Δεν πάει άλλο! Να πάρουμε με τον αγώνα μας την υπόθεση της προστασίας της ζωής, της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος και του όποιου δασικού πλούτου έχει απομείνει, στα χέρια μας

Η Δυτική Αττική, δοκιμάζεται! Από την Τρίτη 22/8 μαίνονται πυρκαγιές στην περιοχή της Δυτικής Αττικής και την Πάρνηθα, στη Φυλή και τα Άνω Λιόσια, στον τόπο όπου δουλεύουμε και κατοικούμε, τον τόπο που ζουν οι μαθητ(ρι)ες μας με τις οικογένειές τους. Οι κάτοικοι της περιοχής, ζουν κρίσιμες ώρες. Για μια ακόμη φορά, είμαστε στο ίδιο έργο θεατές, βλέποντας τους κόπους μια ζωής να γίνονται στάχτες εξαιτίας της επιλεκτικής ανικανότητας του αστικού κράτους.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση ΤΩΡΑ να στείλει στον ορεινό όγκο της  Πάρνηθας όλα τα αναγκαία μέσα για να σταματήσει η φωτιά. Να αξιοποιηθεί ό,τι υποδομή υπάρχει, πτητικά και επίγεια μέσα για να σωθεί ότι σώζεται.

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. “Ηρώ Κωνσταντοπούλου” εκφράζει την αλληλεγγύη του αυτές τις δύσκολες ώρες σε όλους/όλες τους/τις συναδέλφους/ισσες που δοκιμάζονται λόγω των πυρκαγιών, στους/στις μαθητ(ρι)ες και τους γονείς τους και συμμερίζεται την αγωνία τους. Δηλώνουμε ότι θα βοηθήσουμε στο μέτρο των δυνατοτήτων του σωματείου, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας με κάθε πρόσφορο τρόπο. Όποιος/α συνάδελφος/ισσα χρειάζεται βοήθεια παρακαλούμε να απευθύνεται στα τηλέφωνα των μελών του ΔΣ. Επίσης όποιοι/ες συνάδελφοι/ισσες επιθυμούν να βοηθήσουν να απευθύνονται στο σωματείο για να γίνει αυτό με οργανωμένο τρόπο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δινοπούλου Βαγγελίτσα 6942058301

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δούκα Ευαγγελία 6977622308

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κάιλα Μυρσίνη 6978991750

ΤΑΜΙΑΣ: Κονδύλη Νατάσα 6971875955

ΜΕΛΟΣ: Ζαπάντης Νίκος 6972649720

ΜΕΛΟΣ: Τζίκας Χρήστος 6979187028

ΜΕΛΟΣ: Τόλη Πολίνα 6974064710

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή μας καθώς και σε όλη τη χώρα, με τραγικές συνέπειες για τη ζωή των ανθρώπων και το περιβάλλον, δεν είναι φυσικό φαινόμενο του καλοκαιριού, αλλά αποτέλεσμα της ολέθριας αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, των αδηφάγων επιχειρηματικών και εργολαβικών συμφερόντων. Η επίκληση της κλιματικής κρίσης είναι προσχηματική, καθώς αυτή δεν είναι αναπότρεπτη, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών στήριξης του επιχειρηματικού κέρδους. Το κεφάλαιο, εργολαβικό, τουριστικό, «πράσινο», βλέπει τα καμένα σαν ευκαιρία για «επενδύσεις» και κάνει τον τόπο αβίωτο για να αυξήσει τα κέρδη του.

Λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από τις προηγούμενες πυρκαγιές, στη Νέα Αγχίαλο με τις εκρήξεις, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα κι αυτές τις μέρες στην Αλεξανδρούπολη και στη Θράκη. Επίσης από την καταστροφή δασικών εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων στο Πάνειο Όρος, σε περιοχές από τα Δερβενοχώρια μέχρι τη Μάνδρα και από τη Μαγούλα μέχρι τη Νέα Πέραμο, σε περιοχές δηλαδή που υπάρχουν εκατοντάδες εργασιακοί χώροι και συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι. Οι εικόνες των πυρκαγιών να μπαίνουν σε κατοικημένες περιοχές και να καίνε λαϊκές περιουσίες επαναλαμβάνονται, αφήνοντας αυτή τη φορά δεκάδες νεκρούς πίσω τους. Παράλληλα είναι τεράστια η οικολογική καταστροφή, καθώς οι συνέπειες στην πανίδας και τη χλωρίδας αυτών των περιοχών θα κάνουν αρκετές δεκαετίες να ξεπεραστούν.

Ασύλληπτη είναι η τραγωδία στις πυρκαγιές του Έβρου με την ανακάλυψη των απανθρακωμένων σωρών μεταναστών, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά, δείχνει ότι συντελέστηκε ένα ακόμα κυβερνητικό έγκλημα. Ο φράχτης, τα pushbacks, οι καταδιώξεις  από την ΕΛΑΣ είναι οι αιτίες που οδηγούν τους πρόσφυγες να παίρνουν διαδρομές μέσα από βουνά και δάση.  Όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, σε περιοχές περασμάτων προσφύγων,  η καταστολή, όπως επιτάσσει η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα να σκοτώνονται ακόμα περισσότεροι στην απελπισμένη προσπάθεια τους. Ενώ οι φωτιές στην Ελλάδα είχαν ήδη κάψει φέτος εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, για την κυβέρνηση προτεραιότητα ήταν η αύξηση της επιτήρησης των προσφύγων στα σύνορα. Στον Έβρο τα τοπικά και τα μεγάλα ΜΜΕ είχαν έτοιμο το σενάριο περί “οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού της Θράκης”. Αυτές οι προτεραιότητες της κυβέρνησης που πριμοδοτούν την ακροδεξιά και τους φασίστες, που αφήνουν  χωρίς προστασία από τις πυρκαγιές τα δάση και χιλιάδες κόσμο σπαταλώντας παράλληλα δισεκατομμύρια για Ραφάλ, φρεγάτες, φράχτες στο Έβρο και για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Υπεύθυνη και για τη νέα καταστροφή είναι η εγκληματική πολιτική που υπηρετεί την επικίνδυνη λογική κόστους – οφέλους, όπου κόστος θεωρείται η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Όπως και στις πλημμύρες το χειμώνα, έτσι και τώρα καταγράφεται η εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία που έχει οδηγήσει στην εκκωφαντική ανυπαρξία της παραμικρής πολιτικής προστασίας των δασών και πρόληψης των πυρκαγιών. Δεν έχουν φροντίσει να παρθούν μέτρα ενίσχυσης της πυρόσβεσης, της φύλαξης, και της πρόληψης. Χωρίς το αναγκαίο προσωπικό, χωρίς τα αναγκαία οχήματα, εξοπλισμό, εκπαίδευση και υποδομή, δεν είναι σε θέση η Πυροσβεστική και οι Δασικές υπηρεσίες να οργανώσουν έγκαιρα την πυροπροστασία και έχουν τεράστιες δυσκολίες στην πυρόσβεση παρά τον ηρωικό αγώνα που δίνουν, με τη βοήθεια εργαζομένων των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και εθελοντών από την κοινωνία που αυτοοργανώνεται με αλληλεγγύη μπροστά στον θανάσιμο κίνδυνο.

Είναι εξάλλου σταθερή επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υποβαθμίζει εκβιαστικά τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες μέχρι να αναγκάσει την κοινωνία να αποδεχτεί την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίησή τους. Φάνηκε πόσο δίκιο είχαν οι εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία και τα σωματεία που προειδοποιούσαν ότι η ανάθεση καθηκόντων του ΕΚΑΒ σε πυροσβέστες θα είναι σε βάρος των καθηκόντων τους! Η παιδεία και η υγεία, όπως και η δασοπροστασία είναι κόστος για την πολιτική που υπηρετούν κυβέρνηση, περιφερειάρχες και δήμαρχοι. Άλλωστε τα δάση που καίγονται κάποιες φορές είναι και ενοχλητικά όταν δεν ταιριάζουν το «αναπτυξιακό όραμα» της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από τη χωρίς όρια εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου.

Από κοντά και η ανυπαρξία του στοιχειώδους συντονισμού του γαλάζιου κρατικού μηχανισμού που πάει χέρι-χέρι με το πανταχού παρόν «επιτελικό μπάχαλο» των «αρίστων» της κυβέρνησης. Όλα αυτά συνοδεύονται από τις ανερυθρίαστες κυβερνητικές μομφές -πάντοτε προς επίρρωση της ατομικής ευθύνης- για τους πολίτες «που δεν καθαρίζουν τα ξερόχορτα» και όσους «συνωστίζονται στις (κλεισμένες) εθνικές οδούς».

Είναι η ώρα της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης και του αγώνα για να στηριχτεί η προσπάθεια να σβήσει η φωτιά, να βοηθηθούν οι πυρόπληκτοι, να σωθεί ό,τι είναι δυνατό από δάση, σπίτια, καλλιέργειες και υποδομές.

Απαιτούμε:

  • Πλήρη και άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, οι επαγγελματικοί χώροι, των καταστροφών σε αγροτική και ζωϊκή παραγωγή. Άμεση ενίσχυση από το κράτος για όσο διαρκούν οι συνέπειες των καταστροφών. Αναστολή πληρωμών των χρεών των πυρόπληκτων.
  • Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα την προστασία του δάσους και τη δασοπυρόσβεση. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση και ανανέωση του εξοπλισμού δασοπροστασίας με επίγεια και σύγχρονα εναέρια μέσα.
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών της περιφέρειας(και των δήμων) με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό-επιτήρηση-προστασία των δασών
  • Απόλυτη προστασία της φύσης, των δασών και των ακτών από τους «επενδυτές». Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι. Καμία αλλαγή στη χρήση γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα και κάθε είδους καταπατητές. Προγράμματα αναδάσωσης όπου απαιτείται από το δημόσιο με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο.
  • Να σταματήσει η σπατάλη δισεκατομμυρίων για Ραφάλ, φρεγάτες, φράχτες στο Έβρο, ΝΑΤΟïκές βάσεις και για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και να καλυφθούν οι τεράστιες κοινωνικές ανάγκες.
  • Απαιτούμε να σταματήσουν οι δολοφονικές καταδιώξεις των προσφύγων στα σύνορα και να αφοπλιστούν οι  ακροδεξιές ομάδες.
  • Στηρίζουμε και καλούμε την ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στο συλλαλητήριο στις 7μμ στην πλατεία Συντάγματος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *