17 ΝΟΕΜΒΡΗ 1973 – 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2022 / ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ! ΕΙΡΗΝΗ, ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ & ΟΛΕΣ!

ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ!

Συμμετέχουμε μαζικά στις ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ μέσα στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ και στη ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία, την Πέμπτη 17 Νοέμβρη στην πλ. Κλαυθμώνος στις 16.00μμ

Τιμούμε την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου!  Κάτω η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της φτώχειας και της καταστολής!

Συμπληρώνονται φέτος 49 χρόνια από τον μεγαλειώδη ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, ενάντια στην αμερικανοκίνητη στρατιωτικο-φασιστική δικτατορία. Ο Νοέμβρης του ’73 αποτελεί την ιστορική συνέχεια των ένδοξων αγώνων του λαού μας για λευτεριά και κοινωνική προκοπή. Μισό αιώνα μετά, η εξέγερση του λαού και της ανυπότακτης νεολαίας παραμένει, σε πείσμα των καιρών, σύμβολο του αγώνα. Η εξέγερση του πολυτεχνείου μαζί με τους αγώνες της Μεταπολίτευσης κατέκτησαν τα πολιτικά, κοινωνικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα, που όλες οι κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία, με κορύφωση τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρούν να καταργήσουν. Η φετινή 49η επέτειος σημαδεύεται από την ακραία αυταρχική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, ενάντια στο λαό.  Η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της συντρίβει όσες εργατικές κατακτήσεις άφησε όρθια η μνημονιακή θύελλα και επιχειρεί μια ιστορική αντεπίθεση ενάντια στο εργατικό και φοιτητικό κίνημα, ψηφίζοντας μια σειρά νόμων που στοχεύουν στην κατάργηση κάθε δικαιώματος-ελευθερίας. Η απαίτηση για αύξηση των μισθών αντιμετωπίζεται περίπου ως απαγορευμένη από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς η διαμάχη περιορίζεται στον αν η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι στα 751 ή τα 800! Με θράσος μιλούν για «χειμώνα χειρότερο από του 1942» και μας καλούν να «προσαρμοστούμε, αλλιώς θα πεθάνουμε» για να λουφάξουμε από το φόβο και να αποδεχτούμε ως φυσικό και αναπότρεπτο φαινόμενο όλα όσα εξελίσσονται.

Το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο μεταλλάσσεται σε επιχείρηση με διορισμένους managers-απόλυτους άρχοντες,  εργαστήρια δεξιοτήτων αντί ολοκληρωμένης γνώσης, κατηγοριοποίησης και ανταγωνισμού, για «άριστους», λίγους και εκλεκτούς, προορίζοντας την πλειονότητα των μαθητών και μαθητριών μας ως τη νέα γενιά εργαζόμενων σκλάβων και τους/τις εκπαιδευτικούς να ωθούνται να γίνουν από παιδαγωγοί, υπάκουοι υπάλληλοι.

Για να τα πετύχει όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ επιστρατεύει όλα τα μέσα ελέγχου, από την προπαγάνδα και την παραπλάνηση ως τον άκρατο αυταρχισμό, την καταστολή και την περιστολή ελευθεριών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, με κορυφαίο τον ν. Χατζηδάκη που βάζει στο γύψο τη λειτουργία των σωματείων και το δικαίωμα στην απεργία.

49 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το σύνθημα “ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ,ΕΙΡΗΝΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” είναι όχι μόνο επίκαιρο, αλλά και αναγκαίο.

Πολλοί προσπαθούν να σβήσουν το Πολυτεχνείο από τη συλλογική συνείδηση ή να το μετατρέψουν σε επετειακό, χωρίς νόημα, γεγονός. Είναι ο φόβος της εξέγερσης που στοιχειώνει τον ύπνο τους. Όμως, οι αγώνες της γενιάς του Πολυτεχνείου, οι νεκροί και οι βασανισμένοι δεν φεύγουν έτσι. Για εμάς η θέση τους δεν ανήκει στο μουσείο της επαναστατικής νοσταλγίας.

Το εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου αποκτά φέτος ξεχωριστή σημασία. Συναντιέται με τους αγώνες των φοιτητών απέναντι στο πανεπιστήμιο επιχείρηση και την πανεπιστημιακή αστυνομία, των μαθητών απέναντι στο σχολείο της αγοράς και τους ταξικούς φραγμούς, των εργαζόμενων για την ανατροπή της κυβέρνηση της ΝΔ και της πολιτικής του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τους αγώνες για ζωή με αξιοπρέπεια, πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και εργασιακά δικαιώματα για όλους και όλες. Συναντιέται με την ανάγκη της αλληλεγγύης, της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και της διεθνιστικής ενότητας όλων των λαών, με το αντιπολεμικό λαϊκό εργατικό κίνημα που θα σταθεί απέναντι στον άδικο και ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, η γενίκευση του οποίου έρχεται όλο και πιο κοντά με τις δύο μεριές να οξύνουν συνεχώς τις πυρηνικές απειλές, αλλά και απέναντι στην επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία με την αποστολή πολεμικού υλικού που δημιουργούν νέους κινδύνους για το λαό μας.

Οι μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 9 Νοέμβρη πρέπει να έχουν συνέχεια. Η πορεία του Πολυτεχνείου να αποτελέσει μεγάλο σταθμό για παλλαϊκή διαδήλωση ενάντια στη φτώχεια, τα ιμπεριαλιστικά πολεμικά σχέδια και την καταστολή.

Το Πολυτεχνείο το 1973 μας έδειξε τη δύναμη και την αποτελεσματικότητα του οργανωμένου λαού ο οποίος μπορεί να συντρίψει τους μονόδρομους και να ανοίξει νέους δρόμους για την ικανοποίηση των αιτημάτων του λαϊκού – εργατικού κινήματος.

O φετινός Νοέμβρης πρέπει να αποτελέσει ορόσημο αγώνα και ανατροπής, να γίνει το «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» σύνθημα της σύγχρονης εξέγερσης του λαού για τα δικαιώματα του, για κατακτήσεις στο σήμερα. Να γεμίσουν οι δρόμοι με κόσμο για να επιβληθεί η λαϊκή κυριαρχία, για να ηττηθεί η πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των διαχειριστών αυτής, να ηττηθεί η σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Καλούμε τους συναδέλφους:

  • να αναδείξουν με τη διδασκαλία τους τα μηνύματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στις σχολικές τάξεις αλλά και στις σχολικές γιορτές
  • σε μαζική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου, Πέμπτη 17 Νοέμβρη στην πλ. Κλαυθμώνος στις 16.00μμ

Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία, στην πάλη και την ελπίδα για να αλλάξουμε τον κόσμο

  • Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης!
  • Αγώνας για Ψωμί – Παιδεία – Υγεία – Ελευθερία!
  • Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ! –Να κλείσουν οι βάσεις – Έξω από την ΕΕ!
  • Να σταματήσει τώρα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία –Καμία συμμετοχή της χώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *