Φροντιστήρια Αγγλικών στα Νηπιαγωγεία!!!

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΝΑ ΕΚΧΩΡΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ

Mετά από τις απαράδεκτές δηλώσεις στη συνεδρίαση της τριμελούς επιτροπής για το θέμα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης εκ μέρους του δήμου, όπου υποστηρίχτηκε πως δεν υπάρχει καμιά πρόθεση από την πλευρά του δήμου για την εξασφάλιση νηπιαγωγείων και την ένταξη των προνηπίων στο δημόσιο νηπιαγωγείο, παρουσιάζοντας μάλιστα το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών ανώτερο από εκείνο των νηπιαγωγείων, η Α’ ΕΣΕΑ προβαίνει σε μια ακόμη απαράδεκτη ενέργεια. Ζητά από τις προϊσταμένες των νηπιαγωγείων να συνεργαστούν με την υπεύθυνη συγκεκριμένου φροντιστηρίου, παρουσιάζοντας ως επίτευγμα και «δώρο» την δωρεάν εκμάθηση αγγλικών στα νήπια από το εν λόγω φροντιστήριο.

«Αξιότιμες Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων της Α΄ΕΣΕ του Δήμου Φυλής,
όπως σας είχαμε ενημερώσει και πριν τη λήξη της περσινής σχολικής χρονιάς, η Α΄ΕΣΕ πραγματοποιησε συνεργασία με το φροντιστήριο ξένων γλωσσών Ascent Languages που αφορά την δωρεάν εκμάθηση αγγλικών στα νήπια.
Η υπεύθυνη του φροντιστηρίου κ. Γιώτη Θεοδώρα θα επικοινωνήσει μαζί σας για τα περαιτέρω.
Παρακαλούμε για την συνεργασία σας και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων».

Καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή καθώς μια τέτοια ενέργεια αποτελεί τεράστια διαφήμιση στον ιδιωτικό τομέα, εισάγοντας κουλτούρα χορηγίας στο δημόσιο σχολείο και προωθεί με ουσιαστικά και αποφασιστικά βήματα αυτό για το οποίο οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές θέλουν να μας πείσουν: Ότι οι ανάγκες των παιδιών δεν μπορούν να ικανοποιηθούν στο δημόσιο νηπιαγωγείο και σχολείο. Στόχος λοιπόν να δημιουργηθούν πελατολόγια σε ιδιωτικά κέντρα, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την δική μας θέση: Όλες οι εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών να καλύπτονται αποκλειστικά από τη δημόσια εκπαίδευση. Ο εργαζόμενος λαός και η λαϊκή οικογένεια έχει πληρώσει με πολλαπλούς τρόπους (με άμεση και έμμεση φορολογία), το δικαίωμα της σε δημόσιες κοινωνικές παροχές: εκπαίδευση, υγεία, ασφάλιση.
Η πολιτική της δημοτικής αρχής που στηρίζει την παραχώρηση της εκπαίδευσης στους δήμους, έχει και μια κρυφή ατζέντα που έχουμε δει να εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες της Δύσης. Χρεωκοπημένοι δήμοι, που στο όνομα της έλλειψης χρημάτων επιβάλλουν τροφεία/δίδακτρα στους γονείς, (το βλέπουμε και σήμερα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς), που κλείνουν νηπιαγωγεία και ολόκληρα σχολικά συγκροτήματα, με την ιδιωτική εκπαίδευση να ενισχύεται και δεκάδες παιδιά να μένουν εκτός δημόσιου σχολείου. Αν εκτιμούσαμε με παιδαγωγικά κριτήρια ότι τα νήπια έχουν ανάγκη από εκμάθηση ξένης γλώσσας (που σε καμία περίπτωση ο δήμος δεν είναι αρμόδιος να εισηγηθεί κάτι τέτοιο), τότε θα ήταν αίτημα από το εκπαιδευτικό κίνημα και θα δίναμε τη μάχη γι’ αυτό, εντός του δημόσιου νηπιαγωγείου. Εξάλλου, υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες προτάσεις μέσω των οποίων μπορεί να εξασφαλιστεί η εκμάθηση ξένων γλωσσών αποκλειστικά στο δημόσιο σχολείο. Προτάσεις για τις οποίες το νυν Υπουργείο αλλά και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις κωφεύουν στηρίζοντας τα φροντιστήρια και τον ιδιωτικό τομέα. Όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στα πλαίσια των διαφημίσεων και της εξασφάλισης γονέων-μαθητών πελατών που τα επόμενα χρόνια θα καλεστούν τέτοια «δώρα» να τα πληρώσουν ακριβά, μέσω των διδάκτρων στα φροντιστήρια. Η υποχρέωση του δήμου σε σχέση με τα νηπιαγωγεία είναι η άμεση διασφάλιση των κτιριακών υποδομών για την εφαρμογή της υποχρεωτικής – με βάση την νομοθεσία – δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης για όλα τα νήπια και προνήπια της περιοχής ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο δημόσιο νηπιαγωγείο.

Καταγγέλλουμε τη δημοτική αρχή για την ενέργεια της αυτή, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του εν λόγω εγγράφου και καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση.
Θυμίζουμε ότι η νομοθεσία προσδιορίζει με σαφήνεια το πλαίσιο των συνεργασιών των σχολικών μονάδων και θέτει σαφείς προϋποθέσεις για τη συνεργασία με εξωσχολικούς παράγοντες (έγκριση από το υπουργείο, σκοποί και στόχοι που σχετίζονται με τη λειτουργία της σχολικής μονάδας και το αναλυτικό πρόγραμμα)
Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες νηπιαγωγούς με βάση την κείμενη νομοθεσία καθώς και τις απόφασεις του Συλλόγου αλλά και της Ομοσπονδίας, για αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση να αρνηθούν την συνεργασία με οποιοδήποτε ιδιωτικό κέντρο.

YΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *