Μπλοκάραμε τις εξετάσεις PISA πέρυσι, θα το κάνουμε και φέτος!

Δεν θα επιτρέψουμε ούτε αυτή τη χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες μας να γίνουν τα πειραματόζωα που προστάζουν η ΕΕ-ΟΟΣΑ

Δεν θα επιτρέψουμε να «νεκρώσει» η γνώση και η κριτική σκέψη, κάθε ζωντανή λειτουργία του δημόσιου σχολείου, και να μετατραπεί σε τυποποιημένη μετρήσιμη δεξιότητα, τόση όση απαιτεί η αγορά!

Μετά τη μεγάλη νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος την χρονιά που μας πέρασε, όπου σε ολόκληρη τη χώρα, ακυρώθηκαν οι εξετάσεις PISA, με αποχή των μαθητ(ρι)ών σε ποσοστό που ξεπέρασε το 60%, το ΥΠΑΙΘ ανακοίνωσε και φέτος τη διεξαγωγή τους για τις 10/5.

Στις 10 Μαΐου καλούνται, και πάλι πιλοτικά, να δώσουν εξετάσεις οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ’ Δημοτικού και της Γ’ Γυμνασίου προκειμένου το υπουργείο παιδείας «να χαράξει εκπαιδευτική πολιτική βάσει δεδομένων».  Ωστόσο, ενώ το Φθινόπωρο, ανακοίνωνε πως οι εξετάσεις φέτος θα διεξαχθούν κανονικά σε όλα τα σχολεία της χώρας, τελικά επιλέγει πάλι μόνο 300 Δημοτικά και 300 Γυμνάσια. Στο σύλλογό μας έχει επιλεγεί ένα Δημοτικό σχολείο, το 6ο Άνω Λιοσίων. Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος επιλογής των σχολείων ειδικά στην περιφέρεια. Επιλέγονται 2θέσια σχολεία, όπως στην Αρκαδία, και ιδιωτικά σχολεία, όπως στην Κόρινθο!

Καταλαβαίνουν μάλλον εκεί στο υπουργείο πως ο δρόμος για την PISA δεν είναι απλή υπόθεση. Ο κόσμος της εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί, μαθητ(ρι)ές, γονείς όπως αντιστάθηκαν και πέρυσι, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, έτσι θα το κάνουν και φέτος!

Η διενέργεια των εξετάσεων αυτών έχει αποφασιστεί για εμάς και χωρίς εμάς στο νόμο 4823/2021 (Άρθρο 104, Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος), τον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση κατακαλόκαιρο, με κλειστά σχολεία και στον οποίο αντιδράσαμε μαζικά ως κλάδος με απεργία- αποχή και με τη μεγαλειώδη απεργία στις 11 Οκτώβρη. Είναι κομμάτι αυτού του  νόμου και αναπόσπαστο κομμάτι της ατομικής μας αξιολόγησης και της κατηγοριοποίησης των σχολείων μας με την οποία είμαστε αντιμέτωποι/ες και αντιπαλεύουμε και την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Η ελληνική PISA, «το πνευματικό παιδί» του ΟΟΣΑ (Οικονομικός Οργανισμός για τη Συνεργασία και Ανάπτυξη), όπως χαρακτηρίζεται στο ενημερωτικό σποτ του ΥΠΑΙΘ (http://www.iep.edu.gr/pisa/) επιδιώκει, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και τις διατυπωμένες θέσεις ΕΕ-ΟΟΣΑ,  να βρεθεί ένα μετρήσιμο μέγεθος για την εκπαιδευτική διαδικασία μέσω σταθμισμένων τεστ με βάση τις επιδόσεις των μαθητ(ρι)ών, να απαγορεύσει κάθε εναπομείνουσα δραστηριότητα χαράς και δημιουργίας στο δημόσιο σχολείο, να το μετατρέψει σε  ατέλειωτο εξεταστικό κάτεργο για  μαθητ(ρι)ές, γονείς και εκπαιδευτικούς, να συσχετίσει τα αποτελέσματά της άμεσα με την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών, οδηγώντας σε κατηγοριοποίηση των σχολείων, και να συγκεντρώσει τα «επιστημονικά» δεδομένα που θα νομιμοποιούν το ιδεολόγημα των οικονομικά ισχυρών του κόσμου ότι οι φτωχοί και «διαφορετικοί» μαθητές των σχολείων μας δεν έχουν καμία θέση στην εκπαίδευση, οπότε δεν χρειάζονται ούτε εκπαιδευτικούς, ούτε σχολεία.

Το ΥΠΑΙΘ επιδιώκει να υποβάλλει τα παιδιά ως άλλα πειραματόζωα σε μια τυποποιημένη και αγχωτική διαδικασία, προκειμένου δήθεν το κράτος να μετρήσει τι πάει λάθος στην εκπαίδευση! Στην πραγματικότητα, επιδιώκει να μεταφέρει τις ευθύνες των ελλείψεων, των χρόνιων προβλημάτων που το εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα έχει αναδείξει και διεκδικεί την επίλυσή τους, στις πλάτες των εκπαιδευτικών, των μαθητ(ρι)ών και των γονιών τους!

Βρισκόμαστε μπροστά στην πλήρη απαξίωση του δημόσιου σχολείου ως δομής, καθώς τελικά θα καταλήξει να «προπονεί» τους/τις μαθητ(ρι)ες για τέτοιου είδους εξετάσεις αντί να τους/τις διδάσκει, θα τους/τις καταρτίζει αντί να τους/τις εκπαιδεύει, οδηγώντας τελικά στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, στην οποία όλα τα παιδιά από όπου κι αν προέρχονται έχουν δικαίωμα στην ολόπλευρη μόρφωση. Η εδραίωση των εξετάσεων PISA θα μετατρέψει το δημοτικό και το γυμνάσιο σε «φροντιστήρια» όπου το άγχος για να βγει η ύλη θα ενταθεί και θα καλύψει κάθε τι που δεν μετριέται, το παιχνίδι, τη φαντασία, τη γνώση, την ελεύθερη έκφραση και επικοινωνία, εν τέλει τη χαρά.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΓΟΝΕΙΣ-ΜΑΘΗΤ(ΡΙ)ΕΣ ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ PISA, ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

  1. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς του Συλλόγου διδασκόντων του 6ου  ΔΣ Άνω Λιοσίων, που έχει επιλεγεί, να συνεδριάσουν και να απορρίψουν τη συμμετοχή του σχολείου τους στον διαγωνισμό
  2. Ταυτόχρονα, ενόψει της ανακοίνωσης της τράπεζας θεμάτων για τις εξετάσεις, καλούμε όλους/όλες τους/τις εκπαιδευτικούς, που τους/τις εμπλέκει το ΥΠΑΙΘ στη διαδικασία, να μην επιτρέψουν να μετατραπεί η δουλειά τους σε «φροντιστήριο» προετοιμασίας των παιδιών! Να συνεχίσουν τη εκπαιδευτική διαδικασία στην τάξη τους, σύμφωνα με τις ανάγκες των μαθητ(ρι)ών τους.
  3. Προχωράμε σε κοινές συσκέψεις ενημέρωσης και συντονισμού ΣΕΠΕ-ΕΛΜΕ και συλλόγων και ενώσεων γονέων.
  4. Δηλώνουμε καθαρά ότι η «υποχρεωτικότητα» που επικαλείται το ΥΠΑΙΘ μόνο στόχο έχει να εκφοβίσει! Δεν υπάρχει καμία συνέπεια για τα παιδιά αν δεν συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Καλούμε σε αποχή/μη συμμετοχή τους στις εξετάσεις
  5. Οργανώνουμε καμπάνια ενάντια στις εξετάσεις PISA σε ολόκληρη την κοινωνία με πανό, αφίσες, επιστολές προς τους γονείς.
  6. Καλούμε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να κηρύξουν στάση εργασίας την ημέρα των εξετάσεων καθώς επίσης και την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει με την σειρά της στάση ,στην περίπτωση που το υπουργείο την βγάλει παράνομη. Ως σωματείο κηρύττουμε 3ώρη στάση εργασίας η οποία καλύπτει τις ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων.

Γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *