Ενημέρωση από τη σύσκεψη συντονισμού, δράσης και αγώνα αναπληρωτ(ρι)ών-νεοδιόριστων

Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου»ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21/2 κοινή σύσκεψη αναπληρωτ(ρι)ών-νεοδιόριστων μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» και της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής. Μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

  • Δίνουμε αταλάντευτα τη μάχη για να ακυρώσουμε την αξιολόγηση, την κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητ(ρι)ών και εκπαιδευτικών, τον ανταγωνισμό και την εργασιακή ανασφάλεια, να κερδίσουμε αυξήσεις στους μισθούς, ζωή με δικαιώματα, να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο, τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, τον παιδαγωγικό κι επιστημονικό μας ρόλο. Διεκδικούμε άμεσα την ακώλυτη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων συναδέλφων και τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτ(ρι)ών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
  • Στην κατεύθυνση αυτή, με βάση τις αποφάσεις των σωματείων μας και των ομοσπονδιών ΔΟΕ και ΟΛΜΕ καλούμε όλους/όλες:
  • Να συνεδριάσουν άμεσα όλοι οι σύλλογοι διδασκόντων για ενημέρωση και για να ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί (μόνιμοι/ες, νεοδιόριστοι/ες, αναπληρωτ(ρι)ές) τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία-αποχή που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ και η ΠΟΣΕΕΠΕΑ σε ένα ΕΝΙΑΙΟ έντυπο για να το καταθέτουμε στο πρωτόκολλο του σχολείου.
  • Δεν συμμετέχουμε σε καμία εξωδιδακτική διαδικασία σχετική με τη ατομική αξιολόγηση (ραντεβού με Σύμβουλο Εκπαίδευση, ενημέρωση ψηφιακής πλατφόρμας κ.τ.λ.). Μας καλύπτει σε αυτό η συμμετοχή μας στην απολύτως νόμιμα κηρυγμένη Απεργία-Αποχή.
  • Συλλογικά και συσπειρωμένα δίνουμε τη μάχη ώστε να μη μείνει καμία μόνη και κανένας μόνος! Στις πρώτες απόπειρες να εμφανιστούν αξιολογητές στις τάξεις μας να σταθούμε απέναντί τους σαν ανθρώπινη αλυσίδα για όλες και όλους! Αξιοποιούμε ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί τις 3ωρες στάσεις εργασίας της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ (καλύπτουν όλο το εργασιακό ωράριο) και μπλοκάρουμε κάθε απόπειρα των αξιολογητών να μπουν στις τάξεις μας.
  • Συμμετέχουμε στην επιτροπή αγώνα που συγκροτήθηκε, η οποία αποτελεί μια ανοιχτή συλλογική διαδικασία οργάνωσης και συσπείρωσης των εκπαιδευτικών των σωματείων μας. Καλούμε όλους και όλες να συμμετάσχουν στις επόμενες διαδικασίες της και να λαμβάνουν τις ενημερώσεις μέσω email και viber στέλνοντας τα στοιχεία τους στο syllogosfilis@gmail.com για τον Σύλλογο Π.Ε. και στο elmealzefy@gmail.com για την ΕΛΜΕ.
  • Προγραμματίζουμε πολύμορφες δράσεις απεύθυνσης σε ολόκληρη την κοινωνία:
  • Το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου οργανώνουμε εκδήλωση με προβολή της ταινίας «Ο Αναπληρωτής» και ανοιχτή συζήτηση στη συνέχεια. Επιδιώκουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις επιτροπές αγώνα σε Λέσβο και Ρέθυμνο για να μοιραστούμε την εμπειρία και τους αγώνες που νικηφόρα δίνονται ήδη εκεί!
  • Δίνουμε μαζικό ραντεβού της επιτροπής αγώνα για να φτιάξουμε πανό για τα σχολεία της περιοχής μας.
  • Απευθύνουμε γράμμα στους γονείς, κοινές συσκέψεις με την Ένωση και τους συλλόγους γονέων των σχολείων μας ώστε να δώσουμε μαζί τον αγώνα ενάντια και στον νέο διαγωνισμό τύπου PISA ( Υ.Α. της 13ης Φλεβάρη) με στόχο την ακύρωσή του στην πράξη, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και των υπερεθνικών οργανισμών (ΕΕ, ΟΟΣΑ) που στόχο έχει την εμπορευματοποίηση/κατηγοριοποίηση των δημόσιων σχολείων και την υπεράσπιση του καθολικού δικαιώματος όλων των παιδιών στη μόρφωση.
  • Καταγγέλλουμε απερίφραστα την υποχρεωτική εισαγωγική επιμόρφωση, η οποία αποτελεί κατάφορη παραβίαση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, καθώς αυτή πραγματοποιείται σε μη εργάσιμες ώρες, ακόμα και σε αργίες. Επιπλέον, οι επιμορφούμενοι καλούνται να πραγματοποιήσουν υποχρεωτικά εργασίες και διάφορες εξεταστικές διαδικασίες με τις οποίες θα κριθούν αν παρακολούθησαν επιτυχώς την επιμόρφωση. Μετά το προσοντολόγιο, την προσπάθεια της επιβολής της αξιολόγησης, τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και όσα  μηχανεύονται, τώρα σχεδιάζουν να βάλουν και προϋποθέσεις ελέγχου, κατηγοριοποίησης και απόρριψης ακόμα και μέσω της εισαγωγικής επιμόρφωσης. Να μην είναι επαρκής προϋπόθεση η παρακολούθηση για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος!

Οι εκπαιδευτικοί που καλούνται να παρακολουθήσουν την εισαγωγική επιμόρφωση δεν είναι εκπαιδευτικοί που μπαίνουν για πρώτη φορά στην τάξη. Εργάζονται επί πολλά έτη στο δημόσιο σχολείο, ίσως και πολύ περισσότερα από τους επιμορφωτές τους. Κανονικά δεν θα έπρεπε να καλούνται να πραγματοποιήσουν εισαγωγική επιμόρφωση, αλλά αντίθετα, επιμόρφωση που να έχει νόημα και να απαντά στις ανάγκες της περιόδου.

Ταυτόχρονα, αποτελεί μια  απαράδεκτη ως προς το περιεχόμενό της διαδικασία, τόσο για τις αντιπαιδαγωγικές και ρατσιστικές/στερεοτυπικές αντιλήψεις που αναπαράγει όσο και για την κατεύθυνση του σχολείου που υπηρετεί. Αναπαράγονται όλες οι αντιεκπαιδευτικές πολιτικές όλων των προηγούμενων χρόνων, που επιδιώκουν να διαμορφώσουν το σχολείο της αγοράς, με γονείς και μαθητ(ρι)ες πελάτες, στο οποίο δε χωράνε «προβληματικοί», «πνεύματα αντιλογίας», «αναρχικοί». Εκείνο το σχολείο που για να «αποκαταστήσει την καλή του φήμη» πρέπει να αναλάβει δράση (βλ. Αυτοαξιολόγηση και αυτονομία σχολικών μονάδων) ώστε να πάψει να θεωρείται «καταυλισμός στιγματισμένων». Διαφορετικά, το μέλλον που επιφυλάσσεται για τις «αποκλίνουσες/ανεπιθύμητες περιπτώσεις», όπως αδιανόητα περιγράφονται οι μαθητές και οι μαθήτριές μας από το ΙΕΠ, είναι το στοίβαγμα σε σχολεία που ρημάζουν και υποχρηματοδοτούνται. 

Υπογραμμίζουμε ότι:     

  • Η μη συμμετοχή στην εισαγωγική επιμόρφωση με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δε μπορεί να επιφέρει καμία βλαπτική επίπτωση που να σχετίζεται με τη μονιμοποίηση ούτε με τη μισθολογική εξέλιξη.
  • Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει σε εκτός εργασιακού ωραρίου επιμορφώσεις.
  • Η εισαγωγική επιμόρφωση αφορά αποκλειστικά την αλλαγή βαθμού (και όχι μισθού ή ΜΚ) που είναι όρος μόνο για τη διεκδίκηση θέσης στελέχους εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα την παρ. 2 του άρθρου 47 του ν. 3528/2007 είναι σαφές ότι η επιμόρφωση δεν έχει, με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, καμία σχέση με τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων, ούτε με την «ατομική αξιολόγηση», όπως κάποιοι «καλοθελητές» διαδίδουν.

  • Καλούμε όλους/όλες να μη σταθούμε μόνοι/μόνες απέναντι στις αυθαιρεσίες της διοίκησης, τις παράνομες μετακινήσεις, τις αδιαφανείς τοποθετήσεις, τις προφορικές οδηγίες, τη μη κάλυψη των κενών, την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων!

Καλούμε όλους/όλες να επικοινωνούν με τα σωματεία τους, να ενημερώνουν για πιέσεις, απειλές, και άλλα προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά μας. Να ενημερώνονται για τις αποφάσεις και τις δράσεις των σωματείων. Οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί και η κάλυψη όλων των κενών στην εκπαίδευση είναι η μόνη απάντηση στη ταλαιπωρία χιλιάδων αναπληρωτ(ρι)ών κάθε χρόνο, που με μια βαλίτσα στο χέρι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε όλη την επικράτεια, και ο βασικός τρόπος αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *