Δελτίο Τύπου από τη διαμαρτυρία στο Δημαρχείο την Τετάρτη 5/10

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» και η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλήςπροχωρήσαμε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο, προκειμένου να τεθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων μας. Και πάλι τη νέα σχολική χρονιά ΥΠΑΙΘ, κυβέρνηση (όπως και οι προηγούμενες) και Δήμος θεωρούν ότι τα σχολεία μπορούν να λειτουργούν χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, σε κτίρια και υποδομές που δεν εξυπηρετούν τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα ρίχνουν το βάρος των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

Συναντηθήκαμε με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, τον κ. Αργυρόπουλο, ενώ καταγγέλλουμε έντονα το γεγονός ότι ο Δήμαρχος, όπως και οι πρόεδροι των Σχολικών Επιτροπών Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης απουσίαζαν, ενώ ήταν εδώ και 20 μέρες ενήμεροι για το αίτημα συνάντησης. Στη συνάντηση συμμετείχε εκτός από τους εκπαιδευτικούς και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Δήμου Φυλής. Τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα υποδομών, υλικοτεχνικού εξοπλισμού, καθαριότητας, φύλαξης, θέρμανσης, ρεύματος και πανδημίας.

1. Σε σχέση με την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, προκειμένου να «αναπνεύσουν» τα υπερπλήρη σχολεία της περιοχής, αυτά αρχίζουν και τελειώνουν με τα σχέδια για την κατασκευή τριών νέων σχολείων σε βάθος πενταετίας. Ο Γ. Γ. δήλωσε ότι δεν υπάρχουν άλλοι χαρακτηρισμένοι δημοτικοί χώροι ως σχολικοί κι ότι ο Δήμος κάνει ό,τι μπορεί για να διορθώσει λάθη και να βελτιώσει την κατάσταση. Τονίσαμε ότι είναι άμεση ανάγκη να χαρακτηριστούν νέοι χώροι για να προχωρήσει η κατασκευή των νέων σχολείων που έχει ανάγκη η περιοχή μας.

Για την πρωτοβάθμια ο σχεδιασμός του Δήμου αφορά σε ένα μόλις σχολείο, το 8ο Δ.Σ. Άνω Λιοσίων! Όσο για τη Δευτεροβάθμια, παρόλο που η λειτουργία πλέον του Ειδικού Γυμνασίου Άνω Λιοσίων είναι σημαντική, τα υπόλοιπα σχέδια για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων δεν θα υλοποιηθούν σύντομα. Συγκεκριμένα το 3ο Λύκειο δεν θα παραδοθεί πριν το 2027, καθώς δεν έχει λήξει η απαλλοτρίωση των οικοπέδων για το νέο κτίριο, ενώ η προγραμματιζόμενη ανέγερση του 5ου Γυμνασίου Α.Λ. καθυστερεί, με τον Γ. Γ. να επιβεβαιώνει ότι δεν θα παραδοθεί στην τοπική κοινωνία πριν το 2025-26. Η λειτουργία του θα αποσυμφορήσει το 1ο αλλά κυρίως το υπερπλήρες τα τελευταία χρόνια 2ο Γυμνάσιο Α.Λ, στο προαύλιο του οποίου υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος τοποθέτησε πριν 1,5 μήνες δύο προκάτ αίθουσες επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Η δημοτική αρχή μπορεί να καυχιέται για τη λειτουργία των δύο νέων σχολικών μονάδων στην πρωτοβάθμια εκπάιδευση, το 11ο δημοτικό και το 11ο νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων (σε προκάτ αίθουσες φυσικά και τα δύο, με το νηπιαγωγείο να στεγάζεται σε ελαφριού τύπου κοντέινερ!), αποποιείται όμως τις ευθύνες για τις εικόνες ντροπής με την απουσία βασικής υλικοτεχνικής υποδομής. Φαίνεται ότι για τον Δήμο η λειτουργία ενός σχολείου δεν απαιτεί τίποτα άλλο εκτός από τέσσερις άδειους τοίχους. Τα υπόλοιπα είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών. Προκλητική ήταν η στάση του κ.Αργυρόπουλου στις έντονες διαμαρτυρίες μας για τις εικόνες ντροπής ειδικά στο 11ο Δ.Σ. όπου ένα ολόκληρο καλοκαίρι δεν φρόντισε ώστε η έναρξη της σχολικής χρονιάς να βρει το σχολείο στοιχειωδώς έτοιμο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Δε δίστασε μάλιστα να περιοριστεί απαξιωτικά στο τι ζητάει το σχολείο, λέγοντας ότι τα μόνα που αιτείται είναι ένας φούρνος μικροκυμάτων!! Το σχολείο εξακολουθεί να μην έχει ΤΙΠΟΤΑ πέρα από θρανία, καρέκλες, ελάχιστες βιβλιοθήκες (άδειες φυσικά από βιβλία) και προσφάτως και κάποιες έδρες για τους εκπαιδευτικούς. Καμιά μελέτη του Δήμου για την καταλληλότητα του χώρου δεν έχει κοινοποιηθεί ακόμη, καμιά μελέτη πυροπροστασίας δεν έχει γίνει, φυσικά και δεν υπάρχουν πυροσβεστήρες και άλλα απολύτως αναγκαία για την ασφαλή λειτουργία του σχολείου. Και τολμούν να περιγελούν τα συνεχή αιτήματα των εκπαιδευτικών. Αιδώς Αργείοι!

2. Με αφορμή τα παραπάνωκαι τα γεγονότα του καλοκαιριού με την καταπάτηση κάθε χωροταξικής κατανομής και τις παράνομες εγγραφές μαθητών σε σχολεία με μη ρομά πληθυσμό, συζητήθηκε έντονα το θέμα του ρατσισμού και της γκετοποίησης σχολείων με την ανοχή και ανοιχτή υποστήριξη του Δήμου. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τόσο το 1ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου, όσο και το 3ο Γυμνάσιο Α.Λ., που αποδυναμώνονται, βρίσκονται σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές με μεγάλο ποσοστό κατοίκων Ρομά. Όπως δεν είναι τυχαίο και ότι το 11ο Δημοτικό Σχολείο θα καταλήξει να είναι ένα ακόμα σχολείο της περιοχής με πληθυσμό αμιγώς παιδιά ρομά. Ο  Γ. Γ.  αναγνώρισε ότι κακώς ο Δήμος παρενέβη στο θέμα των εγγραφών, αλλά αναγκάστηκε να το κάνει, «αφού το ήθελε η κοινωνία». Τονίσαμε, διαφωνώντας κάθετα, ότι κάποιοι γονείς δεν είναι όλη η κοινωνία, και ότι ακόμη κι αν η θέληση ενός μέρους της κοινωνίας είναι η δημιουργία γκετοποιημένων σχολείων, μετά τη δημιουργία γκετοποιημένων γειτονιών, συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας και κατ’ επέκταση του Δήμου είναι να θέσει ανάχωμα σε ρατσιστικές αντιλήψεις που δημιουργούν ή συντηρούν διαχωρισμούς και προκαταλήψεις.  

Καλούμε όλη τη σχολική κοινότητα να μη γίνουμε συνοδοιπόροι του σχεδίου της Κυβέρνησης, που ακολουθεί κι ο Δήμος και που υποβαθμίζει σκόπιμα και συστηματικά κάθε κοινωνική παροχή και υπηρεσία.Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη του Δήμου διαχρονικά και της Πολιτείας συνολικά γιατί δεν προχωρά η αναβάθμιση των υποβαθμισμένων περιοχών με αποτελεσματικές και μακροχρόνιες παρεμβάσεις και μέτρα σε όλα τα επίπεδα. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη του Δήμου γιατί δημιουργεί σκόπιμα σχολεία πολλών ταχυτήτων, γιατί καταπατά το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών στη μόρφωση, γιατί αδιαφορεί προκλητικά για τα αιτήματα των σχολείων με παιδιά ρομά και εμπαίζει τους εκπαιδευτικούς που δίνουν πραγματική μάχη να περιορίσουν τη σχολική διαρροή. Η αμήχανη σιωπή του Γ.Γ απέναντι στις ευθύνες του Δήμου για την άνιση μεταχείριση των ήδη γκετοποιημένων σχολείων της περιοχής είναι αποκαλυπτική της κατάστασης.

3. Από τα πιο άμεσα και επείγοντα θέματα είναι η καθαριότητα των σχολείων και τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Τονίσαμε για μία ακόμη φορά ότι κυβέρνηση και Δήμος επιβάλλεται να προσλάβουν επιπλέον μόνιμο προσωπικό καθαριότητας όπου χρειάζεται και να καλύψουν τώρα τις θέσεις λόγω συνταξιοδότησης, αλλά και λόγω μετακίνησης καθαριστριών σε άλλες υπηρεσίες (ενώ τυπικά καταγράφονται ως καθαρίστριες συγκεκριμένων σχολείων). Ο Γ. Γραμματέας διαβεβαίωσε ότι θα αντιμετωπιστούν όποιες ελλείψεις υπάρχουν σε καθαρίστριες.

4. Ως προς το φλέγον ζήτημα της σχολικής φύλαξης, από την πλευρά του Δήμου ο Γ. Γ. επανέλαβε την μόνιμη επωδό ότι δεν δικαιούται να προσλάβει σχολικούς φύλακες. Παρόλα αυτά οι διαρρήξεις και οι φθορές που ταλαιπωρούν τα σχολεία μας έχουν μεγάλο κόστος. Η μόνιμη φύλαξη των σχολείων σε 24ωρη βάση είναι η ουσιαστική λύση για το μεγάλο αυτό πρόβλημα.

5. Ως προς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία για την κάλυψη των αναγκών τους σε μια εποχή ακρίβειας, πληθωρισμού και τρομακτικών αυξήσεων σε βασικά είδη, ο Γ. Γ. δεσμεύτηκε ότι ο Δήμος δεν θα περιορίσει ούτε τα αναλώσιμα ούτε τη θέρμανση των σχολείων,  Να επισημανθεί παρόλα αυτά ότι η Επιτροπή Α/βάθμιας δεν έχει ακόμη κατανείμει, όπως επιβάλλεται, την κρατική χρηματοδότηση στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, ενώ η κατανομή έχει ήδη γίνει στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Απαιτούμε το αυτονόητο: αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία μας ώστε να μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, καθώς και άμεση απόδοση της κρατικής χρηματοδότησης χωρίς παρακρατήσεις και διακρίσεις εις βάρος συγκεκριμένων σχολείων.

6. Ως προς το θέμα των εκπαιδευτικών που στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες της περιοχής μας, υποχρεούμενοι να μετακινούνται από πολύ μακρινές περιοχές, ο Γ. Γ. συμφώνησε να γίνουν ενέργειες και να κατατεθεί κοινό αίτημα ώστε να εξασφαλιστεί μειωμένη κάρτα μετακίνησης στα ΜΜΜ και στα διόδια της Αττικής Οδού. Για το θέμα των λεωφορειακών γραμμών και δρομολογίων παραδέχθηκε ότι δεν έχουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες του Δήμου και των άλλων φορέων που ενεργοποιήθηκαν και ζήτησε τη συνδρομή μας για να πιεστεί κι άλλο ο ΟΑΣΑ.

Ο Δήμος μπορεί να ψελλίζει δικαιολογίες, να αποποιείται ευθύνες, να πετάει το μπαλάκι στην πολιτεία για την τραγική κατάσταση των σχολείων της περιοχής. Εμείς από την πλευρά μας, ως εκπαιδευτικοί στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Αττική, την περιοχή της χωματερής, της βαριάς βιομηχανίας και της ρύπανσης, των λαϊκών οικογενειών και της μεγάλης ανεργίας, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενώνοντας τις φωνές μας με τις φωνές των γονιών παλεύοντας για τη δημόσια εκπαίδευση ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των παιδιών και διεκδικώντας ό,τι ανήκει πραγματικά στους/στις μαθητ(ρι)ες μας. Θα συμβάλλουμε αποφασιστικά ώστε οι κάτοικοι του Δήμου Φυλής, να μην είναι απλώς οι σιωπηροί αποδέκτες των καταστροφικών συνεπειών της χωματερής, αλλά κάτοικοι που το βιοτικό τους επίπεδο και οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και οι δομές υγείας να αντιστοιχούν στις ανάγκες για μια ζωή με πραγματική αξιοπρέπεια. Να εργαστούμε όλοι κι όλες μαζί γι΄ αυτό βάζοντας ως ένα από τους βασικούς μας στόχους να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα η καρκινογόνα χωματερή και να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των πληγών της περιοχής με μακροχρόνιο σχεδιασμό και έργα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *