Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στους κατοίκους και όχι στις εταιρείες – Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων των Εξαρχείων – Κάτω τα χέρια από τις κινητοποιήσεις – Όχι στην αστυνομοκρατία και τις προσαγωγές

Όποιος-α, το τελευταίο διάστημα, περπατήσει στο κέντρο της Αθήνας, βρίσκεται μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο και αποτρόπαιο θέαμα. Η περιοχή των Εξαρχείων και η πλ. Κάνιγγος  έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο αστυνομικό τμήμα. Αστυνομία και κλούβες των ΜΑΤ είναι σε κάθε γωνιά. Η πλατεία Εξαρχείων έχει περικυκλωθεί με λαμαρίνες και συρματοπλέγματα με αστυνομικούς να τις φυλάνε για να αρχίσουν έργα για το μετρό. Ο λόφος του Στρέφη φρουρείται από δυνάμεις καταστολής για να προχωρήσουν τα έργα για την ιδιωτικοποίηση από την Prodea της «ανάπλασης» και η διέλευση των κατοίκων απαγορεύεται πλέον. Περισσότερο από κάθε προηγούμενη εποχή η  πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας γίνεται κάτω από αστυνομικό κλοιό με συχνούς ελέγχους στοιχείων. Οι γειτονιές έχουν μετατραπεί σε χώρους όπου έχεις δικαίωμα να περπατάς μόνο αν είσαι αστυνομικός ή  τουρίστας και σου απαγορεύεται αν είσαι κάτοικος.

Οι κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες των κατοίκων για οποιοδήποτε θέμα κάθε φορά αντιμετωπίζονται με αστυνομικές απαγορεύσεις υπό την ευλογία του δημάρχου Μπακογιάννη, βίαιες επιθέσεις καταστολής, χημικά, κρότου λάμψης, τραυματισμούς, συλλήψεις, ξυλοδαρμούς. Κάθε μέρα μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πηγαίνοντας ή αποχωρώντας από τα σχολεία τους περνούν ανάμεσα από διμοιρίες ΜΑΤ, βιώνοντας συνεχώς συνθήκες τρομοκρατίας.

Τη Δευτέρα 3/10 πρωί-πρωί έγιναν προσαγωγές κατοίκων στη ΓΑΔΑ που είχαν ανέβει στον λόφο Στρέφη διαμαρτυρόμενοι για τις κατασκευές ιδιωτικοποίησης στην περιοχή. Παράλληλα κάτοικοι και γονείς σχολείων της περιοχής καταγγέλλουν συνθήκες ακραίας αστυνόμευσης αφού όπως αναφέρουν «το πρωί της Τρίτης πήγαμε τα παιδιά μας σχολείο περνώντας μέσα από τις διμοιρίες. Στην επιστροφή κάποιοι γονείς παρεμποδίστηκαν να κάνουν το συνηθισμένο δρομολόγιο προς το σπίτι τους, ενώ σε άλλους/ες ζητήθηκε και άδεια από τον δήμο για να τους επιτραπεί να κάτσουν στο θεατράκι του λόφου!».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ακραίας καταστολής γινόμαστε μάρτυρες σοβαρών καταγγελιών της ακραίας αστυνομοκρατίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 36ου δημοτικού σχολείου σε ανακοίνωσή του, πατέρας «ξυλοκοπήθηκε άγρια μπροστά στα παιδιά του όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί κοπέλα που ήθελε με την παρέα της να περάσει από τον χώρο του γηπέδου και τους απαγορεύτηκε η διέλευση τη στιγμή που ήδη υπήρχε κόσμος μέσα. Έχει οίδημα στο κεφάλι, μώλωπες στα χέρια, στο πρόσωπο και σ’ όλο του το σώμα, ενώ δέχτηκε και φυσουνιά χημικών στο πρόσωπο. Σαν να μην έφτανε όλο αυτό συνελήφθη και κρατείται στη Γ.Α.Δ.Α. με κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, βία κατά υπαλλήλου κι απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης».

Σα να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, την επόμενη μέρα, έξω από το δημοτικό σχολείο που ο συγκεκριμένος πατέρας πηγαίνει τα παιδιά του, βρίσκονταν από το πρωί δυνάμεις των ΜΑΤ. Όταν τους ζητήθηκε από την διευθύντρια του σχολείου να αποχωρήσουν, αρνήθηκαν με πρωτοφανές θράσος, απαντώντας πως πρόκειται για δημόσιο χώρο.

Δεν μπορεί να επιβληθεί αυτό το καθεστώς στο κέντρο της Αθήνας, ούτε πουθενά. Δεν θα το συνηθίσουμε! Δεν θα το ανεχτούμε! Υπερασπίζουμε το δικαίωμα στην πρόσβαση στους δημόσιους χώρους και την ελευθερία στις κινητοποιήσεις.

Οι δημόσιοι χώροι ανήκουν στους κατοίκους και όχι στις εταιρείες. Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων των Εξαρχείων. Τέρμα στην αστυνομοκρατία και τις προσαγωγές. Αθώωση των  διωκόμενων.

Παραθέτουμε αναλυτικά την ανακοίνωση του νέου συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 36ου δημοτικού σχολείου

«ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ ΓΟΝΙΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ. ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΤΕ ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΕΤΕ

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού από αστυνομικούς των ΥΜΕΤ έπεσε γονιός του σχολείου μας ενώ βρισκόταν στο γήπεδο μπάσκετ του λόφου Στρέφη μαζί με τα παιδιά του. Ο Δ. ξυλοκοπήθηκε άγρια μπροστά στα παιδιά του όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί κοπέλα που ήθελε με την παρέα της να περάσει από τον χώρο του γηπέδου και τους απαγορεύτηκε η διέλευση τη στιγμή που ήδη υπήρχε κόσμος μέσα. Έχει οίδημα στο κεφάλι, μώλωπες στα χέρια, στο πρόσωπο και σ’ όλο του το σώμα, ενώ δέχτηκε και φυσουνιά χημικών στο πρόσωπο. Σαν να μην έφτανε όλο αυτό συνελήφθη και κρατείται στη Γ.Α.Δ.Α. με κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής, βία κατά υπαλλήλου κι απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης. (https://www.youtube.com/watch?v=ZCTW2b6b2kE)

Με αφορμή την κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και την ανάπλαση του λόφου Στρέφη από την ιδιωτική εταιρία Prodea η γειτονιά μας βρίσκεται υπό κατοχή. Τη Δευτέρα, 4/10, στον λόφο Στρέφη στήθηκε το πρώτο εργοτάξιο, ενώ τα συνεργεία συνοδεύονταν από πάνοπλες δυνάμεις αστυνομικών, οι οποίες και εγκαταστάθηκαν κατά μήκους του λόφου και των γύρω δρόμων. Η διέλευση στον λόφο παρεμποδίζεται διαρκώς μέσα στην ημέρα. Ήδη το πρωί της Τρίτης πήγαμε τα παιδιά μας σχολείο περνώντας μέσα από τις διμοιρίες. Στην επιστροφή δε κάποιοι γονείς παρεμποδίστηκαν να κάνουν το συνηθισμένο δρομολόγιο επιστροφής προς το σπίτι τους, ενώ σε άλλους/ες ζητήθηκε και άδεια από τον δήμο για να τους επιτραπεί να κάτσουν στο θεατράκι του λόφου!

Κλούβες της αστυνομίας βρίσκονται διαρκώς παρκαρισμένες στην είσοδο του γηπέδου. Το απόγευμα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο τρομακτική με τις διμοιρίες να αυξάνονται και τις συμπεριφορές των ανδρών της αστυνομίας να ξεφεύγουν μέχρι τώρα σε λεκτικό επίπεδο και το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου  πλέον και σε επίπεδο πρακτικής.

Εδώ και καιρό καταγγέλλουμε αυτό που συμβαίνει. Εδώ και καιρό φωνάζουμε ότι δεν μπορούμε να ζούμε έτσι. Εδώ και καιρό ανησυχούμε για εμάς και τα παιδιά μας που είναι διαρκώς εκτεθειμένα σε εικόνες και πρακτικές βίας. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα. Αλλά τι να απαντήσεις σε ένα παιδί όταν σε ρωτάει γιατί δεν μπορεί να παίξει ελεύθερο στο πάρκο που μέχρι τώρα έπαιζε κάθε μέρα; Τι να απαντήσεις σε ένα παιδί που ρωτάει “γιατί οι κύριοι κρατάνε όπλα”; Τι να απαντήσεις σε ένα παιδί που χθες το βράδυ έβλεπε από το μπαλκόνι του να χτυπάνε κόσμο κάτω από το σπίτι του αυτοί που θεωρητικά το προστατεύουν;

Δεν πρόκειται για μια αφήγηση στο αστυνομικό δελτίο ειδήσεων. Είναι η καθημερινότητα όσων ζούμε σε αυτήν τη γειτονιά και πια έχει ξεπεράσει τα όρια της επικινδυνότητας.  Στη θέση του Δ. θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε και οποιαδήποτε από εμάς που καθημερινά ανεβαίνουμε στον λόφο για να παίξουν τα παιδιά μας ελεύθερα, να βρεθούμε με τους φίλους και τις φίλες μας. Θα μπορούσε να είναι ένας έφηβος-μια έφηβη που επιστρέφει από προπόνηση μπάσκετ. Θα μπορούσε να είναι ένας άνθρωπος που περπατά αμέριμνος, ένα  άνθρωπος που βγάζει βόλτα τον σκύλο του, ένας άνθρωπος που θέλει  να βρίσκεται σε έναν δημόσιο χώρο και δεν του επιτρέπεται.

Για την αστυνομία που φυλάει λαμαρίνες και δέρνει κόσμο λεφτά υπάρχουν. Για τα σχολεία μας που τα μπαλκόνια πέφτουν στο κεφάλι των παιδιών και έχουν να συντηρηθούν από τότε που χτίστηκαν δεν υπάρχουν. Και τελικά, κύριε δήμαρχε ας μιλήσουμε καθαρά για τις παρανομίες και τα εγκλήματα που πράγματι συμβαίνουν. Είναι παράνομο και εγκληματικό να έχεις παιδιά να κάνουν μάθημα σε τάξεις με μούχλα. Είναι παράνομο και εγκληματικό με την πρώτη βροχή να πλημμυρίζει ολόκληρο σχολείο και να απεγκλωβίζονται νήπια. Είναι παράνομο και εγκληματικό να πέφτουν μεταλλικές εσωτερικές πόρτες και ξύλινα ντουλάπια εν ώρα μαθήματος. Είναι παράνομο και εγκληματικό να σε παρακαλάνε  για μια ράμπα και τελικά, να τη φτιάχνεις χωρίς καν να έχεις εξασφαλίσει την πρόσβαση σε αυτήν.

 Όσο για τον Στρέφη… Εκατομμύρια θα δοθούν για μια ανάπλαση από ιδιωτική εταιρία που αλλάζει χαρακτήρα και ουσιαστική χρήση στον μοναδικό ελεύθερο χώρο μας, στη μοναδική ανάσα πρασίνου στην περιοχή μας, στον λόφο μας όταν το μόνο που χρειάζεται είναι αντιπλημμυρικά έργα που του αντιστοιχούν, πυρασφάλεια, φροντίδα και συντήρηση του πρασίνου και των αθλητικών εγκαταστάσεων από τις υπηρεσίες του δήμου στον οποίο πληρώνουμε υπέρογκα τέλη χωρίς κανένα αντίκρισμα.».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *