Πέμπτη 9 Νοεμβρίου πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Φοιτητές/τριες και εκπαιδευτικοί βγαίνουμε στο δρόμο!

Συγκέντρωση 1μμ στα Προπύλαια – ο σύλλογος κηρύσσει από 1-3 ώρες διευκολυντική στάση εργασίας

Η κυβέρνηση με τις οδηγίες ΣΕΒ, ΕΕ και ΟΟΣΑ, επιδιώκει να νομοθετήσει απέναντι σε κάθε εργασιακό και μορφωτικό δικαίωμα. Το καλοκαίρι νομοθέτησε το μισθολόγιο-φτωχολόγιο που αφήνει τους μισθούς σε επίπεδα πείνας, η ακρίβεια γονατίζει την κοινωνία με λαό και νεολαία να μην μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς, το σούπερ μάρκετ, τη βενζίνη, το ενοίκιο. Με τους αντεργατικούς νόμους Χατζηδάκη και Γεωργιάδη, καταργεί το 8ωρο, διώκει το δικαίωμα στην απεργία, την δυνατότητα συλλογικής έκφρασης και διαπραγμάτευσης μέσα από τα σωματεία.

Στην εκπαίδευση η επίθεσή της κυβέρνησης συμπυκνώνεται στις λέξεις αριστεία, αυτονομία, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματικοποίηση. Με διορισμούς ψίχουλα για τους αναπληρωτές/τριες και με απειλές και εκφοβισμούς αφήνει «δόκιμες» χιλιάδες συναδέλφισσες/ους σε όλη την χώρα που έχουν δουλέψει 10 και 15 χρόνια στο δημόσιο σχολείο και τώρα ξαφνικά είναι «ακατάλληλοι» αν δεν αξιολογηθούν. Η ατομική αξιολόγηση δεν είναι άλλο από μπότα υποταγής και εκφοβισμού, σκληρής ιεραρχίας, ολοκληρωτισμού και παντελής έλλειψης δημοκρατίας στο σχολείο, με μονάρχη που αποφασίζει για όλα τον θεσμό του διευθυντή, με μέντορες, συντονιστές εκπαιδευτικών ομίλων, επιμορφωτικά σεμινάρια εκτός ωραρίου και με σκληρή ατομική αξιολόγηση από διευθυντή και σχολικό σύμβουλο.

Οι αναπληρωτ(ρι)ες βλέπουν τους εαυτούς τους όλο και πιο έξω από αυτό το σύστημα το οποίο τις/τους αποκλείει από τους πίνακες του λόγω «λαθών» ή λόγω παραβόλου, τους κρατά όμηρους σε πίνακες «κινούμενη άμμο», με αέναη ανακύκλωση της ανεργίας-εργασίας. Το ΥΠΑΙΘΑ δεν σταματά να βγάζει μάλιστα εξαγγελίες για υβριδικό παράλληλο συστήματος προσοντολόγιο και γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ προσθέτοντας έτσι ένα επιπλέον φίλτρο επιδιώξει να κρατήσει τους εκπαιδευτικούς σε ακόμα μεγαλύτερη ομηρία και εργασιακή ανασφάλεια. Την ίδια στιγμή έχει βάλει μπροστά επιχείρηση διάλυσης της ειδικής αγωγής, ενώ με αυθαίρετες και παράνομες οδηγίες αλλά και με την πλήρη αδιαφορία που δείχνει για το οξυμένα κτιριακά προβλήματα των σχολείων, επιδιώκει να μεταφέρει τις ευθύνες για τα προβλήματα και την υποχρηματοδότηση τους στους γονείς και τους μαθητές/τριες.

Η κυβέρνηση προωθεί το φθηνό, ανταγωνιστικό σχολείο των λίγων, το σχολείο των ταξικών φραγμών και του πετσοκόμματος της παιδαγωγικής ελευθερίας, ένα σχολείο εξετασιοκεντρικό κάτεργο. Οι εξετάσεις PISA, τα Πρότυπα σχολεία της “αριστείας”, η Τράπεζα θεμάτων, η ΕΒΕ, οι δεξιότητες από το νηπιαγωγείο, η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικών, η “αυτονομία” στην λειτουργία των σχολείων και η εξίσωση των πτυχίων των δημόσιων ΑΕΙ με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων, η προσπάθεια για συγχωνεύσεις παιδαγωγικών τμημάτων, συνθέτουν τα  κομμάτια του puzzle αλλαγής του DNA της δημόσιας εκπαίδευσης. Σε αυτό το σχολείο, που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικούς όρους στο πλαίσιο της αξιολόγησης και της αυτονομίας, ο εκπαιδευτικός θα ελέγχεται, θα λογοδοτεί και θα φορτώνεται στην πλάτη του κάθε ανεπάρκεια του εκπαιδευτικού συστήματος.  Ο εκπαιδευτικός, υπεύθυνος για όλα χωρίς καμιά υποστηρικτική δομή.

Στεκόμαστε για ακόμα μια χρονιά αποφασιστικά ενάντια στην αξιολόγηση, της σχολικής μονάδας, των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών και κατηγοριοποίηση των σχολείων μας υπερασπιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για το δημόσιο και δωρεάν σχολείο των όλων, των ίσων, των διαφορετικών.

Διεκδικούμε ένα σχολείο θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών μας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Παλαιστίνης απαιτώντας να μπει ένα τέλος στη σφαγή και την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από κάθε διευκόλυνση με βάσεις και άλλες υποδομές σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ισραήλ. Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Ψαρά». Να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.

Απαιτούμε:

•     Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για την κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων και της ανόδου του πληθωρισμού. 1.000 ευρώ καθαρά πρώτος μισθός! Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης. Να δοθεί το κομμένο Μ.Κ. του 2016-17, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ

•     Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Κατάργηση των νόμων της κυβέρνησης (και της προηγούμενης κυβέρνησης) για τον κατώτερο μισθό και όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

•     Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/ Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν έστω και μια σύμβαση εργασίας με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία – κατάργηση του προσοντολόγιου.

•     Κατάργηση του νόμου 4589/19 (προσοντολόγιο). Όχι στον γραπτό ΑΣΕΠ, συνέντευξη και κάθε είδους φίλτρου για το δικαίωμα στην εργασία.

•     Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.

•     Νέες θέσεις εργασίας με μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, μείωση του ωραρίου εργασίας.

•     Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές ανάγκες. Όχι για τους εξοπλισμούς.

•     Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο στην ενέργεια και τους τομείς των κοινωνικών αναγκών – κοινή ωφέλεια πρώτα απ’ όλα της ενέργειας, των τροφίμων, των τραπεζών, για να υπερασπίσουμε τα δημόσια αγαθά. Κλείσιμο των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων.

•     Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων, πανελλαδικό πρόγραμμα ανέγερσης σχολικής στέγης με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής, μείωση των παιδιών στις τάξεις, κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία

•     Δημόσια, δωρεάν και εξοπλισμένα πανεπιστήμια και όχι μαγαζιά των ιδιωτών που κοιτάνε τους φοιτητές στην τσέπη!

•     Ειρήνη και Λευτεριά και όχι μακελεμένα παιδιά στην Παλαιστίνη! Καμιά διευκόλυνση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ – Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – «δολοφόνο του Ισραήλ».

•     Η ζωή μας να έχει αξία και όχι να είναι εκτεθειμένη στη βροχή, τη φωτιά, το σεισμό!

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ-ΦΟΙΤΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *