… αν χτυπήσουν την πόρτα του σχολείου σας …

Για τις επισκέψεις κλιμακίων του ΟΟΣΑ στα σχολεία μας

Η παρουσία του ΟΟΣΑ έχει γίνει πια μόνιμη στο Υπουργείο Παιδείας. Κλιμάκιά του πραγματοποιούν αιφνίδιες επισκέψεις σε δημόσια σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια, Πανεπιστήμια και φροντιστήρια. Συνοδεύονται από στελέχη του υπουργείου παιδείας, τα οποία, ως θλιβερή κουστωδία προθύμων, αποδεικνύονται βασιλικότερα του βασιλέως: για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας «επίσκεψης» στην Εύβοια πριν λίγες μέρες, ο Διευθυντής β/θμιας εκπαίδευσης, συνοδεύοντας το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ, χαρακτήρισε το 20% των εκπαιδευτικών ανίκανους και στη συνέχεια προχώρησε σε έγγραφη επίπληξη τα μέλη της ΕΛΜΕ που επισκέφτηκαν το σχολείο για «παράνομη απουσία από το σχολείο τους»!

Αν λοιπόν εμφανιστεί κάποιος εκπρόσωπος της εκπαιδευτικής διοίκησης της περιφέρειάς σας μαζί με δύο συμπαθέστατους κυρίους της αλλοδαπής και αρχίσουν να διατυπώνουν αθώες φαινομενικά ερωτήσεις όπως: ποιο είναι το μορφωτικό επίπεδο των μαθητών και οι επιδόσεις τους, πόσοι είναι οι μόνιμοι και πόσοι οι αναπληρωτές στο σχολείο, αν το σχολείο έχει την αναγκαία αυτονομία να βρει επιπρόσθετη χρηματοδότηση από χορηγούς, αν προωθούνται διαθεματικά ευρωπαϊκά προγράμματα μέσω της Ευέλικτης Ζώνης, να ξέρετε ότι δεν πρόκειται για τουρίστες με εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα γύρω από τη λειτουργία του ελληνικού δημόσιου σχολείου. Είναι το κλιμάκιο του ΟΟΣΑ που κάνει πλέον βόλτες στα σχολεία μας.

Δεν είναι δυστυχώς ένα κακόγουστο ανέκδοτο. Το είδαμε πλέον και αυτό με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: οι δολοφόνοι του δημόσιου σχολείου σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ήρθαν απλώς για να συντάξουν μια έκθεση για την εκπαίδευση. Πρόκειται για ένα ακόμα γύρο «διαπραγματεύσεων» με εργαλείο διάφορους ανομολόγητους εκβιασμούς και με επίδικο συγκεκριμένα «προαπαιτούμενα»: Δραστικές περικοπές και αναδιαρθρώσεις, αυτονομία της σχολικής μονάδας και λειτουργία της με όρους επιχείρησης, αποκέντρωση με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, αξιολόγηση και αυξημένη λογοδοσία. Ο ρόλος του ΟΟΣΑ στην προώθηση της αντιεκπαιδευτικής στρατηγικής είναι γνωστός. Μια σειρά αντιδραστικές εκπαιδευτικές αλλαγές προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων είναι συνταγές που φέρνουν την υπογραφή του. Οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων «ψωνίζουν» ιδέες και «καλές πρακτικές» από το ράφι του ΟΟΣΑ για να επιταχύνουν τις αντιδραστικές αλλαγές στο σχολείο, για να προωθήσουν πιο γρήγορα τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που διαδέχτηκε και εφαρμόζει την πολιτική των προηγουμένων κυβερνήσεων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ., που ψηφίζει νέα μνημόνια κι έχει αναλάβει να ολοκληρώσει την αντιδραστική αναδιάρθρωση όλων των δομών, με τις λιγότερο δυνατές αντιδράσεις, είναι αυτή που προσκάλεσε τον ΟΟΣΑ, παρήγγειλε την έκθεσή του και αναλαμβάνει να προωθήσει τις εκπαιδευτικές του επιλογές έχοντας την κύρια πολιτική ευθύνη γι’ αυτές τις εξελίξεις. Το μόνο που θέλουν να ισχυριστούν αυτή τη φορά είναι ότι η συνταγή ΟΟΣΑ έχει προκύψει μετά από διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα. Νομιμοποίηση αναζητούν τα κλιμάκια του ΟΟΣΑ και η κυβέρνηση για να επιβάλλουν μια πολιτική που εδώ και μήνες είναι προαποφασισμένη, όπως περίτρανα φαίνεται από την ενδιάμεση έκθεση του υπερεθνικού οργανισμού που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί. Τα κλιμάκια του ΟΟΣΑ εγκατεστημένα όλο τον Σεπτέμβρη στο υπουργείο Παιδείας ενώ σχεδίασαν το νέο γύρο επίθεσης στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών είχαν το πολιτικό θράσος να επισκεφτούν τα δημόσια σχολεία που μαστίζονται από την αδιοριστία, την ελαστική απασχόληση και τη χρόνια υποχρηματοδότηση.

Σε όλα αυτά απαντάμε με το δικό μας όραμα για το δημόσιο σχολείο. Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14/χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού. Ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, υψηλής ποιότητας, σε μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εργατικής χειραφέτησης, χωρίς επιτροπεία από τους υπερεθνικούς οργανισμούς.

Σ’ αυτό το όραμα δεν έχουν καμιά θέση οι πολιτικές του ΟΟΣΑ της ΕΕ και της κυβέρνησης αυτής όπως και των προηγούμενων, αλλά και των επόμενων που θα επιδιώξουν να τις υλοποιήσουν.

Το Δ.Σ. του συλλόγου καλεί:

  • Τους συναδέλφους να ειδοποιήσουν αμέσως κάποιο μέλος του συλλόγου σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο τέτοιο κλιμάκιο στην περιοχή μας.

  • Τους συναδέλφους να δείξουν στα κλιμάκια ότι είναι ανεπιθύμητα στα σχολεία τους. Να ενημερώσουν αμέσως το Δ.Σ για την επίσκεψή τους στα σχολεία τους.

  • Δε συζητάμε, δεν συνδιαλεγόμαστε. Καλούμε τους συναδέλφους να μη συμμετέχουν στον οποιοδήποτε διάλογο μαζί τους. Να μην απαντήσουν σε καμία ερώτηση που τους υποβάλουν.

  • Τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να πάρουν θέση άμεσα και να κηρύξουν ανεπιθύμητους τους εκπροσώπους του ΟΟΣΑ στα σχολεία μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *