Πέμπτη 14/12 στις 11πμ πλατεία Καραϊσκάκη ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ στο συλλαλητήριο για τον προϋπολογισμό

4ωρη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ από τις 10πμ-2μμ

ΕΙΡΗΝΗ, ΨΩΜΙ, ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ/ΟΛΕΣ

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Η ακρίβεια στα βασικά είδη κατανάλωσης και στα ενοίκια είναι σε σημεία ρεκόρ, αυξήσεις ανακοινώνονται στα τιμολόγια του ρεύματος, ενώ την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζεται το κόστος για τα κοινωνικά αγαθά (υγεία παιδεία, μεταφορές ενέργεια κλπ) ως αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων και της εγκατάλειψης τους από το κράτος.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες, όλοι/όλες εμείς για να ανταπεξέλθουμε στην ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, εξωθούμαστε στη λογική της υπερεργασίας, της δεύτερης δουλειάς και της φτωχοποίησης, που η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου φοβάται για το αν πλέον θα μπορεί να επιβιώσει, να πληρώσει λογαριασμούς, το σούπερ μάρκετ, τη βενζίνη, το ενοίκιο, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε κυνικά για την αστρονομική τιμή ελαιόλαδου: «Αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό», αναφερόμενος πάντα στους μεγαλέμπορους και μεγαλολαδέμπορους!

Να σταματήσει η τριπλή λεηλασία του εισοδήματός μας με τη μείωση μισθών, την αύξηση των φόρων και την ακρίβεια που απογειώνεται ασύλληπτα.

Κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο στέλνουν μήνυμα να μάθουμε να ζούμε με τη φτώχεια! Αυτό επιδιώκεται με τις εξαγγελίες πώς από 1η Γενάρη έρχεται αύξηση στους μισθούς! Μόνο που οι «αυξήσεις» στους δημόσιους υπάλληλους είναι κοροϊδία και δεν καλύπτουν ούτε τον πληθωρισμό, ούτε τις μνημονιακές περικοπές που πετσόκοψαν το 40% του μισθού, ούτε την καλπάζουσα ακρίβεια. Οι «αυξήσεις» τους στα 40 ευρώ καθαρά στο μισθό των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και στο επίδομα παιδιών δεν ξεπερνούν το 4%, όταν μόνο το 2022 είχαμε πραγματική μείωση του μισθού κατά 7,4%! Φυσικά οι χιλιάδες συμβασιούχοι και αναπληρωτ(ρι)ές που δουλεύουν για λίγους μήνες το χρόνο θα δουν “αυξήσεις” πολύ μικρότερες.

Τα 13 χρόνια μισθολογικής καθήλωσης, χωρίς 13ο και 14ο μισθό, με ένα κλιμάκιο κλεμμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (2016-18) έχουν οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους/ες και εκπαιδευτικούς σε δραματική μείωση των μισθών τους. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ένας/μία αναπληρώτρια/τής με ΜΚ1 παίρνει 906 ευρώ, για τον/την νεοδιόριστο/η (λόγω αυξημένων κρατήσεων) το ΜΚ1 αντιστοιχεί σε 738 ευρώ, ενώ ακόμη και μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας ένας/μία εκπαιδευτικός παίρνει 1350 ευρώ.

Ταυτόχρονα το “νέο μισθολόγιο” ενισχύει την κατηγοριοποίηση των υπαλλήλων ανοίγοντας την ψαλίδα μεταξύ υπαλλήλων και προϊσταμένων με γενναίες αυξήσεις στα επιδόματα των στελεχών. Πιο αναλυτικά, τα μεικτά επιδόματα που θα παίρνουν από το νέο έτος τα διάφορα στελέχη στην Εκπαίδευση: Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης 1.170€, Περιφερειακοί Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης 780€, Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 715€, Επόπτες Ποιότητας της Εκπαίδευσης 650€, Αξιολογητές-Σύμβουλοι Εκπαίδευσης 455€, Διευθυντές/ντριες 429€!

Η κυβέρνηση και η κρατική πολιτική επενδύει στα στελέχη διοίκησης με στόχο να τους κάνουν πιστούς υπηρέτες της αξιολόγησης και της διάλυσης του δημόσιου σχολείου! Χρειάζεται στελέχη που θα υλοποιήσουν τους στόχους του επιτελικού κράτους, στόχους που εναρμονίζονται με τις επιδιώξεις κερδοφορίας του κεφαλαίου και την περιβόητη αξιολόγηση που θα συνδέεται με τον μισθό και την εξέλιξη, στοχεύοντας παράλληλα και στην απόλυτη πειθάρχηση των εργαζομένων.

Ο νέος αντιλαϊκός προϋπολογισμός πετσοκόβει κι άλλο το εισόδημά μας!

Εμείς θα πληρώνουμε το 95% των φόρων. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι μόνο το 5%!

Ο Προϋπολογισμός του 2024 είναι προϋπολογισμός φοροαπαλλαγής για το κεφάλαιο. Οι τράπεζες προβλέπουν κέρδη 4 δισ. στο τέλος του 2023 ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν μια προκλητική φοροασυλία την ίδια στιγμή που μεγαλώνουν την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, εντατικοποιούν την εργασία, διατηρούν τους χαμηλούς μισθούς, δεν πληρώνουν υπερωρίες ενώ μόνο οι 150 εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο είχαν αύξηση κερδών 302% σε έναν χρόνο.

Από την άλλη είναι προϋπολογισμός φοροκαταιγίδας για τον λαό, την ώρα που η φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων μεγεθύνεται με γοργούς ρυθμούς.

Ο νέος προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί για ψήφιση, μας αφορά όλους και όλες! Συγκεκριμένα προβλέπει:

  • 6,2 δισ. αύξηση στους φόρους (+8,1%), συνολικά 62,9 δισ. ευρώ
  • Στα 24,3 δισ. ευρώ ο ΦΠΑ (+2,2 δισ.), από 22,1 δισ.
  • Στα 13 δισ. ευρώ οι άμεσοι φόροι, αυξημένοι κατά 1,7 δισ.
  • Αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 24% στα μη αλκοολούχα ποτά, στα αναψυκτικά και στο νερό με ανθρακικό που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
  • 12,1 δισ. ευρώ επιδοτήσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (8,5 δισ. ευρώ) και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (3,6 δισ. ευρώ).
  • Νέες φοροαπαλλαγές, συνολικού ετήσιου κόστους άνω των 100 εκ. ευρώ και ακόμα περισσότερες για τις πράσινες μπίζνες

Την ίδια στιγμή τα κέρδη του κεφαλαίου αυξάνονται και οι δαπάνες για εξοπλισμούς και στρατιωτικές αποστολές στην ιμπεριαλιστική μηχανή του πολέμου σε Παλαιστίνη και Ουκρανία απογειώνονται και χρηματοδοτούνται με αίμα και ιδρώτα των εργαζομένων.

Πραγματικός αγωνιστικός σχεδιασμός με βάση τις ανάγκες των εργαζόμενων

Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων να ανοίξουμε δρόμο αντεπίθεσης, κόντρα στην υποταγή και την ήττα με τα σωματεία, τις ΓΣ, τις επιτροπές αγώνα και τον συντονισμό τους. Με έναν πολύμορφο αγώνα με απεργίες και παλλαϊκά συλλαλητήρια να αγωνιστούμε για πραγματικές αυξήσεις, ενάντια στη φτωχοποίηση – τη λεηλασία του εισοδήματος – την κλοπή του δημόσιου πλούτου – την ανατροπή της  πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας – τον πόλεμο του κεφαλαίου και την εμπλοκή της χώρας. Με πρωτοβουλίες μέσα από προσπάθειες συντονισμού σωματείων και εργατικών συλλογικοτήτων, για τη δημιουργία αγωνιστικού κοινωνικού μετώπου για Παιδεία, Υγεία, εργασία – δημοκρατία – ενάντια στην καταστολή και τις απαγορεύσεις να συμβάλουμε με κάθε τρόπο σε ΞΕΣΗΚΩΜΟ του λαού για ρήξη και ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ-Κεφαλαίου.

Συμμετέχουμε στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ 14/12 και στο συλλαλητήριο 11πμ στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Απαιτούμε

•     Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για την κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων και της ανόδου του πληθωρισμού. 1.000 ευρώ καθαρά πρώτος μισθός! Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης. Να δοθεί το κομμένο Μ.Κ. του 2016-17, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ

•     Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους. Κατάργηση των νόμων της κυβέρνησης (και της προηγούμενης κυβέρνησης) για τον κατώτερο μισθό και όλων των αντεργατικών νόμων που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

•     Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/ Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που έχουν έστω και μια σύμβαση εργασίας με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία – κατάργηση του προσοντολόγιου.

•     Κατάργηση του νόμου 4589/19 (προσοντολόγιο). Όχι στον γραπτό ΑΣΕΠ, συνέντευξη και κάθε είδους φίλτρου για το δικαίωμα στην εργασία.

•     Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.

•     Νέες θέσεις εργασίας με μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, μείωση του ωραρίου εργασίας.

•     Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία κοινωνικές ανάγκες. Όχι για τους εξοπλισμούς.

•     Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο στην ενέργεια και τους τομείς των κοινωνικών αναγκών – κοινή ωφέλεια πρώτα απ’ όλα της ενέργειας, των τροφίμων, των τραπεζών, για να υπερασπίσουμε τα δημόσια αγαθά. Κλείσιμο των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων.

•     Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των σχολείων, πανελλαδικό πρόγραμμα ανέγερσης σχολικής στέγης με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, εξασφάλιση των αναγκαίων συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής, μείωση των παιδιών στις τάξεις, κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία

•     Δημόσια, δωρεάν και εξοπλισμένα πανεπιστήμια και όχι μαγαζιά των ιδιωτών που κοιτάνε τους φοιτητές στην τσέπη!

•     Ειρήνη και Λευτεριά και όχι μακελεμένα παιδιά στην Παλαιστίνη! Καμιά διευκόλυνση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ – Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – «δολοφόνο του Ισραήλ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *