ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 7/9

Με βάση τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7/9 στην έκτακτη Γενική Συνέλευση, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

H μάχη ενάντια στην αξιολόγηση συνεχίζεται! Ο αγώνας που δίνουμε αφορά πρώτα και κύρια την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου

Δε θα επιτρέψουμε την εμπορευματοποίηση του δημόσιου σχολείου, την αξιολόγηση και την πειθάρχηση, που το μετατρέπει σε πεδίο ανταγωνισμού, γενικεύει τις μορφωτικές ανισότητες, απαξιώνει τον εκπαιδευτικό 

-Υπερασπιζόμαστε την  παιδαγωγική  ελευθερία και τις ισότιμες συναδελφικές σχέσεις  

-Αγωνιζόμαστε για ελεύθερο και δημοκρατικό δημόσιο και δωρεάν σχολείο των όλων των ίσων των διαφορετικών

-Δε συμμετέχουμε στις νέες ιεραρχικές αξιολογικές δομές προώθησης της ατομικής αξιολόγησης μέσα στα σχολεία (μέντορες/συντονιστές κ.λπ.)

-Δεν ξεχωρίζουμε τους συναδέλφους μας σε ανώτερους και κατώτερους,  σε μέντορες και «εκπαιδευόμενους»

-Δεν αποδεχόμαστε την απλήρωτη εργασία και την έμμεση αύξηση ωραρίου

-Δεν φακελωνόμαστε ηλεκτρονικά – Δεν ετοιμαζόμαστε  για τον αξιολογητή μας

-Απεργούμε Απέχουμε/Δεν υλοποιούμε

Το εκπαιδευτικό κίνημα στο σύνολό του πρέπει να διακηρύξει και πάλι, όπως κάναμε και όλα τα προηγούμενα χρόνια και την περσινή χρονιά, ότι ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ούτε η ατομική αξιολόγηση ούτε η αξιολόγηση της σχ.μονάδας. Τη χρονιά που μας πέρασε, απέναντι στο αφήγημα της ατομικής ευθύνης, της ατομικής επιβράβευσης ή τιμωρίας, το εκπαιδευτικό κίνημα αντιπαρέβαλε τον συλλογικό αγώνα, το απαράβατο δικαίωμα στην απεργία, την στήριξη στα σωματεία που κάνουν το αυτονόητο: υπερασπίζονται μέχρι τέλους τους εκπαιδευτικούς, τα δικαιώματα τους, τις ανάγκες του δημόσιου σχολείου, το δικαίωμα στην απεργία. Και νίκησε! Τρανταχτό παράδειγμα οι συνεδριάσεις των ΠΥΣΠΕ που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Ιούλιο και δικαίωσαν πλήρως τους/τις προϊσταμένες-ους/διευθυντ(ρι)ες οι οποίοι/ες, συντασσόμενες/οι με τις αποφάσεις των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων τους, δεν ανάρτησαν στις πλατφόρμες της αξιολόγησης συμμετέχοντας στην απεργία αποχή που είχαν κηρύξει τα σωματεία τους!

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση, καλούμε το Δ. Σ. της Δ. Ο. Ε.

-Να καταγγείλει και να αποκαλύψει στον κλάδο τα σχέδια αυτά και να αποφασίσει άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για τη οργάνωση αποφασιστικού και νικηφόρου αγώνα.

Να κηρύξει  απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση, την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας 2022-23 και όλες τις διατάξεις του ν.4823/21

-Για την ατομική αξιολόγηση και συγκεκριμένα για τους παιδαγωγικούς συμβούλους–μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές να καλέσει:

1. Τους/τις Διευθυντές/ντριες και Προϊσταμένες σχολικών μονάδων να μην ορίσουν παιδαγωγικούς συμβούλους – μέντορες και ενδοσχολικούς συντονιστές.

2. Τους/τις συναδέλφους να μην αποδεχτούν τον ορισμό τους ως παιδαγωγικοί σύμβουλοι – μέντορες ή ενδοσχολικοί συντονιστές. Να μην αποδεχτούν καμία συμμετοχή σε αυτό το ιεραρχικό θεσμικό πλαίσιο ατομικής αξιολόγησης είτε ως μέντορες/συντονιστές είτε ως «κατώτεροι» στην αξιολογική ιεραρχία. Να συνεχίσουν να συνεργάζονται στο πλαίσιο της δημοκρατικής παιδαγωγικής λειτουργίας του Συλλόγου Διδασκόντων σε ισότιμη και δημοκρατική βάση και με μοναδικό κριτήριο την πρόοδο των μαθητών τους.

3. Καλούμε όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς να μην παρέχουν σε καμία περίπτωση διδακτικό έργο εάν δεν προσμετράται στο διδακτικό τους ωράριο ή εάν παραβιάζει το εργασιακό τους ωράριο. Παροχή διδακτικού έργου δωρεάν ή με αντάλλαγμα «ευνοϊκή μεταχείριση» στην αξιολόγηση δεν είναι αποδεκτή σε καμία περίπτωση, πολύ περισσότερο όταν εντάσσεται σε αντιπαιδαγωγικό πλαίσιο (π.χ. εκπαιδευτικοί όμιλοι).

4. Τους/τις εκπαιδευτικούς να μην καταθέσουν τίποτε στον «ηλεκτρονικό φάκελο» της αξιολόγησης. Δεν θα φακελωθούμε μόνοι μας και δε θα επιτρέψουμε το κυνήγι προσόντων δια βίου.

Ο σύλλογος μας με απόφαση της έκτακτης ΓΣ, όπως έκανε και πέρσι, αποφάσισε πως σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσει στην οργάνωση του αγώνα και στην πλήρη κάλυψη των μελών του, για να δώσουμε και πάλι νικηφόρα τη μάχη αυτή σε συντονισμό με τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά σωματεία, με κήρυξη Απεργίας-Αποχής από την ατομική αξιολόγηση, την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας 2022-23 και όλες τις διατάξεις του ν.4823/21

Τα πρωτοβάθμια σωματεία οφείλουν να σηκώσουν τη σκυτάλη της συνέχισης του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, την κατηγοριοποίηση και τη διάλυση του δημόσιου σχολείου! Η εμπειρία της περσινής χρονιάς με την προκήρυξη της απεργίας- αποχής ενάντια στην αξιολόγηση της σχ. μονάδας από 22 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ και η δικαίωση των συναδέλφων, θρυμμάτισαν τις απειλές του υπουργείου.

Δηλώνουμε ότι θα δώσουμε μέχρι τη νίκη τον αγώνα ενάντια στο φθηνό, ανταγωνιστικό σχολείο των λίγων, που μεταφέρει  τις ευθύνες για τα προβλήματα του σχολείου και την χρηματοδότησή του στους γονείς και τους μαθητές, το σχολείο των αποκλεισμών και της κατηγοριοποίησης, της αμάθειας, της παιδαγωγικής ασφυξίας και της χειραγώγησης εκπαιδευτικών.

Έναρξη σχολικής χρονιάς-σύλλογοι διδασκόντων-κενά-αναπληρωτ(ρι)ές

 • Κάθε σχολείο/νηπιαγωγείο προστατεύει τη δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων, αποφασίζει ότι ο σύλλογος διδασκόντων είναι το κυρίαρχο όργανο και όλες οι αποφάσεις παίρνονται αποκλειστικά από αυτόν χωρίς να γίνεται χρήση του διευθυντικού δικαιώματος.
 • Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να αποφασίσουν την κατανομή των εκπαιδευτικών στις τάξεις του πρωινού, να καταγράψουν τους εκπαιδευτικούς και τις ώρες των ειδικοτήτων που λείπουν, συνυπολογίζοντας τις ανάγκες σε ενισχυτική διδασκαλία και ολοήμερο (με υπεύθυνο εκπαιδευτικό ολοήμερου). Δεν αποδεχόμαστε τον όρο πλεονασματικές ώρες! Η ενισχυτική διδασκαλία είναι διδακτικό έργο αναγκαίο ως υποστηρικτική δομή στη σχολική μονάδα και όχι το παραπαίδι προς εκμετάλλευση! Με βάση αυτό, ο κάθε σύλλογος διδασκόντων αρνείται να αποδεχτεί τον όρο πλεονάζουσες και δηλώνει συγκεκριμένα τον αριθμό των ωρών που διαθέτει για ενισχυτική διδασκαλία. Να μην προβεί σε σύνταξη προγράμματος που να καλύπτει με «πλεονάσματα» ωρών των δασκάλων τις ώρες των ειδικοτήτων. Να προασπιστούν το δικαίωμα των παιδιών στο θεσμό της ενισχυτικής διδασκαλίας και το δικαίωμα των συναδέλφων/ισσών ειδικοτήτων στην εργασία, πάνω σε θέσεις που τους αντιστοιχούν. Κανένας/καμία να μη μετακινηθεί από το σχολείο τοποθέτησής του.
 • Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να μην νομιμοποιήσουν την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών που δικαιούνται παράλληλη στήριξη. Οι μειωμένες προσλήψεις και τοποθετήσεις εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης στα σχολεία μας δεν αρκούν για να καλύψουν στο σύνολό τους τις ανάγκες υποστήριξης των παιδιών. Δεν προκύπτει από τη νομοθεσία ότι αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων είναι η διαχείριση της τοποθέτησης των εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, καθώς όλα τα εγκεκριμένα αιτήματα πρέπει να ικανοποιηθούν. Σε καμία περίπτωση να μη προχωρήσουν σε μοίρασμα των ωρών σε περισσότερα του ενός παιδιού! Οι εγκρίσεις αφορούν την πλήρη κάλυψη των αναγκών ενός/μιας και μόνο μαθητή/τριας! Οι Σύλλογοι Διδασκόντων, οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης και οι  Διευθυντ(ρι)ες  των  σχολείων να απευθυνθούν με έγγραφό τους προς τη Διεύθυνση και το ΚΕΔΑΣΥ ζητώντας την ονομαστική τοποθέτηση των εκπαιδευτικών, προκειμένου να προστατευτούν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών, τα εργασιακά  δικαιώματα  των  εκπαιδευτικών, αλλά  και  να προστατευτούν οι σύλλογοι διδασκόντων από πιθανές δικαστικές προσφυγές.
 • Σχετικά με τα εργαστήρια δεξιοτήτων, καλούμε τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων να μην εμπλέξουν φορείς άσχετους κι εχθρικούς με την εκπαίδευση, όπως ιδιωτικές εταιρείες, ΜΚΟ, δήμους, αστυνομία κ.λπ., να μην κάνουν καμία σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου, να μην προχωρήσουν σε δημιουργία portfolio – φακέλων αυτοαξιολόγησης–αξιολόγησης των μαθητών, ώστε να μη συνδεθεί το project των εργαστηρίων δεξιοτήτων με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής τους μονάδας, να μην εμπλέξουν σχολικούς συμβούλους, γονείς, δήμους στην εκπαιδευτική διαδικασία με στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων κ.λπ. και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τις διδακτικές μεθόδους και πρακτικές που έως τώρα χρησιμοποιούν.
 • Ο Σύλλογος θα αναζητήσει και θα πάρει πρωτοβουλίες για λήψη μέτρων από το κράτος και τον Δήμο για την οικονομική στήριξη των συναδέλφων-ισσών (πχ μειωμένο εισιτήριο στα ΜΜΜ, μείωση στα διόδια της Αττικής Οδού κλπ)

Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ!

Για να μη ζήσουμε μια νέα φτώχεια και εξαθλίωση

ΕΙΡΗΝΗ, ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ -Έξω ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ρωσία από την Ουκρανία- ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΡΑ

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Υπερασπίζουμε το δημόσιο και δωρεάν σχολείο ενάντια στο σχολείο επιχείρηση, σχολείο της αξιολόγησης της κατηγοριοποίησης και του ανταγωνισμού, μπλοκάρουμε ατομική αξιολόγηση και αξιολόγηση σχολικής μονάδας

Με αγώνες σύγκρουσης και ανατροπής, όχι διαμαρτυρίας και υποταγής. Με συνδικάτο ταξικό, όχι κυβερνητικό και κρατικό! Με κίνημα ρήξης και ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ, ΕΕ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ και όλου του μνημονιακού μετώπου που κυβέρνησε και ψήφισε μνημόνια ως τώρα.

Με οργάνωση πολύμορφου απεργιακού πανεργατικού αγώνα:

-Συμμετέχουμε και καλούμε στη διαδήλωση στην Καμάρα στη ΔΕΘ το Σάββατο 10/9,

-Προτείνουμε απεργία αρχές Οκτώβρη και κλιμάκωση των απεργιών και των αγώνων, οργανώνουμε συλλαλητήρια και διαδηλώσεις, για πραγματικές αυξήσεις, ενάντια στη φτωχοποίηση – τη λεηλασία του εισοδήματος – την κλοπή του δημόσιου πλούτου – τον πόλεμο του κεφαλαίου και την εμπλοκή της χώρας  και την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, της αξιολόγησης και του σχολείου της αγοράς και την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.

-Συμμετέχουμε στο συντονισμό σωματείων, συλλογικοτήτων, αγωνιστών – επιτροπών αγώνα και συνελεύσεων

-Με ανάπτυξη πανεκπαιδευτικού μετώπου με φοιτητές, μαθητές, γονείς με κινητοποιήσεις και απεργιακό σχέδιο σε όλη την Παιδεία και με Πανεργατική διεύρυνση.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

 • Ανατροπή της φιλοπόλεμης πολιτικής κυβέρνησης-εργοδοσίας και κάθε επίδοξου διαχειριστή της ίδιας πολιτικής από το κίνημα των εργαζομένων. ΌΧΙ στο νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα και την επιτήρηση της ΕΕ. Δε θα πληρώσουμε την κρίση του κεφαλαίου, να πάρουν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα. Ανατροπή Παύση πληρωμών του χρέους – μη αναγνώριση του χρέους, διεθνιστικός αγώνας και ρήξη-έξοδος από το ευρώ, την ΟΝΕ και την Ε.Ε.
 • Πραγματικές αυξήσεις για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του τιμάριθμου και της ακρίβειας για ζωή με αξιοπρέπεια. Συνεχής αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον τιμάριθμο. Κανένας μισθός κάτω από 1000 ευρώ, επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επαναφορά του επιδόματος ειδικής αγωγής. Αφορολόγητο 12000 ευρώ και 4000 για κάθε παιδί.
 • Μέτρα κατά της ακρίβειας. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Πλαφόν στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και ρεύματος. Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος με αναδρομική ισχύ.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο στην ενέργεια και τους τομείς των κοινωνικών αναγκών – κοινή ωφέλεια πρώτα απ’ όλα της ενέργειας, των τροφίμων, των τραπεζών, για να υπερασπίσουμε τα δημόσια αγαθά. Κλείσιμο των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων.
 • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Όχι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και σε συνεντεύξεις
 • Κατάργηση του νόμου 4589/2019 για το προσοντολόγιο. Άμεση κατάργηση του θεσμού τρίμηνης σύμβασης. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας
 • Πλήρη εξίσωση προς τα πάνω των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αναπλρωτ(ρι)ών με αυτά των μονίμων – πλήρης προστασία της μητρότητας
 • Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές ανάγκες. Όχι για τους εξοπλισμούς. Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο.
 • Μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης για την προστασία ολόκληρης της σχολικής κοινότητας. Δημιουργία τμημάτων έως 15 μαθητές, πρόσληψη αναγκαίου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, αλλά και επιπλέον προσωπικού καθαριότητας με πλήρες ωράριο, δωρεάν τεστ και εξετάσεις με την ευθύνη του ΕΟΔΥ, παροχή όλων των μέσων ατομικής προστασίας.
 • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Διαγραφή χρεών σε ρεύμα και ΔΕΚΟ. Εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου και φυσικού αερίου. Κατάργηση ΦΠΑ σε όλα τα σχολικά είδη. Επιπλέον πλαφόν στις τιμές.
 • Έκτακτη επιχορήγηση για ουσιαστική αντιμετώπιση των εξόδων των σχολείων, για σίτιση, υγεία, μεταφορά των μαθητών.
 • Επαναλειτουργία της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία
 • Να καταργηθεί η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θεμάτων. Οργανώνουμε την ακύρωση των εξετάσεων PISA του 2023.
 • Άμεση καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία – πίσω τα κλεμμένα. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας κλπ. χωρίς εξαγορά.
 • Τέρμα στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Κατάργηση του ν. Χατζηδάκη και απειθαρχία στην εφαρμογή του. Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία. Κανένα σωματείο να μην εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ – Δεν ενσωματώνουμε/εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *