το Σωματείο κι η Απεργία είναι δικαιώματα και δεν τα χαρίζουμε

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΡΙΤΗ 24/9, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10.30 ΣΤΑ ΧΑΥΤΕΙΑ

Κάτω τα χέρια από τη ζωή και τη δράση των σωματείων

Κάτω τα χέρια από την απεργία και τους αγώνες!

Να σημάνει απεργιακός συναγερμός για την αποτροπή των αντεργατικών μέτρων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από το ΣΥΡΙΖΑ και τους απεργοκτόνους νόμους που αυτός σαν κυβέρνηση έφερε το 2018, βαθαίνει σήμερα την επίθεση ενάντια στα σωματεία μας και τους εργαζόμενους. Η ΝΔ από τις πρώτες κιόλας μέρες της ξεκίνησε με λύσσα την επίθεση στους εργαζομένους, με την λήψη μέτρων υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και του κεφαλαίου, για να διαμορφώσει ένα «φιλικό περιβάλλον» για τους «επενδυτές». Προετοιμάζουν νέες αντιδραστικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και χιλιάδες απολύσεις στους συμβασιούχους στο δημόσιο και τους ΟΤΑ. Θέλουν να θεσμοθετήσουν νέα μεγάλα κίνητρα για στο κεφάλαιο, άγριο χαράτσωμα και «απελευθέρωση»-ξεπούλημα της ΔΕΗ κλπ

Στο «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο» που κατατέθηκε την Πέμπτη 12/9, εντάσσουν τροπολογίες που θα νομιμοποιούν και θα επεκτείνουν την κρατική και την εργοδοτική παρέμβαση μέσα στα σωματεία μας, θα καταργούν τα καταστατικά τους, θα φακελώνουν όλους τους συνδικαλισμένους εργαζόμενους και τη συνδικαλιστική δράση, θα καταργούν στην ουσία τις συλλογικές διαδικασίες, όπως τις γενικές συνελεύσεις για τη λήψη αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Επιδιώκουν ανατροπές στις κλαδικές συμβάσεις και δίνουν την νομική κάλυψη για την υπερωρία στη μερική απασχόληση.

Η παρέμβαση αυτή που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί στην ουσία μορφή καταστολής του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Για εμάς είναι μάχη για την ύπαρξη των ίδιων των σωματείων μας! Το επιχείρημα της κυβέρνησης περί «δημοκρατίας» είναι ψεύτικο και υποκριτικό.

Από τη μια έχει ήδη ψηφίσει την κατάργηση της διάταξης για την αιτιολόγηση της απόλυσης και της συνευθύνης εργολάβου και άμεσου εργοδότη, για χατίρι του ΣΕΒ, δήθεν «για να μην φακελώνονται οι εργαζόμενοι» και από την άλλη θέλει να δημιουργήσει «ηλεκτρονικό μητρώο όσων συνδικαλίζονται» και «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τη λήψη απεργιακής απόφασης», ώστε να υλοποιηθεί ο απεργίοκτονος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που απαιτεί από τα πρωτοβάθμια σωματεία η απόφαση για απεργία να παίρνεται με συμμετοχή του 51% των μελών ενός σωματείου. Δηλαδή πλήρες φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων για να «παίρνει» η εργοδοσία και το κράτος τα μέτρα τους. Την ώρα που ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση αποφασίζει και νομοθετεί, ενώ αποτελεί το 40% του 58% του εκλογικού σώματος, για τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους απαιτεί καθολική συμμετοχή σε όλες τις συλλογικές διαδικασίες και πλήρες φακέλωμα για όποιον συμμετέχει.

Η κυβέρνηση και το κεφάλαιο βάζουν ξανά στο στόχαστρο τα πρωτοβάθμια σωματεία και την απεργία. Οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν δώρο στην εργοδοσία και το κεφάλαιο με στόχο να αφοπλιστεί το εργατικό κίνημα και ο λαός να παρακολουθεί παράλυτος το τσάκισμά του από τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Παράλληλα η κυβέρνηση και κεφάλαιο θέλουν να δώσουν ένα στρατηγικό χτύπημα στο εργατικό κίνημα, αποδυναμώνοντας τα πρωτοβάθμια σωματεία. Βάλλουν ευθέως στην οργάνωση της πάλης στην βάση της εργατικής τάξης, εκεί όπου μπορεί να αναπτυχθούν αγώνες, να αναγεννηθεί η συλλογική πάλη και να ανασυγκροτηθεί ταξικά το εργατικό κίνημα. Ας μην ξεχνάμε ότι δεκάδες εργατικοί αγώνες όλα τα προηγούμενα χρόνια, ξεδιπλώθηκαν από πρωτοβάθμια σωματεία: η μάχη ενάντια στην Κυριακάτικη αργία, για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, η μάχη ενάντια στην αξιολόγηση, η απόκρουση των απολύσεων σε δεκάδες χώρους δουλειάς, η απεργία «από τα κάτω» της 1ης Νοέμβρη 2018 κ.α.

Θέλουν να μην συμμετέχουμε ενεργά στις συλλογικές διαδικασίες μας. Να αποφασίζουν άλλοι για εμάς, για ζητήματα που μας αφορούν, χωρίς να είμαστε παρόντες. Αυτή τη διάτρητη διαδικασία κάτω από τα βλέμματα της εργοδοσίας και με παρούσα την εργοδοτική τρομοκρατία, τη βαφτίζουν «δημοκρατική διαδικασία με ηλεκτρονικό τρόπο».

Στην ίδια κατεύθυνση με τον αντισυνδικαλιστικό νόμο κινείται και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου που στοχεύει στην «πάταξη» του δικαιώματος της νεολαίας και του λαού να αμφισβητεί και να παλεύει ενάντια στα αντιδραστικά σχέδια των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αντίστοιχα η αστυνομοκρατία, η καταστολή στα Εξάρχεια και το χτύπημα στις καταλήψεις προσφύγων αποτελούν και αυτά με την σειρά τους, το απαραίτητο συμπλήρωμα του οικονομικού πολέμου της νέας κυβέρνησης. Η ΝΔ θεωρεί ότι με την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης με την καταστολή και τον αυταρχισμό θα κάμψει τους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας ενάντια στην πολιτική της.
Καμία ανοχή στην κυβέρνηση και την πολιτική της – Καμιά αναμονή
Το εργατικό κίνημα, ο λαός και η νεολαία πρέπει ΤΩΡΑ να απαντήσουν αποφασιστικά!

Τα σωματεία μας έχουν καταστατικά και με βάση αυτά αποφασίζουμε, παλεύουμε και οργανώνουμε την πάλη μας και επιλέγουμε τις μορφές του αγώνα μας. Τα σωματεία μας δε λογοδοτούν στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις. Λογοδοτούν στα μέλη τους, στους εργαζόμενους και στην κοινωνία. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις η εργατική τάξη, η νεολαία και ο λαός πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά στο νέο κύμα σκληρών μέτρων που μας ετοιμάζουν.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ομοσπονδίες, τα εργατικά κέντρα να απαντήσουν με απεργία ενάντια στην ψήφιση των μέτρων, ανεξάρτητα από τι θα πράξουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ξέρουμε καλά ότι οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ μέσα από τις «κοινωνικές συμμαχίες», έχουν αρνηθεί κάθε απεργιακό σχεδιασμό και στηρίζουν την κυβέρνηση, την ΕΕ και τον ΣΕΒ. Έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι συμφωνούν με το χτύπημα ενάντια στα πρωτοβάθμια σωματεία, προκειμένου να υλοποιούν απρόσκοπτα την αντιλαϊκή πολιτική μέσα στα συνδικάτα. Εξάλλου τις προηγούμενες μέρες ο δοτός πρόεδρος της ΓΣΕΕ μαζί με τους διορισμένους εργατοπατέρες συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό για να δηλώσουν την υποταγή τους, ενώ δεν παρέλειψαν να τον συγχαρούν για την δημιουργία του Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου που προετοιμάζει.

Καλούμε κάθε ταξική αγωνιστική δύναμη να στηρίξει τον αναγκαίο απεργιακό σχεδιασμό μέσα από ένα μαχητικό, αγωνιστικό συντονισμό της εργατικής βάσης με λογική κλιμάκωσης, σύγκρουσης και ανατροπής, που θα μπορεί να εμπνέει και θα συσπειρώνει πλατιά τους εργαζόμενους.

  • Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, την συλλογική πάλη και δράση
  • Να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα
  • Σύγκρουση –ρήξη με τα μνημόνια και με όλους όσους τα επιβάλουν κυβερνήσεις – ΕΕ– κεφάλαιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *