ΟΛΟΙ-ΟΛΕΣ ΠΕΜΠΤΗ 21/9 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! Απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 11.00

Ενάντια στο νομοσχέδιο-όλεθρο που δυναμώνει την ομηρία και την εργασιακή σκλαβιά δεν έχουμε να χάσουμε παρά τις αλυσίδες μας!

ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Η κυβέρνηση με διαδικασίες express έφερε  στην Βουλή και ψηφίζει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο Γεωργιάδη ως την Παρασκευή 22/9 με τίτλο: «Ενσωμάτωση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου Ε.Ε. για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας». Μετά από μια σειρά αντεργατικών νόμων όλα τα προηγούμενα χρόνια, το νόμο Χατζηδάκη και τη δουλειά ως τα 74, το νέο μισθολόγιο φτώχειας για το δημόσιο,  τώρα στοχεύει να  καταργήσει πλήρως τον σταθερό χρόνο εργασίας και το 5ήμερο, να ποινικοποιήσει το δικαίωμα στην  απεργία και την απεργιακή περιφρούρηση! Οι κυριότερες αντεργατικές τομές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι:

  • Πολλαπλή απασχόληση πέραν του 8ώρου και του ενός εργοδότη. Το νομοσχέδιο παρέχει στο κεφάλαιο την δυνατότητα για 13 ώρες δουλειά την ημέρα, 78 ώρες εργασίας την εβδομάδα σε πάνω από έναν εργοδότη. Με τον τρόπο αυτό καταργεί de facto το 5ήμερο και το 8ωρο. Παρέχεται ταυτόχρονα η δυνατότητα, ο ίδιος επί της ουσίας εργοδότης, υπό το μανδύα διαφορετικών ΑΦΜ στις οικονομικές δραστηριότητες που ασκεί, να απασχολεί τον υπάλληλό του, απαλλαγμένος από τις οριοθετήσεις που θέτει ακόμα η εργατική νομοθεσία, ως προς το ωράριο και τις αμοιβές (υπερωρίες, υπερεργασία κλπ).
  • Εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας με βάρδιες (πχ βιομηχανία). Πρόκειται για ένα ακόμα δώρο στον ΣΕΒ. Ουσιαστικά καταργείται το πενθήμερο, καθώς η έκτη ημέρα εργασίας καθίσταται υποχρεωτική για τους εργαζόμενους, εφόσον το ζητήσει ο εργοδότης. Το μέτρο αυτό θα πλήξει ακόμα περισσότερο την ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας σε μια περίοδο αύξησης των εργατικών ατυχημάτων.
  • Ακυρώνεται για μεγάλες επιχειρήσεις, η υποχρέωση προαναγγελίας των υπερωριών, της υπερεργασίας, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, οι τροποποιήσεις ωραρίων, στην περίπτωση που έχουν εφαρμόσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα βέβαια κανένα εργατικό δικαίωμα δεν κατοχυρώνει. Επιπλέον με τη ρύθμιση αυτή θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο ο ρόλος της επιθεώρησης εργασίας.
  • Παρέχεται στους εργοδότες η δυνατότητα μονομερούς επιβολής της ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας, χωρίς τη συναίνεση τους.
  • «Εργαζόμενοι υπό δοκιμή» για 6 μήνες! Ο εργαζόμενος θα εξακολουθήσει να μην δικαιούται αποζημίωση μέχρι την συμπλήρωση του 12μηνου εργασίας, όπως ισχύει και σήμερα παρά τις αντίθετες εξαγγελίες της κυβέρνησης.
  • «Επί  παραγγελία συμβάσεις» που ανοίγουν το δρόμο δημιουργίας ενός φθηνού, ευέλικτου φθηνού εφεδρικού εργατικού δυναμικού για τις ανάγκες τις εργοδοσίας.
  • Ποινικοποιείται η απεργία και η συνδικαλιστική δράση, με την εισαγωγή βαριών προστίμων και ποινών φυλάκισης, σε όσους περιφρουρούν τις απεργίες.

Όλες οι παραπάνω αντεργατικές διατάξεις γενικεύουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Στόχος κυβέρνησης, Ε.Ε, ΣΕΒ είναι η αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, η εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερων κερδών για τις επιχειρήσεις, η επέκταση και η διεύρυνση της ευελιξίας, το χτύπημα των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, ο παραπέρα στραγγαλισμός της απεργίας και της περιφρούρησης της!  Μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης  θα δουλεύουν χωρίς σταθερό ωράριο και συμβάσεις εργασίας, χωρίς ασφάλεια και δικαιώματα,  δεν θα δικαιούνται υπερωρίες, ρεπό και άδειες, ούτε καν αναρρωτικές ή άδειες εγκυμοσύνης. H εργοδοσία θα είναι νόμιμη ενώ θα θεωρείται «ελεύθερη» επιλογή και «ατομική ευθύνη» των εργαζομένων το πόσες ώρες και μέρες θα δουλεύουν.

Τα αντεργατικά μέτρα εφαρμόζονται ήδη στην Ε.Ε, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στο δημόσιο, ιδίως  στον τουρισμό, στην εστίαση, στην υγεία, την κοινωνική εργασία, το εμπόριο, την εκπαίδευση (π.χ. οι αναπληρωτές είναι με συμβάσεις “κατά παραγγελία”) με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Η  κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια προσπαθούν να μας πείσουν πως τα μέτρα αυτά αφορούν μόνο τον ιδιωτικό τομέα,  κρύβουν  πως   ήδη το δημόσιο ιδιωτικοποιείται σταδιακά, μέσω ΣΔΙΤ, εργολαβιών, προγραμμάτων κ.ά., πως με την εφαρμογή της αξιολόγησης σε όλο το δημόσιο η μονιμότητα θα είναι υπό αίρεση και θα ελαστικοποιηθούν οι εργασιακές σχέσεις, πως προσλαμβάνονται  εκπαιδευτικοί 3μηνων συμβάσεων, πως ολόκληροι τομείς π.χ καθαριστές/ριες παραδίδονται σε εργολάβους με ενοικιαζόμενους  εργαζόμενους, με προγράμματα κατάρτισης ή “κοινωφελών υπηρεσιών” κλπ, επιδιώκουν όλα αυτά να γίνουν κανονικότητα και καθολικά! Την ίδια στιγμή έχουμε ήδη πλούσια πείρα για το πώς βγαίναν παράνομες οι απεργίες ενάντια σε κομβικούς νόμους της αντιεκπαιδευτικης πολιτικής (αξιολόγηση κλπ).

Προκλητικά, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νομοσχέδιο μετά από τις φονικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, και τις πυρκαγιές. Την ίδια στιγμή η ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ διαφημίζει την επιτυχία της περιβόητης επενδυτικής βαθμίδας, εμμένει στη γραμμή της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Για το λαό φτώχεια, άγρια εκμετάλλευση και νέα χαράτσια, ενώ τάζει νέο επενδυτικό παράδεισο και κέρδη για το κεφάλαιο. Με αλαζονεία και υπεροψία.

Αγωνιστική απάντηση και απεργιακός αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο! Καμία ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής σκλαβιάς. Δεν ζούμε για να δουλεύουμε!

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να οργανώνουμε τον αγώνα μας, μέσα από γενικές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα, χωρίς να περιμένουμε τις κινήσεις εκτόνωσης της ΓΣΕΕ και των υποταγμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος. Μέσα από διαδικασίες οριζόντιου και δημοκρατικού συντονισμού των σωματείων, που πρέπει να συνεχιστούν και να διευρυνθούν. Με λογική σύγκρουσης, κλιμάκωσης και ανυποχώρητου αγώνα και διεκδίκησης μιας ολόκληρης ζωής.

Με βάση τις νέες ιστορικές δυνατότητες και τις σύγχρονες ανάγκες του κόσμου της εργασίας, να διεκδικήσουμε:

  • Κάτω τα χέρια από το 8ωρο. Πάλη για μείωση του χρόνου εργασίας. Σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Επαναφορά της Κυριακάτικης αργίας σε όλους τους κλάδους.
  • Μείωση του χρόνου εργασίας, 30ωρο-6ωρο-5μερο. Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι νόμοι για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας.
  • Άμεση καταβολή των συντάξεων στους συνταξιούχους. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών/αντισυνταξιοδοτικών νόμων. Έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις για τα ταμεία – πίσω τα κλεμμένα. Θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος στα 25 χρόνια υπηρεσίας για όλους. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και 60 έτη ηλικίας. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας κλπ. χωρίς εξαγορά.
  • Όχι στην ελαστική εργασία, την επισφάλεια, τη μαύρη/ανασφάλιστη εργασία, στο καθεστώς ενοικίασης εργαζόμενων, τα σπαστά ωράρια, τις φθηνές υπερωρίες. Κάτω η εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/ Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν έστω και μια σύμβαση εργασίας με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία – κατάργηση του προσοντολόγιου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο δημόσιο.
  • Όχι στην εντατικοποίηση. Να παρθούν μέτρα από κράτος και εργοδότες για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς, ενάντια στα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες.
  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για την κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων και της ανόδου του πληθωρισμού. 1.000 ευρώ καθαρά πρώτος μισθός! Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης. Να δοθεί το κομμένο Μ.Κ. του 2016-17, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ
  • Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Κατάργηση των νόμων της κυβέρνησης (και της προηγούμενης κυβέρνησης) για τον κατώτερο μισθό και όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.
  • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών αγαθών. Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό δεν είναι εμπορεύματα ανήκουν στο λαό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *