταγωνισμού, της αριστείας, της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης και της απόρριψης, της υποχρηματοδότησης και των χορηγών, της αυτονομίας της σχολικής μονάδας και των διευθυντών manager, στο σχολείο του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και της αγοράς. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο. Όλες οι αποφάσεις στη σχολική μονάδα από το Σύλλογο Διδασκόντων

  • Άμεση κατάργηση όλου του αντιεκπαιδευτικού θεσμικού πλαισίου, των νόμων Κεραμέως, Γαβρόλου για την αξιολόγηση, του νόμου 3848/2010 της Διαμαντοπούλου. Όχι στο σχολείο που σκοτώνει τη γνώση και επιβάλλει την εφήμερη κατάρτιση και τη μαθητεία, δηλαδή την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.
  • Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση.  5% του ΑΕΠ – 15% του προϋπολογισμού. Έκτακτη επιχορήγηση για ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων, για σίτιση,  υγεία, μεταφορά των μαθητών.

•     Μείωση της αναλογίας των μαθητών ανά τμήμα, με ανώτατο όριο τους 15 μαθητ(ρι)ες. Καμιά συγχώνευση – κατάργηση τμήματος δημοτικού και νηπιαγωγείου.

  • Απαιτούμε εδώ και τώρα τη δημιουργία νέων σχολικών τάξεων, την αξιοποίηση σχολικών μονάδων που μένουν κλειστές, να χρησιμοποιηθούν αίθουσες σε πολιτιστικούς συλλόγους ή/και κτίρια του δήμου που είναι στην ιδιοκτησία του, την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για νέες σχολικές μονάδες. Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτιριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων, να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός/προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση κτιρίων. Άμεση αντικατάσταση των κοντέινερ. Κανένα κοντέινερ σε προαύλια σχολείων. Να λειτουργήσει άμεσα το 11ο δημοτικό καθώς και να ξεκινήσει η ανέγερση του 8ου δημοτικού και του 11ου νηπιαγωγείου. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
  • Μείωση του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών – προσμέτρηση των επιπλέον διδακτικών ωρών ως υπερωρίες και ως συντάξιμος χρόνος και για τις νηπιαγωγούς και για όλους τους εκπαιδευτικούς ολογοθεσίων. Πρόβλεψη παραπάνω προσωπικού ώστε να επιλυθεί άμεσα το ζήτημα της δυνατότητας να παρέχονται κανονικές, αναρρωτικές, κλπ. άδειες χωρίς να διαταράσσεται η λειτουργία των νηπιαγωγείων.

•     Καμιά μείωση οργανικών θέσεων – οργανικές τοποθετήσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς. Καμιά υποχρεωτική μετακίνηση εκπαιδευτικού.

•     Υποστηρίζουμε την κάλυψη όλων των αναγκών με:

-Έναν/μία δάσκαλος/α ανά τμήμα  και έναν/μία υπεύθυνος/η για κάθε 2 τμήματα ολοήμερου

-Αναλογία 20 μαθητές προς 1 σε Γ’-Στ’ τάξεις, 15 προς 1 σε νηπιαγωγείο και Α’-Β’ τάξη

-Ίδρυση και απόδοση οργανικών θέσεων σε όλες τις ειδικότητες

-Ένα δάσκαλος για κάθε τμήμα Υποδοχής (ΖΕΠ)

-Έναν εκπαιδευτικός για κάθε Τμήμα Ένταξης και έναν/μία εκπαιδευτικός για κάθε παιδί που χρειάζεται παράλληλη στήριξη

-Επιπλέον οργανικές κάθε ΠΕ για δυνατότητα κάλυψης έκτακτων απουσιών και για την ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στα πρωινά σχολεία

•           Επαναλειτουργία με ουσιαστικούς  όρους της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, με διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις αναπληρωτών.

•     Ένταξη όλων των παιδιών των προσφύγων στο πρωινό σχολείο με πρόβλεψη για τη δωρεάν μεταφορά τους στα σχολεία, ίδρυση ολιγομελών τάξεων υποδοχής και τμημάτων ένταξης παντού, πρόσθετες υποστηρικτικές δομές για τις ευπαθείς ομάδες. Κάθε παιδί που δεν γνωρίζει τη γλώσσα να υπολογίζεται ως τρία παιδιά ώστε να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών σε αυτά τα τμήματα αντίστοιχα.

  • Κάλυψη των εκρηκτικών αναγκών σε υποδομές, εκπαιδευτικούς, ειδικό προσωπικό κλπ της

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

• Δημόσια, δωρεάν ειδική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

• Κατάργηση του 4547/2018 και όλων των νόμων που εμπορευματοποιούν την ειδική αγωγή, προωθούν την ιατρικοποίηση, κατηγοριοποιούν τους εκπαιδευτικούς και ανατρέπουν εργασιακά δικαιώματα

• Πρώιμη παρέμβαση, ίδρυση ΤΕ σε κάθε σχολείο (Α/βάθμια-Β/βάθμια) με απαραίτητο εξοπλισμό και εποπτικό υλικό, τη στελέχωση των σταθερών δομών με μόνιμο προσωπικό.

• Ίδρυση Τ.Ε. σε κάθε νηπιαγωγείο, ώστε να πραγματοποιείται πρώιμη παρέμβαση και υποστήριξη των μαθητών του νηπιαγωγείου

• Δημιουργία και δεύτερου ΤΕ ανάλογα με τις ανάγκες κάθε σχολείου.

• Η πρόσβαση των μαθητών στα ΚΕΔΑΣΥ να γίνεται χωρίς προαπαιτούμενα και την υλοποίηση προγραμμάτων βραχυχρόνιας παρέμβασης.

• Έγκαιρη διάγνωση των μαθητών χωρίς προαπαιτούμενα βραχυχρόνια προγράμματα. Ίδρυση και λειτουργία δημόσιων και δωρεάν δομών διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης μαθητών και γονέων, υπαγόμενες στο υπουργείο Παιδείας, στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό (εκπαιδευτικό, ειδικό εκπαιδευτικό και διοικητικό), και ουσιαστική επιμόρφωσή τους. Οι δομές αυτές θα πρέπει να έχουν στην ευθύνη τους μικρό αριθμό σχολείων και μαθητών, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν τόσο στο έργο της έγκαιρης διάγνωσης όσο και στο έργο της εκπαιδευτικής υποστήριξης. Στελέχωση των ειδικών σχολείων με απαραίτητες ειδικότητες (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, βοηθητικό προσωπικό κ.ά.) με μόνιμη σχέση εργασίας.

• Αναβάθμιση των υπαρχόντων και ίδρυση νέων εκπαιδευτικών μονάδων δημόσιας και δωρεάν, ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ), διεύρυνση του ρόλου τους με μονάδες αυτόνομης διαβίωσης, προστατευμένα εργαστήρια, νομοθετική κατοχύρωση των αποφοίτων τους. Ειδική εκπαίδευση εφόρου ζωής για τα άτομα με βαριές, πολλαπλές αναπηρίες και ίδρυση κέντρων αυτόνομης διαβίωσης. Μόνιμη σταθερή, προστατευμένη – υποστηριζόμενη εργασία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

Για τη μόνιμη και σταθερή εργασία ΟΛΩΝ και την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων

Απαιτούμε:

  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
  • Κατάργηση του νόμου 4589/2019 του προσοντολογίου. Ούτε σκέψη για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και συνεντεύξεις
  • Να προσμετρηθεί όλη η προϋπηρεσία όλων των ετών που δεν έχει προσμετρηθεί.
  • Άμεση κατάργηση του θεσμού τρίμηνης σύμβασης. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας
  • Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο και την προϋπηρεσία
  • Κατάργηση του ν.3848/2010 (Διαμαντοπούλου) και του ν.4186/2013 (Αρβανιτόπουλου).
  • Πλήρη εξίσωση προς τα πάνω των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με αυτά των μονίμων – πλήρης προστασία της μητρότητας
  • Δημόσια ανάρτηση πινάκων πρόσληψης και τοποθέτησης για διαφανή και νόμιμη διαδικασία τοποθέτησης
  • Κάλυψη όλων των αιτημάτων της παράλληλης στήριξης/ΕΒΠ με έναν εκπαιδευτικό προς έναν μαθητή. Στελέχωση των σχολείων με ΕΒΠ, σχολικούς νοσηλευτές σύμφωνα με τις ανάγκες
  • Δημιουργία οργανικών θέσεων για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα. Κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών με διορισμούς
  • Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα–προστασία της μητρότητας.   

Η κυβέρνηση πιστή στις δεσμεύσεις της ΕΕ, του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του ΟΟΣΑ, αναλαμβάνει να υλοποιήσει όλα τα μνημόνια, παγιώνει το καθεστώς της μόνιμης επιτροπείας. Απέναντι στη «μία και μοναδική αλήθεια» των αναδιαρθρώσεων που θέλουν να επιβάλλουν κυβέρνηση -κεφάλαιο – ΕΕ – ΟΟΣΑ και όλο το μαύρο αστικό μπλοκ για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελός τους, εμφανίζοντάς τες ως «φυσικούς νόμους», είναι επιτακτική ανάγκη να αντιπαραθέσουμε Αγώνα μαζικό, ταξικό, γενικευμένο. Αγώνα για σύγκρουση και ανατροπή της πολιτικής και των μέτρων που έφεραν όλα τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι. Αγώνα με κριτήριο και αιτήματα τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, με αποφασιστικότητα, διάρκεια και περιεχόμενο που να εξασφαλίζει την αγωνιστική ενότητα της βάσης των εργαζομένων, θα ενοποιεί και θα συντονίζει την πάλη τους, θα στηρίζεται στις μαζικές διαδικασίες και τη δημοκρατία τους, θα αποφασίζεται και θα είναι στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων. Μόνο η λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να φέρει και έχει φέρει απονομιμοποίηση, ρωγμές, φραγμούς, καθυστερήσεις κι έστω κάποιες νίκες απέναντι στην επίθεση κυβερνήσεων, ΕΕ και ΔΝΤ. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να συγκροτήσουμε ένα πλατύ, ενωτικό, κοινωνικοπολιτικό και αγωνιστικό μέτωπο με ξεκάθαρους στόχους και πρόγραμμα ανατροπής για την ανατροπή των μνημονίων, δανειακών συμβάσεων με ΕΕ-ΔΝΤ, Συμφώνων Σταθερότητας, για παύση πληρωμών του  χρέους – μη αναγνώρισή του και διεθνιστικό αγώνα για ρήξη-έξοδος με την ΟΝΕ και την Ε.Ε.

Παλεύουμε για:

  • Ανατροπή των μνημονίων, μεσοπρόθεσμου, δανειακής, -ΕΕ -ΔΝΤ και έξοδο από τον «μηχανισμό» στήριξης. Ανατροπή του Συμφώνου για το Ευρώ. Δε θα πληρώσουμε την κρίση του κεφαλαίου, να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα.
  • Ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής από το κίνημα των εργαζομένων
  • Παύση πληρωμών του  χρέους – μη αναγνώριση του χρέους, διεθνιστικός αγώνας και έξοδος από το ευρώ, την ΟΝΕ και την Ε.Ε. Κοινωνικοποίηση και εργατικός έλεγχος των τραπεζών και των παραγωγικών τομέων. Να επιστραφούν και να δοθούν τα δις -που χαρίστηκαν στις τράπεζες- για την εξυπηρέτηση των εργατικών και λαϊκών αναγκών.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση και ταυτόχρονα πάγωμα και δραστική μείωση των στρατιωτικών δαπανών.
  • Απαγόρευση των απολύσεων σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα/αύξηση του ταμείου ανεργίας για όλο το χρονικό διάστημα ανεργίας
  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, υπεράσπιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων. Να ζούμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειές μας από το μισθό μας. Αποκατάσταση των απωλειών της τελευταίας 10ετίας. Τώρα επαναφορά του μισθού του νεοδιόριστου στα επίπεδα του 2009. Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού. Ακώλυτη  βαθμολογική  και μισθολογική  εξέλιξη και άμεσο ξεπάγωμα των βαθμολογικών προαγωγών. Κατάργηση του νόμου για το μισθολόγιο και την εφεδρεία στο δημόσιο.
  • Άμεση χρηματοδότηση όλων των ταμείων (ΜΤΠΥ, ΤΕΑΔΥ, ΤΠΔΥ) για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους. Όχι στη διάλυση της επικουρικής ασφάλισης και στη μείωση των εφάπαξ. Επιστροφή των κλεμμένων στα ασφαλιστικά Ταμεία. Να δώσει το Κράτος τα χρήματα που δεν έχει αποδώσει για χρόνια στα Ταμεία του δημοσίου. Ο έλεγχος των ταμείων να περάσει άμεσα στα χέρια των εργαζόμενων. Να ακυρωθούν-καταργηθούν όλες οι αντιδραστικές αλλαγές που έγιναν με τα αντι-ασφαλιστικά μέτρα και νόμους την τελευταία δεκαετία. Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με εργατικό έλεγχο, που να καλύπτει πλήρως και ποιοτικά τις ανάγκες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Άμεση παροχή όλων των ιατρικών εξετάσεων και πλήρης δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους –ες.

•     Όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Αποκλειστικά δημόσια ασφάλιση, με μείωση των χρόνων συνταξιοδότησης, με αύξηση των εργοδοτικών και μείωση των εργατικών εισφορών. Ο έλεγχος των ταμείων να περάσει άμεσα στα χέρια των εργαζόμενων. Να ακυρωθούν-καταργηθούν όλες οι αντιδραστικές αλλαγές που έγιναν με τα αντι-ασφαλιστικά μέτρα και νόμους την τελευταία δεκαετία. Δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα με εργατικό έλεγχο, που να καλύπτει πλήρως και ποιοτικά τις ανάγκες των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Άμεση παροχή όλων των ιατρικών εξετάσεων και πλήρης δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους –ες.

•     Φραγμός στη φοροεπιδρομή και την φοροληστεία του εισοδήματος. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και κάθε είδους χαρατσιού στους εργαζομένους. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

•     Άμεση μείωση των τιμών στα βασικά είδη διατροφής – ένδυσης καθώς και των τιμών για τις στοιχειώδεις κοινωνικές υπηρεσίες (φως, νερό, τηλέφωνο) με τη δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας και την κατάργησή της για τα είδη πρώτης ανάγκης. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών. Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό

•     Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη. Ο νόμος Χατζηδάκη απογειώνει σε γιγάντιο βαθμό την εκμετάλλευση του εργαζόμενου με την παραπέρα κλοπή του εργάσιμου χρόνου, τσακίζει τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, διαλύει τις Συλλογικές συμβάσεις αφήνοντας τον εργαζόμενο απροστάτευτο απέναντι στο αφεντικό. Σε μια εποχή που ο κοινωνικά αναγκαίος χρόνος εργασίας για την παραγωγή ενός προϊόντος μειώνεται, οι τεχνολογικές και παραγωγικές δυνατότητες είναι τεράστιες, ο καπιταλισμός απαιτεί όλο και περισσότερα από τον εργάτη δίνοντάς του όλο και λιγότερα. Απαιτεί να γίνουμε οι σκλάβοι ενός καινούριου εργασιακού μεσαίωνα, στο όνομα μάλιστα του εκσυγχρονισμού και της προόδου! Στεκόμαστε μετωπικά απέναντι στο νόμο και την κυβερνητική πολιτική.

1.      Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο. Επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους

2.      Αυξήσεις στους μισθούς – Συλλογικές συμβάσεις ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ για όλους τους εργαζόμενους – Απαγόρευση των απολύσεων – Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο

3.      Κατάργηση του ν. Βρούτση- Αχτσιόγλου για τον κατώτερο μισθό και όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

•     Έξω το κράτος και η εργοδοσία από τα σωματεία και τους αγώνες

  1. Καμιά αλλαγή των καταστατικών των σωματείων μας. Οι εκλογές να γίνονται αποκλειστικά με φυσική παρουσία. Όχι στις «εξ αποστάσεως» συλλογικές διαδικασίες και ηλεκτρονικές εκλογές. Δεν νομιμοποιούμε κανέναν εκπρόσωπο που «εκλέγεται» με αυτό τον τρόπο.
    1. Οι Γ.Σ να πραγματοποιούνται αποκλειστικά με αυτοπρόσωπη παρουσία, προασπίζοντας τον ζωντανό χαρακτήρα των συλλογικών διαδικασιών, τον διάλογο, την συζήτηση, την δυνατότητα να παίρνονται αποφάσεις.
  2. Όχι στο ηλεκτρονικό φακέλωμα. Κανένα στοιχείο και προσωπικό δεδομένο από συνάδελφο/ισσα, κανένα πρακτικό Γ.Σ δεν παραδίδεται στο κράτος, τον εργοδότη μας, στον ΓΕ.ΜΗ.ΣΟ.Ε
  3. Περιφρουρούμε τις απεργίες μας, τις στάσεις εργασίας. Κηρύσσουμε, οργανώνουμε, υλοποιούμε τις απεργίες, τις στάσεις εργασίας και τα συλλαλητήρια όπως πάντα. Δεν καθορίζουμε ποσοστό προσωπικού ασφαλείας ή προσωπικού εγγυημένης λειτουργίας, ημερομηνίες κατάθεσης εξώδικου για στάσεις εργασίας. Η πραγματοποίηση μιας απεργίας να μην εξαρτάται από την έκθεση ή την σύμφωνη γνώμη του ΟΜΕΔ.
  4. Απέναντι στο ιεραρχικό αξιολογικό μοντέλο διοίκησης που προωθεί αντιεκπαιδευτικές επιλογές, αντιπροτείνουμε μια άλλη, δημοκρατική λειτουργία του σχολείου. Όλες οι αποφάσεις να περάσουν στην αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων.
  5. Υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών μας ελευθεριών και δικαιωμάτων. Πλήρη πολιτικά δικαιώματα στους δημόσιους υπαλλήλους. Να σταματήσουν οι διώξεις εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων. Επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου.

Βροντοφωνάζουμε «ΟΧΙ στον πόλεμο, ΝΑΙ στην Ειρήνη και τη Φιλία των Λαών»!

•       Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο. Κανένας φαντάρος σε ιμπεριαλιστική  αποστολή.

•       Να κλείσουν τώρα οι αμερικάνικες βάσεις, καμία εξυπηρέτηση στους φονιάδες των λαών, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σούδα.

•       Όχι στους εξοπλισμούς. Λεφτά για τις κοινωνικές ανάγκες.

•       Έξω από το ΝΑΤΟ, το συνδικάτο του πολέμου πρέπει να διαλυθεί.

•       Διεθνιστική πάλη των εργαζομένων και των λαών για την ειρήνη κόντρα στη βαρβαρότητα και τους πολέμους.

Καταδικάζουμε τον κρατικό-κυβερνητικό κι εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καθώς και το συνδικαλισμό της συναίνεσης και της υποταγής της ΔΟΕ που όλο το προηγούμενο διάστημα έπαιξαν κεντρικό ρόλο για το πέρασμα αυτής της πολιτικής. Δε θέλουν και δεν μπορούν να οργανώσουν κανένα αγώνα ανατροπής. Είναι απόλυτα προσδεμένες με την πολιτική των κυβερνήσεων και με τα κόμματα εξουσίας, τις οποίες υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι απόλυτα προσδεμένες με τα βασικά ιδεολογήματα άσκησης της σημερινής πολιτικής για το χρέος, την ανταγωνιστικότητα, την ΕΕ, το κέρδος και την κρίση. Στις σημερινές συνθήκες απαιτείται άλλο κέντρο αγώνα των αγωνιζόμενων που να πρωτοστατεί σε πραγματικές μάχες ανυπακοής και ανατροπής. Εργαζόμαστε για ένα άλλο συνδικαλιστικό κίνημα που θα έχει στην προμετωπίδα του τα ταξικά συμφέροντα των εργαζόμενων και του λαού, που θα βασίζεται στην άμεση δημοκρατία και την οργάνωση από τα κάτω, που θα συντονίζεται με όλες τις μορφές λαϊκής οργάνωσης, που θα προωθεί μορφές αλληλεγγύης και θα πρωτοστατεί στην οργάνωση αποφασιστικών αγώνων νίκης, που δε θα είναι το μακρύ χέρι του κράτους μέσα στα συνδικάτα αλλά θα επιδιώκει την ταξική ενότητα τους.

Με όπλο την ΑΑ κηρυγμένη από τα πρωτοβάθμια, με διαρκή πίεση να κηρύξουν τα δευτεροβάθμια, με απεργιακές κινητοποιήσεις που θα ξεπερνούν τα όρια των συμβολικών διαμαρτυριών και κινηματικά γεγονότα που θα ξαναφέρνουν τα εκπαιδευτικά επίδικα στο κέντρο της συζήτησης, με μεγάλες καμπάνιες προς τους μαθητές, τους γονείς, την εργαζόμενη πλειοψηφία ώστε να πάρει την υπόθεση της μόρφωσης των παιδιών της στα χέρια της.

Ήταν πάντα επιλογή μας η προώθηση μορφών οργάνωσης από τη βάση, οριζόντιου συντονισμού Συλλόγων και πρωτοβουλιών εκπαιδευτικών. Διεκδικούμε ένα σωματείο ενάντια στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, με αυτοοργάνωση και ταξική αλληλεγγύη. Ένα σωματείο που να υπερασπίζεται την τάξη, τη ζωή, την εργασία, τις «ουτοπίες» μας. Δεν θα συναινέσουμε ούτε στο ελάχιστο σε μια πολιτική που μας θέλει ζωντανούς νεκρούς. Θα σταθούμε με αξιοπρέπεια και επίγνωση του κοινωνικού και ιστορικού ρόλου που μας αναλογεί, για τις μαθήτριες και τους μαθητές μας, τις νέες γενιές, το δημόσιο σχολείο και το μέλλον μας.

ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ είναι ο παλλαϊκός ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ για να ανατρέψουμε την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και όσους την εφαρμόζουν ή τη στηρίζουν

Για να διαμορφώσουμε ένα νέο μορφωτικό ρεύμα κριτικής απελευθερωτικής παιδαγωγικής και κοινωνικής χειραφέτησης με συλλογικές ριζοσπαστικές πρακτικές, στην τάξη και το σχολείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *