Τετάρτη 1 Μαΐου, 11π.μ. στα Προπύλαια – Διαδηλώνουμε απεργιακά με τα πρωτοβάθμια σωματεία

Εργατική Πρωτομαγιά 2024

Κάτω τα κέρδη τους για να ζήσουμε εμείς!

Οι ανάγκες μας και οι αγώνες μας στην πρώτη γραμμή!

Πιο επίκαιρο από ποτέ το μήνυμα της πρωτομαγιάς του 1886, μέρα-σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων και του αγώνα για κοινωνική απελευθέρωση όλου του κόσμου, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Η Πρωτομαγιά είναι μέρα απεργιακού αγώνα!

Το Μάη του 1886, στο Σικάγο η εργατική τάξη έχυσε το αίμα της διεκδικώντας το 8ωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Αυτή τη μέρα τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες και τις εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες.

138 χρόνια μετά βιώνουμε συνθήκες οικονομικής κρίσης και πολεμικών ανταγωνισμών, πρωτοφανούς έξαρσης της ακρίβειας, βάρβαρης επίθεσης και καταστολής στα δικαιώματα. Τα κέρδη τους… οι ζωές μας… είναι το σύνθημα που κυριαρχεί από πέρυσι στις απεργίες και τις μεγάλες διαδηλώσεις για το έγκλημα στα Τέμπη, τις κρατικές δολοφονίες, την συγκάλυψη σε βιαστές και μαστροπούς. Είναι η σκληρή πραγματικότητα ενός συστήματος που δε διστάζει να δολοφονεί, μιας πολιτικής που είμαστε αναλώσιμοι, η νεολαία, οι εργαζόμενες/οι, οι συνταξιούχοι, η μόρφωση, η υγεία, ο πολιτισμός, τα σχολεία, τα νοσοκομεία, οι συγκοινωνίες, το ρεύμα, το νερό! Κάτω τα κέρδη τους για να ζήσουμε εμείς, είναι το σύνθημα διεκδίκησης κι αγώνα, το σύνθημα-αίτημα που συμπυκνώνει τη μοναδική πολιτική πρόταση απέναντι στη λεηλασία του κέρδους και των φορέων του, εταιρείες κι επιχειρήσεις, κυβερνήσεις ιδιωτικοποιήσεων, μνημονίων, εργατικής λεηλασίας, διεθνείς οικονομικοί και πολιτικοί οργανισμοί.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει φροντίσει να εμπλακούμε ολοένα και περισσότερο στα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε στην Μέση Ανατολή και αλλού προκειμένου η αστική τάξη και το κεφάλαιο να παίρνουν μερίδιο από την λεία των πολέμων στον διεθνή καταμερισμό. Ταυτόχρονα, σε πλήρη σύμπλευση με τον ΣΕΒ και τους επιχειρηματικούς ομίλους, μοιράζει ψίχουλα επιδιώκοντας να αντιμετωπίσει την λαϊκή οργή. Μας επιστρέφουν στον Μεσαίωνα και θέλουν να εφαρμόσουν  6ήμερη εργασία  και 13ωρο ημερήσιας εργασίας, όπως προκύπτει από τους νόμους Χατζηδάκη- Γεωργιάδη από την 1η  Ιουλίου, ενώ η ΕΕ ετοιμάζει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων με βάση την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, η ελαστική εργασία επεκτείνεται ενώ τα δικαιώματα παραμένουν ελάχιστα (βλ. άδειες μητρότητας και αναρρωτικές στις/στους αναπληρωτ(ρι)ες). Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι πολύ κάτω από τους μισθούς του 2010 ενώ η ακρίβεια εξανεμίζει το εργατικό εισόδημα. Την ίδια στιγμή η λαϊκή κατοικία είναι στο στόχαστρο των funds και των τραπεζών αλλά και της τουριστικοποίησης των γειτονιών ενώ φτωχοί και μετανάστες βρίσκονται αντιμέτωποι με διωγμό και αδυναμία να καλύψουν την ζωτική ανάγκη για στέγη. Οι πόλεις γίνονται αντικείμενα «επενδύσεων» χωρίς ελεύθερους χώρους για τους κατοίκους, αβίωτες πραγματικά.

Στην εκπαίδευση με την αξιολόγηση, τις εξετάσεις PISA, την κατηγοριοποίηση, την απειλή καταπάτησης του απεργιακού δικαιώματος, τις διώξεις αγωνιστών απεργών εκπαιδευτικών, την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό, τον νόμο για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την επέκταση της ελαστικής εργασίας και πλήθος άλλων αντιεκπαιδευτικών νομοθετημάτων και πρακτικών συνεχίζει την αποδόμηση και απαξίωση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και στρέφεται ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα και ανάγκες των παιδιών της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Οδηγεί κάθε απεργιακό αγώνα στα δικαστήρια με τον απεργοκτόνο νόμο Χατζηδάκη αξιοποιώντας τον νέο ποινικό κώδικα, προσπαθεί να επιβάλλει νέους περιορισμούς των συνδικαλιστικών ελευθεριών για να μην αντιδρούν, οργανώνονται και αντιστέκονται οι εργαζόμενοι.

Το κεφάλαιο θέλει να τα πάρει όλα: τον μισθό, τον ελεύθερο χρόνο, το δικαίωμα στην απεργία, ακόμα και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, με την απειλή του πολέμου και της ανέχειας.

Στις συνθήκες αυτές η εργατική τάξη, οι εκπαιδευτικοί και ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγουν στην αντεπίθεση για να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους. Σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ να μην υποτάξουμε τους αγώνες στις συνθήκες ομαλότητας κι ελεγχόμενων κινητοποιήσεων, στους εκλογικούς σχεδιασμούς όπου οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι έδρες στη βουλή μεταβάλλονται, αλλά ο πυρήνας της πολιτικής παραμένει αδιασάλευτος! Σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ απόφαση για σκληρό ταξικό απεργιακό αγώνα με κλιμάκωση και στόχο τη νίκη, στηριγμένο σε συντονισμό σωματείων, επιτροπών αγώνα και συνελεύσεων από τα κάτω, εργατικών αγώνων και κινητοποιήσεων που θα ξεπερνούν τη συναίνεση και την υποταγή του εργοδοτικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, τη γραμμή των συμβολικών διαμαρτυριών και με προμετωπίδα τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας θα διεκδικούν να νικήσουν.

Οι ανάγκες μας και οι αγώνες μας στην πρώτη γραμμή!

Τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας. Τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης Πρωτομαγιάς το 1924, τον Μάη του ‘36, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής.

Σ αυτή την κρίσιμη περίοδο είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό κίνημα να μιλήσει για ένα “νέο Σικάγο” που θα διεκδικεί τον πλούτο που παράγουμε οι εργαζόμενοι, κόντρα στα τεράστια κέρδη του κεφαλαίου και αξιοβίωτη ζωή με δικαιώματα, ενάντια στη φτώχεια στο ύψος των πραγματικών δυνατοτήτων των επιστημών και της παραγωγικότητας της εργασίας.

Να διεκδικήσουμε:

  • Αυξήσεις στα 1200 καθαρά κατώτερο μισθό και κλιμάκωση προς τα πάνω
  • Δραστική μείωση του εργάσιμου χρόνου 6ωρο – 30ωρο – 5ημερο χωρίς μείωση αποδοχών
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους
  • Αποκλειστικά δημόσια κοινωνικά αγαθά για όλους με εργατικό έλεγχο
  •  Συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες – κατάργηση των ν. Χατζηδάκη-Γεωργιάδη
  • Ειρήνη και δουλειά. Περικοπή των στρατιωτικών δαπανών και κάθε εμπλοκής της χώρας στις πολεμικές επιχειρήσεις με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, για το σχολείο των όλων, των ίσων των διαφορετικών που θα μορφώνει ολόπλευρα και δεν θα εξοντώνει, χωρίς ταξικούς φραγμούς κι αξιολογήσεις, για ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο με 2χρονη προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση
  • Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

Καλούμε στην συγκέντρωση και κινητοποίηση για την εργατική πρωτομαγιά 1 Μαϊου στις 11 π.μ. στα Προπύλαια.

1η Μάη, μέρα αγώνα, τιμής και ανυπακοής, για ρήξη κι ανατροπή, για νικηφόρους αγώνες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *