για το ΧΥΤΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στις 27 Αυγούστου 2019 δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκήρυξη της σύμβασης για τη δημοπράτηση νέου ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, έργο ύψους 48 εκατομμυρίων €.
Αυτή η νέα χωματερή επιδιώκουν να κατασκευαστεί στη θέση «Σκαλιστήρι» του δήμου Φυλής, δίπλα στην υγειονομική βόμβα της ήδη υπάρχουσας χωματερής, με ελάχιστη χωρητικότητα 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων και με δυνατότητα διπλασιασμού της. Αυτή η νέα χωματερή θα βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στον οικιστικό ιστό των Άνω Λιοσίων, ακόμα πιο κοντά στις εργατικές κατοικίες του Γεννηματά 2.

Πρόκειται για ένα «νέο έγκλημα» σε βάρος των εργαζομένων και των κατοίκων των δήμων Φυλής και Ασπροπύργου, αλλά και ευρύτερα των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και γενικότερα του λεκανοπεδίου.
Αυτές οι νέες επεκτάσεις και δημιουργία Γ φάσης στο ΧΥΤΑ Φυλής συμπληρώνουν το έγκλημα της της καταστροφικής διαχείρισης των απορριμμάτων.
Εγκαταλείπεται κάθε εξαγγελία για άλλη διαχείριση απορριμμάτων (με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κλπ) φιλική στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ένα έγκλημα για το οποίο είναι υπεύθυνες όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, και η παλιά (διοίκηση Δούρου) και η νέα (διοίκηση Πατούλη) περιφερειακή αρχή Αττικής, αλλά και η σημερινή δημοτική αρχή του δήμου Φυλής που εκλέχτηκε με την από κοινού στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνη με το «νέο έγκλημα» είναι και η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (μέλη της είναι ο σημερινός δήμαρχος Φυλής κ. Παππούς και ο πρώην δήμαρχος Φυλής κ. Μπουραΐμης), που σε σύσκεψή της στα μουλωχτά την 1η Αυγούστου 2019, συμφώνησε και έστρωσε το χαλί στη νέα περιφερειακή αρχή Αττικής.Και βέβαια η νέα κυβέρνηση πρόλαβε να εγκρίνει κάποια εκατομμύρια για τον δήμο αντσταθμιστικά (αποζημίωση για το διαρκές έγκλημα στην υγεία των κατοίκων και την καταστροφή της Φυλής)

Δε φτάνει που ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο Θριάσιο δεν έχουν ούτε λεφτά ούτε δουλειά, δεν φτάνει που δεν έχουν ούτε υγεία ούτε παιδεία που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες τους, δεν φτάνει που τους ζητάνε να μαθαίνουν να ζουν με τις πλημμύρες, τις φωτιές και τους σεισμούς, πληρώνοντας με τίμημα τη ζωή τους τη λογική «κόστους-οφέλους» που προωθεί η ΕΕ, δε φτάνει που «γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια» τις υγειονομικές μελέτες που περιγράφουν την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η λειτουργία της ήδη υπάρχουσας εδώ και 58 χρόνια χωματερής (με αύξηση θανάτων από καρκίνο κατά 30% την τελευταία 20ετία), δε φτάνει που «δεν τους καίγεται καρφί» για τη συνεχώς αυξανόμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στο ταλαιπωρημένο Θριάσιο, με το σχέδιο τους για τη νέα αυτή χωματερή θέλουν να μας θάψουν κυριολεκτικά.

Δεν θα τους περάσει!!! Δεν θα πεθάνουμε εμείς από καρκίνο για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων!!!
Ο Σύλλογος μας θα πρωτοστατήσει μαζί με άλλα σωματεία και φορείς του δήμου για να δυναμώσει ο αγώνας, για να οργανωθεί η αντίσταση του λαού της περιοχής, ώστε:
Να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε σκέψη για νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή στη θέση Σκαλιστήρι, αλλά και για νέους ΧΥΤΥ στα παλιά λατομεία Μουσαμά και Μελετάνι

  • Το άμεσο οριστικό και αμετάκλητο κλείσιμο της χωματερής Άνω Λιοσίων – Φυλής και όλων των εγκαταστάσεων μέσα και γύρω από αυτήν, με παράλληλη περιβαλλοντική αποκατάσταση της περιοχής .
  • Να φύγει άμεσα ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων και να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση.
  • Να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή ή η επέκταση της υφιστάμενης, να προχωρήσει ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΥ(ΧΥΤΑ) Γραμματικού
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμμάτων,που σήμερα ελέγχουν το 80% των δραστηριοτήτων στην χωματερή και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την αθλιότητα της χωματερής.
  • Κανένας Χυτά ποτέ και πουθενά
  • Τη δημιουργία ενός δημοσίου συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, με ενδιάμεσες διαδημοτικές δομές και πλήρη πρόληψη, μείωση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, επαναχρησιμοποίηση ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
  • Να μην προχωρήσει η καύση των απορριμμάτων
  • Να μην μετατοπιστούν τα οικονομικά βάρη στις πλάτες του λαού μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, αλλά να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Στα πλαίσια της αντίστασης στα νέα σχέδια που ετοιμάζουν Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνήσεις, περιφερειακές αρχές και δήμος Φυλής για τη δημιουργία του νέου αυτού ΧΥΤΑ, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς του δήμου Φυλής, οργάνωσαν την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 στο χώρο της Πλατείας Ηρώων στα Άνω Λιόσια ειρηνική διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής του δήμου Φυλής.
Τα σωματεία διαδήλωσαν ενάντια στη δημιουργία του νέου ΧΥΤΑ που επιδιώκεται να κατασκευαστεί στη θέση «Σκαλιστήρι», αλλά και για το άμεσο και οριστικό κλείσιμο του υπάρχοντος ΧΥΤΑ.
Το χτύπημα της κινητοποίησης από τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και η παρουσία μπράβων, επιβεβαιώνει ότι οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί πάνε χέρι-χέρι με την ένταση του κρατικού αυταρχισμού.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, καταδικάζει την καταστολή σε βάρος των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων του δήμου Φυλής και το χτύπημα της κινητοποίησής τους από τις αστυνομικές δυνάμεις την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019 στο χώρο της Πλατείας Ηρώων στα Άνω Λιόσια.
Εμείς οι εκπαιδευτικοί της Φυλής μαζί με τον λαό της Δυτικής Αθήνας, που καταδικάζεται από ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να ζει δίπλα στα σκουπίδια, έχουμε κάθε λόγο και υποχρέωση απέναντι στα παιδιά μας (τους μαθητές μας) να δυναμώσουμε την πάλη μας, για να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ της Φυλής και όλες οι μολυσματικές εγκαταστάσεις γύρω από αυτή.
Θα πρωτοστατήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο δυνάμωμα αυτού του αγώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *