Να καταργηθεί το προσοντολόγιο – Κινητοποίηση Δευτέρα 26/8, 11.00πμ, ΥΠΑΙΘ

Η ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑ, ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΝΤΑΙ!

Να καταργηθεί το προσοντολόγιο των απολύσεων και αποκλεισμών!

Κανένας συνάδελφος/ισσα έξω από τους πίνακες αναπληρωτών!

Δεν χαρίζουμε ούτε μία ώρα προϋπηρεσίας!

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί

Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία

Συναδέλφισσες/οι,

Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκινά με μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση, με την κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρά την εφαρμογή του νόμου των απολύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του 4589/2019, με τους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης για την ειδική αγωγή, με την περικοπή της περσινής προϋπηρεσίας για χιλιάδες αναπληρωτές, με την απαγόρευση να κάνουν αίτηση χιλιάδες απόφοιτοι! Την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία η πολιτική των μηδενικών διορισμών, μονιμοποίησε την ελαστική εργασία και επισφάλεια, την ανακύκλωση της ανεργίας, ακολουθώντας με ευλάβεια τις εντολές και τις απαιτήσεις των θεσμών, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που με θρασύτητα δηλώνουν ότι το δημόσιο συνολικά, και η εκπαίδευση κατ’ επέκταση, χρειάζεται συρρίκνωση. Κινητοποίηση Δευτέρα 26/9, 11.00πμ, ΥΠΑΙΘ Μια ακόμη σχολική χρονιά ξεκινά με μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση, με την κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρά την εφαρμογή του νόμου των απολύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, του 4589/2019, με τους αξιολογικούς πίνακες κατάταξης για την ειδική αγωγή, με την περικοπή της περσινής προϋπηρεσίας για χιλιάδες αναπληρωτές, με την απαγόρευση να κάνουν αίτηση χιλιάδες απόφοιτοι! Την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία η πολιτική των μηδενικών διορισμών, μονιμοποίησε την ελαστική εργασία και επισφάλεια, την ανακύκλωση της ανεργίας, ακολουθώντας με ευλάβεια τις εντολές και τις απαιτήσεις των θεσμών, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που με θρασύτητα δηλώνουν ότι το δημόσιο συνολικά, και η εκπαίδευση κατ’ επέκταση, χρειάζεται συρρίκνωση.

Η εκπαίδευση ασφυκτιά χωρίς τον μόνιμο διορισμό των χιλιάδων εκπαιδευτικών που εργάζονται κάθε χρόνο στα σχολεία όλης της χώρας αλλά οι κυβερνήσεις υπόσχονται κάθε φορά ελάχιστους διορισμούς σε βάθος χρόνου χωρίς να πραγματοποιούν κανέναν, με αντίτιμο την αποδοχή ενός συστήματος πρόσληψης, του «προσοντολογίου», που μετατρέπει σε Γολγοθά την απόκτηση μιας θέσης στον πίνακα προσλήψεων αναπληρωτών/μονίμων. Μονιμοποιούν την επισφάλεια της εργασίας των εκπαιδευτικών και έτσι πλήττουν κατάφορα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών! Μας ζητούν να αποδεχτούμε την αέναη καταδίκη μας με την υπόσχεση κάποιων διορισμών που τους περιφέρουν εδώ και μια πενταετία χωρίς να τους πραγματοποιούν ποτέ!

κακόφημο «προσοντολόγιο» είναι θηλιά για το εργασιακό μέλλον των εκπαιδευτικών μια και δημιουργεί συνθήκες μόνιμης ανασφάλειας στην αναζήτηση μιας θέσης αναπληρωτή. Η θέση του καθενός στους πίνακες μετατρέπεται σε «κινούμενη άμμο» μια και αυτή αλλάζει συνεχώς ανάλογα με την αξιολογική κατάταξη ενός επίσης συνεχώς μεταβαλλόμενου προσοντολογίου.  Οι αναπληρωτές καλούνται να κυνηγούν «προσόντα» για να εξασφαλίσουν μια θέση στους πίνακες σε ανταγωνισμό με τα «προσόντα» που αποκτά ο διπλανός τους, δεκάδες αλλά και εκατοντάδες μήνες προϋπηρεσίας πετιούνται στα σκουπίδια και συνθλίβονται τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από το πτυχίο. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουν να μεταφέρουν την ευθύνη της ανεργίας στους εργαζόμενους, για μια θέση ελαστικής εργασίας καλούνται να μπουν σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων, να πιστοποιούν δια βίου την ικανότητά τους να δουλέψουν ανταγωνιζόμενοι ο ένας τον άλλο! Με το προσοντολόγιο, ακυρώνεται το δικαίωμα μόνιμης πρόσληψης και επαναπρόσληψης των εκπαιδευτικών που δουλεύουν τόσα χρόνια στα σχολεία μας Σεπτέμβρη-Ιούνη. 

Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 66 αυτού του νόμου και μέχρι τη δημοσίευση των νέων πινάκων κατάταξης των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής με βάση το προσοντολόγιο του ν. 4589/2019, φέτος οι πίνακες προσλήψεων αναπληρωτών συγκροτούνται με βάση τους πίνακες του 2018-19, όπως αυτοί συγκροτήθηκαν τον Απρίλιο του 2018! Εάν συμβεί αυτό χιλιάδες συνάδελφοι θα χάσουν πολλούς μήνες προϋπηρεσίας και πολλοί ακόμα θα μείνουν εκτός πινάκων. Πρώτον, συνάδελφοι/ισσες που δεν είχαν κάνει πέρσι αίτηση είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους οικογενειακούς (νέες μητέρες) είτε για άλλους λόγους. Δεύτερον, συνάδελφοι/ισσες που δούλεψαν για πρώτη χρονιά πέρσι καθώς και οι συνάδελφοι/ισσες που αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο ή απέκτησαν τίτλους σπουδών τη φετινή χρονιά. Με τον τρόπο αυτό, πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων όλη η φετινή προϋπηρεσία αλλά και δύο μήνες από την περσινή (Μάιος, Ιούνιος), που για μια χρονιά ακόμα αποκτήθηκε με κόστος οικογενειακό και προσωπικό.

Διοίκηση και κυβέρνηση συνεχίζουν, παράλληλα με το παζάρι ελπίδων, το παιχνίδι αποκλεισμού συναδέλφων και περιορισμού των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτών. Στη προσπάθειά τους να κάμψουν τις αντιστάσεις και να ποινικοποιήσουν τη συνδικαλιστική-συλλογική δράση, προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να περικόψουν κεκτημένα συλλογικά δικαιώματα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των δυο συναδελφισσών αναπληρωτριών, που είδαν την προϋπηρεσία τους πετσοκομμένη λόγω συνδικαλιστικών αδειών! Το ΥΠΑΙΘ υπό την ηγεσία του Γαβρόγλου είχε κόψει 1,5 μήνα προϋπηρεσία από την αναπληρώτρια Βαγγελίτσσα Δινοπούλου, που ήταν εκλεγμένη στο ΔΣ της ΔΟΕ τη συνδικαλιστική χρονιά 2018-19, ενώ αυτή τη στιγμή επιδιώκεται να κοπούν επιπλέον 4 μήνες προϋπηρεσίας από την συναδέλφισσα, και 3 μέρες προϋπηρεσία από την αναπληρώτρια Μαργαρίτη Ελεάνα η οποία ως γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής έκανε χρήση συνδικαλιστικών αδειών! Γίνεται σαφές ότι θίγεται με αυτό τον τρόπο η ισότιμη συμμετοχή των αναπληρωτών εκλεγμένων στα ΔΣ της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, Χρήστου Παναγιώτου και Αντρέα Καργόπουλο αντίστοιχα.

Τα παραδείγματα αυτά έρχονται να προστεθούν στις εκατοντάδες των συναδέλφων που είδαν την προϋπηρεσία τους να χάνεται και οι ίδιοι να τιμωρούνται επειδή χρειάστηκαν αναρρωτικές άδειες ή τις αναπληρώτριες να στερούνται μορίων, ενσήμων και χρημάτων επειδή έγιναν μητέρες!

Δεν θα είναι οι αναπληρωτές τα μόνιμα θύματα την κυβερνητικής κοροϊδίας και των κάθε λογής αντιεκπαιδευτικών σχεδιασμών! Τέρμα πια στην κοροϊδία! Η κατάργηση του ν.4589/19 και η μη εφαρμογή του είναι ο μόνος δρόμος που μπορούμε και πρέπει να βαδίσουμε. Έξω από αυτόν τον αγώνα μας περιμένει η “κανονικότητα” της ανεργίας και της μόνιμης ανασφάλειας.

Η περσινή χρονιά όμως σημαδεύτηκε κυρίως από τον αγώνα χιλιάδων εκπαιδευτικών, αναπληρωτών και μονίμων, που έδωσαν αταλάντευτα τη μάχη υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα ΟΛΩΝ στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Απάντησαν στα εκβιαστικά και διχαστικά διλήμματα κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ προτάσσοντας τα αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματα που κατοχυρώνουν το πτυχίο και τα χρόνια υπηρεσίας στην εκπαίδευση. Ο αγώνας για μαζικούς διορισμούς/μονιμοποίηση όλων απέναντι στην ανθρωποφαγία, στο αέναο κυνήγι προσόντων και πιστοποιήσεων, στον αγώνα δρόμου «χωρίς νικητές» για μια θέση ελαστικής εργασίας στο δημόσιο σχολείο, συνεχίζεται!

Είναι στο χέρι μας, στη συλλογική μας δύναμη και αυτοπεποίθηση, στην ιστορία του εκπαιδευτικού κινήματος η ανατροπή του νόμου! Τα σχέδιά τους να αποτραπούν! Η προϋπηρεσία πρέπει να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη εργασία και μάλιστα με μόνιμη σχέση, και τα χρόνια δουλειάς μας και οι αγώνες μας μπορούν να δικαιωθούν!

-Κατάργηση του νόμου 4589/2019 που περιλαμβάνει το νέο σύστημα προσλήψεων

-Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. Όχι στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

-Να προσμετρηθεί όλη η προϋπηρεσία της περσινής και της φετινής σχολικής χρονιάς. Καμία απόλυση αναπληρωτή

– Καμία περικοπή προϋπηρεσίας στις Δινοπούλου-Μαργαρίτη. Ετήσια συνδικαλιστική άδεια με προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στους Παναγιώτου Χ. και Καργόπουλο Α.

-Κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό σε μία φάση πριν την έναρξη των μαθημάτων

Κατάργηση του ν.3848/2010 (Διαμαντοπούλου) και του ν.4186/2013 (Αρβανιτόπουλου).

-Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα– προστασία της μητρότητας.

-Το εκπαιδευτικό μνημόνιο να μην εφαρμοστεί, όχι στην αύξηση ωραρίου και στις περικοπές.

-Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα, καμία συγχώνευση/κατάργηση, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης.

-Δημιουργία οργανικών θέσεων για κάθε υπάρχουσα ειδικότητα. Κάλυψη ΟΛΩΝ των κενών με διορισμούς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *