Πού είναι τα χρήματα των σχολείων;

Μια ολόκληρη χρόνια με τα σχολεία να λειτουργούν σχεδόν με μηδενική επιχορήγηση!!!

Πού είναι τα χρήματα των σχολείων;

 dimos150620

Στα Άνω Λιόσια το Ζεφύρι και τη Φυλή ο Δήμος αποφάσισε να αφήσει τα σχολεία (σχεδόν) χωρίς καθόλου χρηματοδότηση!

Η τελευταία δόση της χρηματοδότησης του υπουργείου για το 2014 (50.000 €) που αφορά στα δημοτικά και νηπιαγωγεία δεν ήρθε ποτέ στα σχολεία, αφού ο δήμος προφασίστηκε ότι προσπαθεί να καλύψει κάποιες φθορές των σχολείων και έδωσε μόνο 500€ σε δέκα σχολεία που είχαν μείνει με μηδενικό ταμείο. Από τις δύο επόμενες δόσεις (Φεβρουάριος και Απρίλιος του 2015) τα σχολεία δεν έλαβαν καθόλου χρήματα. Και εδώ αρχίζει ο εμπαιγμός: ο κύριος Κρεμύδας, υπεύθυνος για την πρωτοβάθμια εκ μέρους του δήμου στην Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, να δηλώνει ότι τα χρήματα κρατήθηκαν καθώς δεν είχε εγκριθεί ο προϋπολογισμός του δήμου λόγω διενέργειας εκλογών και δεν μπορούσαν να μείνουν τα σχολεία χωρίς πετρέλαιο και ο κύριος Αργυρόπουλος, γραμματέας του δημάρχου, να δηλώνει ότι δεν έχουν πάρει τα χρήματα γιατί δεν έχει υπογράψει ο επίτροπος!!!Όταν αποφασίσαμε να διερευνήσουμε περισσότερο το θέμα, ανακαλύψαμε ότι ποτέ ο δήμος δεν έστειλε εντελλόμενα στην επίτροπο που να αφορούν τα κονδύλια που ήρθαν από το υπουργείο, όπως παραδέχτηκε ο προϊσταμένη λογιστηρίου του δήμου. Τα εντελλόμενα για τα οποία μιλούσε ο κύριος Αργυρόπουλος “απλά” δεν υπήρχαν.!!! Αλήθεια, οι υπεύθυνοι αδιαφόρησαν και δε νοιάστηκαν για να εισπράξουν τα χρήματα των σχολείων ή υπάρχει κάτι το οποίο μας κρύβουν; Ο σύλλογος εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας ζήτησε να συναντήσει το δήμαρχο αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Ο δήμαρχος αποφάσισε να μας αγνοήσει. Το ίδιο συνέβει και με τη συνάντηση που ζήτησαν οι διευθυντές πριν το Πάσχα αλλά που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε!!! Αντίθετα, ο δήμαρχος δεν ξέχασε να στείλει εκπροσώπους του στις γιορτές των σχολείων για μας δώσει τους χαιρετισμούς του!!!

Τα σχολεία με τα χρήματα αυτά χρειάζεται να καλύψουν το λογαριασμό για το τηλέφωνο και όλες τις ανάγκες σε αναλώσιμα. Υπάρχουν σχολεία που οι γονείς αναγκάστηκαν να πληρώσουν για χαρτί φωτοτυπικού ή άλλα αναλώσιμα ενώ οι εκπαιδευτικοί συχνά χρειάζεται να αγοράσουν οι ίδιοι υλικά.   Πολλά σχολεία έχουν κάνει αγορές με πίστωση και περιμένουν μήνες τώρα από το δήμο να δώσει την επιχορήγηση για να μπορέσουν να ξεχρεώσουν. Ο δήμος έφτασε να απαντά σε διευθυντές ότι αν έχουν πρόβλημα με κάποιο μηχάνημα (π.χ. εκτυπωτή ή φωτοτυπικό) και καθώς δεν έχουν χρήματα να τα επιδιορθώσουν να κάνουν τη δουλειά τους σε κάποιο βιβλιοπωλείο! Παράλληλα, η έλλειψη χρημάτων σημαίνει ότι τα σχολεία στερούνται τη δυνατότητα να βελτιώσουν την υποδομή τους σε σχέση με τα εργαστήρια υπολογιστών και φυσικής, να προσφέρουν υλικά για καλλιτεχνικά, να αγοράσουν εποπτικό υλικό για τα διάφορά μαθήματα. Την ίδια περίοδο βρέθηκαν 60.000 € για την επιχορήγηση των εκδρομών των λυκείων γεγονός που δε βρήκε σύμφωνους τους εκπροσώπους ούτε της πρωτοβάθμιας ούτε της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

“Από άλλο κονδύλιο από αυτό των σχολείων” υποστήριξε ο κύριος Κρεμύδας, αλλά δε μας εξήγησε πώς βρέθηκαν χρήματα για τις εκδρομές και όχι για τα σχολεία.

Οι δηλώσεις των υπευθύνων του δήμου ότι τα χρήματα υπάρχουν και θα δοθούν στα σχολεία δεν μας πείθει: η σχολική χρονιά τελειώνει, οι διευθυντές των σχολείων θα πρέπει να παραδώσουν τα οικονομικά των σχολείων στους νέους διευθυντές και η δημοτική αρχή συνεχίζει να μοιράζει αποκλειστικά και μόνο υποσχέσεις, οι υπεύθυνοι να μας εμπαίζουν και ο δήμαρχος να είναι άφαντος.

Σήμερα με το κείμενο αυτό θέλουμε να ενημερώσουμε τους κατοίκους της περιοχής. Τα προβλήματα των σχολείων και της εκπαίδευσης θεωρούμε ότι αφορούν όλους μας. Αν όμως η δημοτική αρχή δεν αλλάξει στάση τους ζητάμε συμπαραστάτες στον αγώνα που θα ξεκινήσουμε.

Ζητάμε από την δημοτική αρχή να παραδώσει άμεσα τα χρήματα στα σχολεία αλλιώς θα μας βρει απέναντι με όλους τους τρόπους. Θεωρούμε αδιανόητο τα χρήματα των σχολείων, που είναι ήδη μειωμένα κατά 60%, να παρακρατούνται για άλλες ανάγκες. Η τακτική να παρακαλάμε τις διάφορες δημοτικές αρχές προκειμένου να δώσουν τα αυτονόητα και αναγκαία για τη λειτουργία των σχολείων δεν μας είναι άγνωστη: αναρωτιόμαστε αν είναι πράγματι ικανοί να διαχειριστούν τα θέματα των σχολείων ή μήπως πρόκειται για πολιτική βούληση να χρησιμοποιούν τα χρήματα που ανήκουν στην εκπαίδευση με όποιον τρόπο αυτοί επιλέγουν. Όπως κι αν είναι, η πολιτική αυτή δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από εμάς. Υποσχόμαστε στα σχολεία και στους μαθητές μας ότι θα την ανατρέψουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *