ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Ο λαός και η νεολαία μίλησε με τις τεράστιες απεργιακές εργατικές–παλλαϊκές συγκεντρώσεις-διαδηλώσεις στην Αθήνα, όπως και σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας σήμερα 8 Μαρτίου. Ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία, ο λαός έδωσαν στην 8η Μάρτη, ημέρα για τη γυναικεία χειραφέτηση, χαρακτήρα συνολικής αντίθεσης απέναντι στην κυβέρνηση, στις ιδιωτικοποιήσεις, τελικά στην πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι του Φυσικού και Βιολογικού, το πρωί της Τετάρτης 8/3 προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας. Κάλεσαν τη φοιτητική νεολαία να συμμετέχει στην απεργιακή διαδήλωση και σε πραγματοποίηση συνέλευσης αγώνα με σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, μαθητές και τις καταλήψεις των καλλιτεχνών για τη συνέχεια και την κλιμάκωση του αγώνα. Η καταστολή της διαδήλωση συνεχίστηκε με δολοφονικές επιθέσεις με χημικά και κρότου λάμψης ακόμα και στην κατηλημμένη πρυτανεία. Οι προσπάθειες της αστυνομίας και των ΜΑΤ να χτυπήσουν την κατάληψη έπεσε στο κενό και η συνέλευση αγώνα πραγματοποιήθηκε κανονικά.

Το έγκλημα των Τεμπών έδειξε με τον τραγικότερο τρόπο ότι οι πολιτικές Κυβερνήσεων-ΕΕ-κεφαλαίου δολοφονούν. Ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίηση κοινωνικών αγαθών, διάλυση δημόσιων υπηρεσιών, εντατικοποίηση της εργασίας, απαξίωση των εργαζομένων οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον φόρο αίματος που κλήθηκε να πληρώσει η εργατική τάξη και η νεολαία για άλλη μία φορά. Είναι νωπή ακόμα η μνήμη των θυμάτων της πανδημίας που πέθαναν εξαιτίας της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, η προσπάθεια να εισάγει τις επιχειρήσεις στα ΑΕΙ και το σχολείο της αγοράς λεηλατεί τα μορφωτικά δικαιώματα και το εργασιακό μέλλον της νεολαίας. Η κανονικότητα της προσαρμογής στις επιταγές της ελεύθερης αγοράς, των κερδών, της ανταγωνιστικότητας, των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων κόστους-οφέλους σκοτώνει.

Κι ενώ τα σωματεία εργαζομένων στους σιδηροδρόμους προειδοποιούσαν εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, για τα ζωτικής σημασίας προβλήματα για την ασφάλεια των μεταφορών, το μαύρο μπλοκ κυβερνήσεων, ιδιωτικών συμφερόντων, ΜΜΕ – καναλαρχών, υπό την υψηλή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αδιαφορούσαν, καταργούσαν εργατικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην απεργία συνολικά με το Ν. Χατζηδάκη. Σχεδόν δεν υπάρχει πλέον απεργία που να μην κρίνεται παράνομη από τα δικαστήριά τους.

Απέναντι στο έγκλημα που συντελέστηκε τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι μαθητές, πήραν την υπόθεση στα χέρια τους. Με καταλήψεις στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, με απεργίες, με καθημερινές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα απέτρεψαν την επιβολή του συνηθισμένου κυρίαρχου αφηγήματος των ατομικών ευθυνών, του δικομματικού καυγά και της εκτόνωσης της λαϊκής οργής. Η εκκωφαντική απουσία της ΓΣΕΕ από αυτό το ξέσπασμα των εργατικών και λαϊκών κινητοποιήσεων αποδεικνύει περίτρανα πλέον ότι όχι μόνο δεν μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, αλλά και ότι στέκεται απέναντί της στο πλευρό των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου.

Η μόνη ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες που οργανώνονται από τα πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαθητές και τις μαθήτριες στα σχολεία, τις καταλήψεις των καλλιτεχνών, τις συλλογικότητες στις γειτονιές. Γι΄ αυτό και η απάντηση στις μαζικές διαδηλώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης είναι η άγρια καταστολή. Μας φοβούνται γιατί αυτό το κίνημα ξεφεύγει από τις συνηθισμένες προτάσεις κυβερνητικής εναλλαγής και κοινοβουλευτικής ενσωμάτωσης.

Ο λαός απαιτεί να πληρώσουν οι ένοχοι: Οι κυβερνήσεις που διέλυσαν τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της χώρας. Το ιταλικό μονοπώλιο-ιδιοκτήτης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οι ιδιωτικοποιήσεις, οι “μνημονιακές υποχρεώσεις” και οι κυβερνήσεις που τις υπηρετούν σκοτώνουν! Όχι άλλοι νεκροί στο βωμό του κέρδους.

 • Να ανατραπεί η εγκληματική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της φτώχειας που άσκησαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ.
 • Να φύγει χωρίς αποζημίωση η Ferrovie/Hellenic Train, η Cosco και συνολικά η επιχειρηματική λογική του κέρδους από τις δημόσιες συγκοινωνίες και μεταφορές.
 • Να περάσουν οι μεταφορές και όλα τα κοινωνικά αγαθά (υγεία, παιδεία, νερό, ενέργεια) στο δημόσιο με έλεγχο από τους εργαζόμενους, ενάντια στους κανονισμούς της ΕΕ και των μνημονίων που τα ξεπουλούν.
 • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμες προσλήψεις, ΣΣΕ, κατάργηση του ν. Χατζηδάκη, για να απαντήσουμε στη φτωχοποίηση και την ακρίβεια
 • Να ικανοποιηθούν τώρα όλα τα αιτήματα των φοιτητών, των εργαζόμενων και των καλλιτεχνών.
 • Να καταργηθούν οι ν. Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη και οι αντεκπαιδευτικοί νόμοι.
 • Έξω τα ΜΑΤ και οι ΟΠΠΙ από τις σχολές μας και επαναφορά του ασύλου. Λεφτά για την παιδεία και όχι για τους εξοπλισμούς και την αστυνομία.

Προτείνουμε σχέδιο συνέχειας και κλιμάκωσης με:

 • Νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία την επόμενη εβδομάδα.
 • Το αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, Πέμπτη 9/3, να βουλιάξει από νεολαία. Αμέσως μετά συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων με κάλεσμα προς όλους τους μαζικούς φορείς.
 • Κινητοποιήσεις στις γειτονιές το Σάββατο 11/3 .
 • Την Κυριακή 12/3 νέο παλλαϊκό συλλαλητήριο 11πμ στο Σύνταγμα.
 • Άμεσα νέο συντονισμό εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *