Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! – Ενημέρωση από τη συνάντηση με τους/τις αξιολογητές/τριες

Κανένας μόνος – καμία μόνη! Να σταθούμε όλοι και όλες μπροστά στον επιθεωρητισμό σαν ένα σώμα, σαν μία ψυχή.

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ στη Έκτακτη Γενική Συνέλευση του συλλόγου Τετάρτη 3/5 στις 1.30μμ στο 4ο Δ.Σ. Άνω Λιοσίων

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Στα σχολεία των Άνω Λιοσίων και της Φυλής στάλθηκε ειδοποίηση μέσω της διεύθυνσης Δυτ. Αττικής στους/στις διευθυντές/ντριες να δηλώσουν ποιοι/ες εκπαιδευτικοί ΔΕΝ συμμετέχουν στην κηρυγμένη Απεργία Αποχή από τις ΔΟΕ/ΠΟΣΕΕΠΕΑ, προκειμένου να κανονιστούν τα ραντεβού με τους αξιολογητές. Θυμίζουμε σε όλες/όλους:

  1. Υπογράφουμε (αν δεν το έχουμε ήδη κάνει) τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία – αποχή που έχουν κηρύξει ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ, την οποία και πρωτοκολλούμε στο πρωτόκολλο του σχολείου. Η απεργία – αποχή καλύπτει σε όλες τις φάσεις τους/τις συναδέλφους/ισσες από όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντα που σχετίζονται με την ατομική αξιολόγηση, όπως από τη συνάντηση με τον αξιολογητή, την υπογραφή συμβολαίου, την ενημέρωση του ατομικού μας φακέλου στην Ψηφιακή Πλατφόρμα, την κατάθεση έκθεσης ατομικής αυτοαξιολόγησης κλπ. Η δήλωση θωρακίζει τις/τους συναδέλφισσες/ους με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη και νόμιμη ενέργεια και αρκεί να καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου.

Υπενθυμίζουμε ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη. (από τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ)

  • Δεν αναρτούμε ηλεκτρονικό ατομικό φάκελο στην ψηφιακή πλατφόρμα.
  • ΑΝ ο/η αξιολογητής/τρια καλέσει σε συνάντηση προσυνεννόησης με email απαντάμε ότι συμμετέχουμε στην απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση με δήλωση που έχει κατατεθεί στο πρωτόκολλο του σχολείου μας και δεν πηγαίνουμε στη συνάντηση. Μετά τη σημερινή κινητοποίηση στα γραφεία των αξιολογητών (παρακάτω δείτε όσα διαμείφθηκαν) δεσμευτήκαν ότι ΔΕΝ θα επικοινωνούν προσωπικά με τους/τις εκπαιδευτικούς αλλά θα στέλνουν email στο σχολείο, επομένως δεν απαιτείται από τους/τις εκπαιδευτικούς καμιά προσωπική ενέργεια για την ενημέρωση συμμετοχής στην Απεργία Αποχή.
  • Σε κάθε περίπτωση για κάθε απόπειρα του/της αξιολογητή/τριας να απευθυνθεί ατομικά στον καθένα και την καθεμιά μας επικοινωνούμε με τον Σύλλογο, με την επιτροπή αγώνα που έχει συσταθεί, με τους/τις συναδέλφους/ισσες στο σχολείο μας για να οργανώσουμε την αντίστασή μας.

Τέλος, μετά από καταγγελίες εκπαιδευτικών και τη δηλωμένη «φιλική» διάθεση του αξιολογητή κ.Παπάζογλου, αξιολογητή των Άνω Λιοσίων και της Φυλής, για επισκέψεις γνωριμίας σε σχολεία ευθύνης του, αλλά και για ενδεχόμενες αντίστοιχες διαθέσεις και των υπόλοιπων αξιολογητών, καλούμε όλους και όλες τους/τις συναδέλφους/ισσες:

  1. Να μην επιτρέψουμε κανέναν/καμιά αξιολογητή/τρια να επισκεφτεί τα σχολεία μας χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων. Καλούμε τους/τις διευθύντριες/ντες και προϊστάμενες να ενημερώνουν τους/τις εκπαιδευτικούς όταν ο/η αξιολογητής/τρια επικοινωνεί και συλλογικά να αποφασίζουν για την παρουσία του/της ή όχι. Επιπλέον καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων να ενημερώνουν άμεσα το σωματείο για τέτοιες πιθανές επισκέψεις.
  2. Θυμίζουμε τις καταγγελίες συναδέλφων/ισσων σε άλλες περιοχές για κάθε ευφάνταστο σενάριο που επινόησαν οι αξιολογητές προκειμένου να καταφέρουν να μπουν στο σχολείο, άλλοτε μπαίνοντας για μια «απλή κουβεντούλα» και φεύγοντας ειδοποιούσαν με μηνύματα τους/τις συναδέλφους/ισσες ότι «μόλις ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη φάση αξιολόγησής σας», άλλοτε μεταμφιέζονταν σε γονείς για να καταφέρουν να έχουν πρόσβαση στο σχολικό χώρο, και πολλά άλλα αναξιοπρεπή και επαίσχυντα περιστατικά.

Κανένας μόνος, καμία μόνη απέναντι στους αξιολογητές!

Ενημέρωση από τη συνάντηση με τους/τις αξιολογητές/τριες

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/4 μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΙΠΕ Δυτ. Αττικής στα γραφεία των συμβούλων-αξιολογητών ύστερα από κάλεσμα των δύο Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής («Ηρώ Κωνσταντοπούλου» Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, «Κ. Βάρναλης»). Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δυναμικά και αποφασιστικά εκπαιδευτικοί των συλλόγων και δεκάδες συνάδελφοι/ισσες νεοδιόριστοι/ες.

Από την πλευρά μας, τα εκπαιδευτικά σωματεία κάναμε ξεκάθαρο στους/στις συμβούλους -αξιολογητές/τριες τα παρακάτω:

  • Ομόφωνα ο κλάδος δίνει τη μάχη εναντίον της αξιολόγησης όπως αυτή περιγράφεται στον ν. 4823 του 2021, με τη συντριπτική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία αποχή της ΔΟΕ. Ενημερώσαμε ότι στην περιοχή μας, ήδη το 80% των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων (με τη συμμετοχή των νεοδιόριστων να ξεπερνά το 90%) συμμετέχουν στην απεργία αποχή της ΔΟΕ ομόφωνα ή κατά πλειοψηφία. Ο φόβος έχει αλλάξει στρατόπεδο εδώ και καιρό.
  • Καταγγείλαμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και οι πρόθυμοι αξιολογητές της εκβιάζουν και απειλούν τους/τις συνάδελφους/ισσες συνδέοντας την μονιμοποίησή τους με την προσπάθεια επιβολής της ατομικής αξιολόγησης, ποντάροντας ότι οι νεοδιόριστοι και οι νεοδιόριστες του 2020,2021 που περιμέναν χρόνια τον διορισμό, που δουλέψαν κάθε χρόνο σε άλλο σχολείο, που είδαν τα πτυχία τους να γίνονται κουρελόχαρτα και μαζέψαν ένα σωρό «προσόντα» για να αποδείξουν την «αξία» τους για να έχουν δικαίωμα στην εργασία, θα λυγίσουν ως οι πιο «ευάλωτοι/ες» λόγω της εργασιακής επισφάλειας την οποία υφίστανται.
  • Τους ξεκαθαρίσαμε ότι αυτή η γενιά εκπαιδευτικών θα σταθεί με αξιοπρέπεια απέναντι στην υποκρισία, το πατρονάρισμα, τον ατομικισμό, χωρίς φόβο, βγαίνοντας μπροστά για να προστατέψει το δημόσιο σχολείο και να υπερασπιστεί τα παιδιά!
  • Δηλώσαμε ότι δε θα επιτρέψουμε να περάσει η διάλυση του δημόσιου σχολείου, η κατηγοριοποίηση και η κατάταξή τους σε «καλά» και «κακά» σχολεία, η απαξίωση των αναγκών των παιδιών, η κατάλυση των συναδελφικών σχέσεων, της παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας στο σχολείο.
  • Δηλώσαμε ξεκάθαρα και επανειλημμένα ότι δε θα επιτρέψουμε ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ την παρουσία τους στα σχολεία μας. Οι επιθεωρητές θα μας βρουν απέναντί τους συλλογικά, μαζικά, αταλάντευτα στις πόρτες των σχολείων, σαν ένα σώμα, σαν μια ψυχή. Εκφράζοντας και διεκδικώντας το σύνολο των επιχειρημάτων και αιτημάτων μας για το δημόσιο σχολείο, τα παιδιά, τη δουλειά και τις ζωές μας.
  • Τονίσαμε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης απλά φορτώνει στις πλάτες των εκπαιδευτικών όλα τα κακώς κείμενα των σχολείων όπως αυτά της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, δυσκολίες με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι και αβοήθητοι οι εκπαιδευτικοί από την εποχή των μνημονίων, κατά τη  διάρκεια της καραντίνας και της τηλεκπαίδευσης καθώς και την ευθύνη και τους κινδύνους με τους οποίους αναμετριούνται καθημερινά ως εργαζόμενοι/ες σε άθλιες υποδομές  προκάτ και επικίνδυνων σχολικών κτιρίων.
  • Τέλος, καταγγείλαμε την απαράδεκτη τακτική της πρώην διευθύντριας εκπαίδευσης κ. Παναγιωτακοπούλου, η οποία ανήμερα της εκπνοής της θητείας της ως διευθύντριας εκπαίδευσης (μιας και ανέλαβε χρέη αξιολογήτριας), μαζί με τα δύο διορισμένα (διαγραμμένα από το σύλλογό τους) μέλη του ΠΥΣΠΕ, κ Θηβαίου και κ. Νιαγουλίδη, με τις ψήφους τους αναίρεσαν τις πράξεις μονιμοποίησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών του 2020!!!

Στη συζήτηση που ακολούθησε παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των παρευρισκόμενων  για καθαρές τοποθετήσεις από την πλευρά των συμβούλων-αξιολογητών δε λάβαμε καμία ουσιαστική απάντηση. Οι γενικές αναφορές στο ρόλο του «συμβούλου», η διάθεσή τους τάχα για από τα μέσα αλλαγή της εκπαίδευσης, η επιστημοσύνη που προσπάθησαν να επικαλεστούν στις τοποθετήσεις τους οι αξιολογητές/τριες, παρά την απαίτησή μας να απαντήσουν που βασίζουν όλα τα προηγούμενα όταν η πραγματικότητα βίαια αποκαλύπτει τις ολέθριες συνέπειες της αξιολόγησης σε άλλες χώρες (κατηγοριοποίηση σχολικών μονάδων -σύνδεση μισθού & βαθμού αξιολόγησης, δεδομένα που πυροδότησαν μαζικές κινητοποιήσεις σε χώρες όπως η Αγγλία, η Αμερική και η Πορτογαλία), ανέδειξαν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ότι δεν πείθουν κανέναν και καμιά μας! Χαρακτηριστική ήταν η απαράδεκτη στάση της αξιολογήτριας των νηπιαγωγών η οποία επέλεξε να φύγει από την συνάντηση με τη δήλωσή της, σαν άλλη Κεραμέως ότι «την παίρνουν τηλέφωνο και την παρακαλούν να αξιολογηθούν!»

Κάτω από τις πιέσεις των σωματείων, των εκπαιδευτικών που παρευρίσκονταν αλλά και από τη δηλωμένη στάση των σχολείων μας υποχρεώθηκαν να δεσμευτούν ότι δε θα προχωρήσουν σε όσα αναξιοπρεπή έχουμε δει σε άλλες περιπτώσεις, δεν θα πιέσουν όσους/όσες δηλώνουν Απεργία Αποχή ούτε θα βρεθούν στα σχολεία που οι εκπαιδευτικοί δεν το επιθυμούν!

Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα στους επίδοξους «νέους» επιθεωρητές:

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΤΩΡΑ θα δράσουμε για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενάντια στην αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση, την κατηγοριοποίηση και τον ανταγωνισμό, την προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς και του κέρδους, με εκπαιδευτικούς πειθήνιους και φοβισμένες/ους αξιολογούμενες/ους. Θα σταματήσουμε την εισβολή του νέας κοπής επιθεωρητισμού στην εκπαίδευση (νέες στοχεύσεις, νέο περιεχόμενο και νέες τακτικές στο πλαίσιο των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων για την εκπαίδευση και την εργασία).

Η αξιολόγηση δεν θα περάσει! Δεν θα επιτρέψουμε να εμπεδωθεί και να κατοχυρωθεί ως καθεστώς σε όλη τη χώρα και σε όλο το εύρος της εκπαίδευσης ότι όλοι/όλες με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, νεοδιόριστοι και παλαιότεροι, θα γίνουμε σταθερά  «ημιμόνιμοι» υπό έλεγχο και υπό αίρεση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *