Όχι άλλες θυσίες στο βωμό του κέρδους!

Την Παρασκευή 8/5/15 ένα ακόμα εργατικό ατύχημα προστέθηκε στη μακρά λίστα των εργατών που καθημερινά σακατεύονται ή χάνουν τη ζωή τους για ένα κομμάτι ψωμί. Γύρω στις 8:20 το πρωί της Παρασκευής, κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης (shut-down) από εργολαβική εταιρία σε παλιά μονάδα των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, σημειώθηκε πυρκαγιά και έκρηξη από άγνωστα μέχρι στιγμής αίτια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έξι εργάτες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση με βαριά εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία Θριάσιο, Αττικόν, «Γ. Γεννηματάς» και στο ΓΝΑ.

Το εργατικό ατύχημα στα ΕΛΠΕ φέρνει στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες εργασίας ακόμα και στις πιο «σύγχρονες» και κερδοφόρες επιχειρήσεις. Οι ευθύνες της εργοδοσίας είναι τεράστιες, αφού παρά την αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου ΕΛ.ΠΕ (πρόκειται για μια εταιρεία που το 2013 ήταν στις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες με αυξημένο κύκλο εργασιών 8,9 δισ. ευρώ, ενώ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014, κατέγραψε την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία όλων των εποχών! Τα κέρδη ανήλθαν σε  417 εκατ. ευρώ έναντι 178 εκατ. ευρώ το 2013), στο κυνήγι του κέρδους έχει αντικαταστήσει τους μόνιμους εργάτες από επινοικιαζόμενους -συχνά ανειδίκευτους- εργάτες που υποχρεώνονται από τους εργολάβους να δουλεύουν 12ωρα και 16ωρα για ψίχουλα υπό άθλιες συνθήκες προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το κόστος των εργασιών συντήρησης.

Το ΔΣ του Συλλόγου ΠΕ Α. Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής εκφράζει τη συμπαράστασή του στους τραυματίες και στις οικογένειές τους και εύχεται την ταχεία ανάρρωσή τους.

Απαιτούμε:

  • Να πληρώσει η εργοδοσία για το νέο έγκλημα στα ΕΛΠΕ
  • Το κεφάλαιο να υποχρεωθεί να πληρώσει για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς.
  • Να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας.
  • Να ορίσει το Δημόσιο υποχρεωτικά ελεγκτές που θα διασφαλίζουν την τήρηση των κανόνων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

Να καταργηθεί το καθεστώς των εργολαβικών συνεργείων μέσα στις επιχειρήσεις. Ίσα εργατικά δικαιώματα και μισθοί για όλους τους εργάτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *