Για την κατάσταση των σχολείων λόγω του σεισμού

Με τον πρόσφατο σεισμό του Ιούλη 2019 στην Αττική, τα σχολεία της περιοχής μας αλλά και ολόκληρης της Αττικής έπαθαν σοβαρές ζημιές. Το γεγονός αυτό έφερε ξανά στην επιφάνεια με οξυμένο τρόπο, το πρόβλημα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών μονάδων και καθώς είμαστε 5 ημέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς μας γεννά σοβαρές ανησυχίες για την λειτουργία των σχολείων.

Παρόλες τις διαβεβαιώσεις του αντιδήμαρχου και υπεύθυνου τεχνικής υπηρεσίας κ. Σχίζα ότι τα σχολεία θα είναι έτοιμα στον αγιασμό σε εκπρόσωπο του συλλόγου μας, τα σχολεία είναι γιαπιά και σε κάποια δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εργασίες.

Σαφώς, οι κυβερνήσεις διαχρονικά, στα πλαίσια μιας πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, μιας πολιτικής που στηρίζει τη λογική της ΕΕ περί «κόστους – οφέλους», οδήγησαν σε ανυπαρξία την κρατική μέριμνα για τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών μονάδων. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές σχολικές μονάδες της Αττικής έχουν να ελεγχθούν από το σεισμό του 1999.

Προσεισμικός έλεγχος έχει πραγματοποιηθεί περίπου στο 1/5 των σχολικών μονάδων της Αττικής και αυτός ήταν μόνο οπτικός, τη στιγμή που υπάρχουν και λειτουργούν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985 και ακόμη παλιότερα, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς.

Η εξασφάλιση σύγχρονων, ασφαλών, δημόσιων σχολικών υποδομών, η λήψη άμεσα μέτρων για την αντιμετώπιση των ζημιών και τον έλεγχο των σχολικών μονάδων αφορά τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Αλλά και η δημοτική αρχή της περιοχής μας, αυτή αλλά και όλες οι προηγούμενες, παρόλο τον καταστρεπτικό σεισμό του 1999, δεν φρόντισε για την αντισεισμική προστασία των σχολείων αντίθετα πάντα υπήρχαν χρήματα για άλλες “δραστηριότητες” π.χ. πανάκριβους τραγουδιστάδες και πυροτεχνήματα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

  • Να αποκατασταθούν ΑΜΕΣΑ και έγκαιρα όλες οι φθορές που προκλήθηκαν σε όλα τα σχολεία του δήμου μας.
  • Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι από την τεχνική υπηρεσία του δήμου και να παρασχεθούν για όλα τα σχολεία η απαραίτητη έγγραφη βεβαίωση ότι έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες επισκευές και τα σχολεία μπορούν να υποδεχτούν μαθητές.

Προτείνουμε:

όλα τα σχολεία, να στείλουν αντίστοιχο έγγραφο προς το δήμο με το οποίο να ζητούν άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών και εγγράφως να βεβαιώνουν ότι τα σχολεία είναι κατάλληλα για την υποδοχή μαθητών/τριων και εκπαιδευτικών. Έγγραφο που να τονίζει ότι η έγγραφη βεβαίωση από το δήμο είναι αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *