ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 22/11: Νηπιαγωγεία στο έλεος μια αδιάφορης Δημοτικής Αρχής

Αφού οι εκλογές πέρασαν, τώρα δεν ασχολούνται ούτε με τα αυτονόητα!

Ο υπεύθυνος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής Γ. Κρεμύδας από τον Οκτώβρη δηλώνει στα σχολεία ότι δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα. Μάλιστα, ενώ είχε εκβιάσει τους διευθυντές και τις διευθύντριες ότι ο Δήμος θα μειώσει ακόμη περισσότερο όσα έχει αναλάβει για τα σχολεία εφόσον εκείνοι/ες (αυτονόητα) ζητούν να λαμβάνουν το σύνολο των χρημάτων και από τις 4 δόσεις της κρατικής επιχορήγησης, το τελευταίο διάστημα αρνείται να καλύψει οποιαδήποτε επισκευή στα δημοτικά σχολεία της περιοχής. Αιτήματα των σχολείων για επισκευές (βρύσες, σπασμένα τζάμια, καμένες λάμπες κλπ) που σαφώς ανήκουν στις υποχρεώσεις του δήμου συναντούν την πλήρη αδιαφορία της δημοτικής αρχής.

Όμως ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση με τα νηπιαγωγεία.

Στο 1ο νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων το προαύλιο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση: ανοιχτά φρεάτια σε όλη την αυλή, πρόχειρα σκεπασμένες τρύπες με χώμα από πρόσφατα έργα στις αποχετεύσεις, και το σκηνικό εγκατάλειψης συμπληρώνεται από την παιδική χαρά η οποία έχει χαλίκια, πέτρες και τσιμέντο, αντί για τάπητα ασφαλείας, με παιχνίδια σάπια και σκουριασμένα. Μάλιστα εδώ και εβδομάδες υπάρχει ένα ολόκληρο κομμάτι ΑΝΟΙΧΤΟ στην περίφραξη μιας και ο Δήμος δεν τοποθετεί κάγκελα αλλά… κοτετσόσυρμα (!), το οποίο εύκολα κόβεται. Η αδιαφορία εγκληματική! Τα παιδιά για μέρες δεν μπορούν να βγουν διάλειμμα και οποιοσδήποτε μπορεί να εισβάλει στην αυλή του σχολείου. Αν βέβαια συμβεί οτιδήποτε η ευθύνη θα βαραίνει τις νηπιαγωγούς!

Στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου αποφάσισαν να φτιάξουν μία επιπλέον αίθουσα για το διπλανό νηπιαγωγείο. Η αίθουσα αυτή παραδόθηκε χωρίς να απομακρυνθούν τα μπάζα και κυρίως χωρίς να έχει τουαλέτα. Η τουαλέτα του νηπιαγωγείου είναι σε άλλο κτίριο και μάλλον δεν τους ενδιαφέρει η ασφάλεια των παιδιών καθώς η/ο νηπιαγωγός θα πρέπει να αφήνει μόνα τους παιδιά 4-6 χρόνων για να συνοδεύει το εκάστοτε παιδί στην τουαλέτα.

Στο 3ο νηπιαγωγείο Ζεφυρίου υπάρχουν ρωγμές στο ταβάνι, ενώ σε αρκετά σημεία φαίνονται μέχρι και τα σίδερα. Την ίδια στιγμή καμία συντήρηση δεν έχει γίνει στον τάπητα που έχει εμφανή σημάδια φθοράς, ενώ το υπόλοιπο προαύλιο είναι καλυμμένο με τσιμέντο. Η τεχνική υπηρεσία ή δεν ενημερώθηκε ποτέ από τους υπεύθυνους ή αδιαφόρησε με την σειρά της να ελέγξει το κτίριο και να επιβεβαιώσει την καταλληλότητα ή μη του κτιρίου.

Στα 8ο-10ο νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων τα παιδιά εξακολουθούν να κάνουν μάθημα σε ημιυπόγειες αίθουσες δίπλα στον καυστήρα. Ο κ. Αργυρόπουλος μάλιστα, εκπροσωπώντας τη Δημοτική Αρχή στην πρόσφατη συνάντηση με τους/τις εκπροσώπους γονέων και εκπαιδευτικών, δε δίστασε ΨΕΥΔΩΣ να μας διαβεβαιώσει ότι τα παιδιά μεταφέρθηκαν σε παραρτήματα. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα παιδιά παραμένουν εκεί! Οι δύο αίθουσες κρίθηκαν «κατάλληλες» γιατί τοποθετήθηκε ένα επιπλέον τοίχωμα και έγινε διάνοιξη σε ένα παράθυρο ώστε να αερίζεται ο χώρος για να μην υπάρχει τάχα θέμα από τις αναθυμιάσεις! Η πραγματικότητα είναι ότι παιδιά ηλικίας 4-6 ετών εξακολουθούν να φοιτούν σε τάξεις δίπλα σε καυστήρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την υγεία τους! Τους καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνους για ό,τι πραγματικά απευχόμαστε να συμβεί, μιας και είναι γνώστες εδώ και καιρό του προβλήματος, τα νηπιαγωγεία έχουν επανειλημμένα στείλει επιστολές και αιτήματα για την άμεση εξεύρεση λύσης. Να τονίσουμε δε, ότι πράγματι δόθηκαν κοντέινερ, αλλά για την λειτουργία δύο παραρτημάτων των συγκεκριμένων νηπιαγωγείων, στα οποία όμως δεν φρόντισαν τα προαύλια να έχουν και παιδική χαρά!

Είναι πραγματικά ντροπή ένας δήμος που συγκεντρώνει τόσα έσοδα να παρουσιάζει τόσα κτιριακά προβλήματα και να μην κινητοποιείται να λύσει τα προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των κτιρίων. Το τραγικό είναι ότι μαζί με άλλους δήμους, ο Δήμος Φυλής έχει πρωτοστατήσει και στο παρελθόν στην απαίτηση να πάρουν την αποκλειστική ευθύνη των νηπιαγωγείων για να διαλύσουν βέβαια ότι δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα!

Ο δήμος έχει αποδείξει πολλές φορές την αδιαφορία του για την ασφάλεια των μαθητριών και μαθητών μας. Όμως από χρόνο σε χρόνο η στάση του γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη. Πολύ εύκολα μεταθέτουν τις ευθύνες στις/ους εκπαιδευτικούς, παρακρατούν χρήματων των σχολείων από την κρατική επιχορήγηση και πολύ εύκολα αρνούνται να ασχοληθούν με το πιο βασικό και αναγκαίο: την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων. Η πολιτική αυτή είναι βέβαια συνέχεια μιας πολιτικής που καταδικάζει τους μαθητές και τις μαθήτριές μας να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ και σε υπόγεια. Που μετατρέπει τις αίθουσες εκδηλώσεων σε αίθουσες διδασκαλίας στερώντας από παιδιά και εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα εκδηλώσεων και δράσεων. Η ίδια δημοτική αρχή είναι αυτή που εκβιάζει γονείς και εκπαιδευτικούς ότι αν θίξουν το θέμα ότι αυλές και αίθουσες διδασκαλίας είναι παράνομες ( βάση της νομοθεσίας που ορίζει τα τετραγωνικά ανά παιδί) θα μετατρέψουν τις βάρδιες των σχολείων σε πρωί – απόγευμα!

Πόσο αλήθεια ενδιαφέρονται για την εκπαίδευση των παιδιών της περιοχής; Πόσο «φροντίζει» και η δημοτική αρχή με την στάση της να ανοίγει την ψαλίδα ανάμεσα στα δυτικά και βόρεια προάστια; Μήπως τελικά ταυτίζονται με την πολιτική του υπουργείου που θέλει να στερήσει την εκπαίδευση και τα όνειρα σε μεγάλο μέρος των μαθητ(ρι)ών μας μέσα από τις λογικές της αριστείας, της ακραίας ύλης και των σκληρών εξετάσεων; Του υπουργείου παιδείας που με την πολιτική του θέλει να κρατήσει τους Ρομά στο περιθώριο, θέλει μόνο ένα μικρό μέρος των παιδιών να προχωρήσει, που θεωρεί ότι οι περιοχές των χωματερών και των διυλιστηρίων όπως και οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτές είναι καμένα χαρτιά;

Απαιτούμε:

  • Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα στα νηπιαγωγεία της περιοχής
  • Να αναλάβει ο δήμος τις ευθύνες του σε σχέση με τις επισκευές των κτιρίων
  • Να δίνονται τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης στα σχολεία
  • Να εξασφαλιστούν οικόπεδα και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες προς τον ΟΣΚ για την κατασκευή σχολικών μονάδων. Ο δήμος δεν μπορεί να μεταθέτει την ευθύνη στον ΟΣΚ όταν ο ίδιος δεν έχει αναλάβει στο ελάχιστο τις ευθύνες του, να εξασφαλίσει οικόπεδα και να φτιάξει τα σχέδια για τις σχολικές μονάδες. Δεν μπορεί να αφήνει εκπαιδευτικούς και παιδιά σε επικίνδυνες εγκαταστάσεις. Να σταματήσει η κοροϊδία και να ασχοληθούν με την εκπαίδευση. 

Καλούμε γονείς και κατοίκους της περιοχής να δώσουμε μαζί τον αγώνα για κτιριακές υποδομές ασφαλείς που θα υποστηρίζουν μια εκπαίδευση που δε θα ασφυκτιά, που θα δε θα στοιβάζει 350-400 παιδιά σε σχολικές μονάδες των 250 μαθητών, που θα δίνει στους/στις εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να οργανώσουν δράσεις και τα παιδιά να παίζουν στις αυλές χωρίς να τραυματίζονται.

ΤΑ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ, ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΤΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *