Να σταματήσουν να παίζουν με τις ζωές μας! Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων ΤΩΡΑ!

Η διαχείριση της πανδημίας είναι εγκληματική από την κυβέρνηση!

Τα σχολεία, επί της ουσίας, ανοίγουν όπως ακριβώς έκλεισαν. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ που με τις ανακοινώσεις τους αποδεικνύουν ότι δεν παίρνουν κανένα μέτρο για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία, αντίθετα δείχνουν για άλλη μια φορά εγκληματική διαχείριση στο ζήτημα. Ενώ η νέα χρονιά ξεκίνησε ήδη με χιλιάδες κρούσματα, η αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στις πολυπληθείς σχολικές τάξεις επανέρχεται και ενισχύεται.

Ο κυνισμός έχει πλέον το πρόσωπο όσων παίρνουν αποφάσεις που αφορούν τις ζωές μας. Τα  «αυξημένα» μέτρα  της κυβέρνησης, που αποφάσισε να ανοίξουν τα σχολεία με 25-27 άτομα στην τάξη μέσω τηλεδιάσκεψης(!!), περιορίζονται στο εξής ένα: 1  παραπάνω self test για τους μαθητές μόνο για την 1η εβδομάδα και self test για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Ενώ για τους/τις ανεμβολίαστους/ες εκπαιδευτικούς ο έλεγχος με test παίρνει εξοντωτικές οικονομικές διαστάσεις  με το κόστος των διαγνωστικών να βαραίνει  τους/τις ίδιους/ες.

Ανερυθρίαστα θέλουν να πείσουν την κοινωνία να αποστρέψει το βλέμμα της από την πραγματικότητα:

  1. Δύο χρόνια πανδημίας και στον σύλλογό μας τα τμήματα στα δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν υπερπληθή, σε σχολεία «μαμούθ», που τα παιδιά συνωστίζονται σε ακατάλληλες υποδομές και προαύλιους χώρους (αίθουσες μικρές σε τ.μ., αποθήκες, αίθουσες εκδηλώσεων και άλλες έχουν δεσμευτεί και αξιοποιούνται ως τάξεις για να στεγάσουν τους/τις μαθητ(ρι)ες μας, προαύλια μικρά και γεμάτα κοντέινερ κ.α.). Δεν έχει προχωρήσει ΚΑΜΙΑ πρωτοβουλία παρά την απαίτησή μας για μορφωτικούς αλλά και για υγειονομικούς λόγους να παρθούν ΤΩΡΑ μέτρα ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων, εξεύρεσης κατάλληλων χώρων και αιθουσών, ώστε να αποσυμφορηθούν να σχολεία μας! Οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουμε αφεθεί αβοήθητοι να στηρίξουμε το δημόσιο σχολείο, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο κύμα πανδημίας χωρίς να έχει υλοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα μας. Η μείωση του αριθμού μέχρι 15 μαθητ(ρι)ών στο τμήμα, η εκ περιτροπής διδασκαλία, οι προσλήψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού απλά δεν φτάνουν στο υπουργείο.
  2. Λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και δεν έχουν γίνει προσλήψεις πρόσθετου εκπαιδευτικού προσωπικού από το ΥΠΑΙΘ στα σχολεία ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που θα προκύπτουν καθημερινά από τη νόσηση του προσωπικού. Στην ήδη απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της περιοχής μας με δεκάδες κενά, με την παράλληλη στήριξη σε πλήρη υποστελέχωση, με ειδικότητες που απλά δεν υπάρχουν, από Δευτέρα τα κενά θα πολλαπλασιάζονται λόγω νοσούντων εκπαιδευτικών, διαμορφώνοντας χάος στα σχολεία! Οι λύσεις για αναπλήρωση ωρών «εκ των ενόντων», όπως δηλώνει ξεδιάντροπα η Υπ. Παιδείας είναι ανύπαρκτες, καθώς όλα τα σχολεία μας είναι «στραγγισμένα» από ώρες. Οι εκπαιδευτικοί στα τμήματα ένταξης, παράλληλης στήριξης, στα τμήματα ΖΕΠ και οι συνάδελφοι-ισσες ΕΕΠ-ΕΒΠ δεν είναι πασπαρτού εργαζόμενοι/ες δια πάσα χρήση! Δεν θα ανεχτούμε την πλήρη απαξίωση των υποστηρικτικών και εκπαιδευτικών δομών του σχολείου, με τους/τις εκπαιδευτικούς να απομακρύνονται από τα καθήκοντά τους για να καλύψουν τις τρομακτικές ελλείψεις που το ΥΠΑΙΘ προκαλεί! Θα μας βρουν απέναντι! Κάθε σκέψη (όπως αυτή που εξέφρασε ο υπουργός επικρατείας Γεραπετρίτης) για τηλεκπαίδευση από ασθενείς εκπαιδευτικούς να την ξεχάσουν! Οι νοσούντες είναι ασθενείς και δεν θα επιτρέψουμε καμία απολύτως παραβίαση. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τις/ους διευθυντ(ρι)ες να ενημερώνουν το σωματείο για κάθε τέτοια απόπειρα από την πλευρά της διεύθυνσης της Δυτ. Αττικής.
  3. Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για την ενίσχυση με προσωπικό καθαριότητας φυσικά με μόνιμη σχέση εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς, προκειμένου να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες!
  4. Το ποσοστό 50%+1 για να κλείνει το τμήμα (ενώ η Βουλή έκλεισε αστραπιαία με ένα μόνο κρούσμα) είναι σε πλήρη σύγκρουση με τα υγειονομικά δεδομένα, στοχεύει αποκλειστικά στο εγκληματικό κουκούλωμα των προβλημάτων και είναι σοβαρότατος παράγοντας διάδοσης του ιού στις σχολικές μονάδες -ειδικά με τη μετάλλαξη όμικρον- και για τις οικογένειες και άτομα υψηλού κινδύνου που θα κολλήσουν και θα νοσήσουν από τη διασπορά του ιού στα σχολεία. Δηλώνουμε ότι κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ έχουν εγκληματικές ευθύνες για τη διάδοση που θα εμφανιστεί στις σχολικές μονάδες.
  5. Η κατάσταση που εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες με τις ουρές προς αναμονή των ράπιντ τεστ είναι πρωτοφανής και μαζί με τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων και την άρνηση της κυβέρνησης να παρέχει δωρεάν τεστ σε όλες/ους εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους οδηγεί στην μείωση της ιχνηλάτησης και ευνοεί τη διάδοση.

Είναι φανερό από όλα τα παραπάνω ότι η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ για ακόμα μια φορά επιδεικνύουν εξαιρετική αδιαφορία κι αναλγησία! Ο τρόπος με τον οποίο ετοιμάζονται να ξανανοίξουν τα σχολεία δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού. Η κυβέρνηση συνεχίζει να μη λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ, τη στήριξη του Δημόσιου συστήματος Υγείας, υπονομεύοντας την Υγεία του λαού συνολικά. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των κυβερνώντων που βαρύνονται με χιλιάδες θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αφού αδιαφορούν για την εξαθλίωση των υγειονομικών και την κατάρρευση των νοσοκομείων.  2 χρόνια τώρα δεν ενίσχυσαν, αντίθετα αποψίλωσαν το ΕΣΥ.

Η επικίνδυνη στάση της κυβέρνησης είναι εξόφθαλμη. Μοναδική της ανησυχία είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα που κερδοσκοπεί σε βάρος του λαού με πανάκριβα τα πλέον απαραίτητα μοριακά και rapid τεστ. Μάλιστα, αντί η κυβέρνηση να φροντίσει να πολλαπλασιάσουν τα σημεία διενέργειας δωρεάν τεστ, τα μείωσε! Συνεχίζει να δείχνει με το δάχτυλο τους/τις εκπαιδευτικούς, τους/τις εργαζόμενους/ες, τους γονείς και τους/τις μαθητ(ρι)ες και συνεχίζει τον απαράδεκτο διαχωρισμό εμβολιασμένων-ανεμβολίαστων για να ενισχυθεί το επιχείρημα της ατομικής ευθύνης και να αποποιηθεί τις εγκληματικές  ευθύνες της.

Τα χορτασμένα με κρατικό χρήμα κανάλια αποκρύπτουν τεχνηέντως την παραπέρα περικοπή κοινωνικών δαπανών: 725.700.000 για την Παιδεία, όπως αντίστοιχα 820.000.000 για την υγεία, την περίθαλψη και την πρόληψη. Επιλογή της κυβέρνησης είναι η χρηματοδότηση της αστυνομίας, των εξοπλισμών, του κεφαλαίου και των μεγάλων κομμάτων και η εξασφάλιση της λειτουργίας της αγοράς και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων και των ιδιωτών με όποιο κόστος.

Το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και η παρουσία των μαθητών και εκπαιδευτικών στο φυσικό τους χώρο, τα σχολεία, με σοβαρούς και υπεύθυνους όρους είναι αναγκαίο να ικανοποιηθεί! Τα κλειστά σχολεία και η τηλε-«εκπαίδευση» έχουν δημιουργήσει τεράστια μορφωτικά ελλείμματα, το τηλεσχολείο ενέτεινε τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά για τα παιδιά από τα φτωχά, λαϊκά στρώματα, πέταξε εκτός χιλιάδες μαθητ(ρι)ες, πολλοί/ες πισωγύρισαν από ήδη κατακτημένη γνώση. Τα αποτελέσματα της τηλε-«εκπαίδευσης» είναι ήδη φανερά τη φετινή σχολική χρονιά! Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι τελείωσαν οι μεγαλοστομίες για την καινοτομία της τηλεκπαίδευσης που βυθίστηκε στα σκοτεινά νερά των σκανδάλων και των προσωπικών δεδομένων όλων των εμπλεκομένων.

Ως σωματείο από την πρώτη στιγμή της πανδημίας καταθέσαμε συγκεκριμένα αιτήματα γιατί θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά αλλά ασφαλή! Με την ίδια επιδίωξη τα καταθέτουμε και σήμερα γιατί αρνούμαστε να συμβάλλουμε στα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης της ΝΔ για την κάλυψη των εγκληματικών ευθυνών της που σε κάθε νέο κύμα της πανδημίας εντείνονται όλο και περισσότερο.

Καλούμε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, τις ενώσεις και τους συλλόγους γονέων, να μη δεχτούμε την εγκληματική διαχείριση.

Συντονισμός και οργάνωση κινητοποιήσεων άμεσα!

Για Ανοιχτά και Ασφαλή σχολεία απαιτούμε:

  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ΤΩΡΑ, να μοιραστούν τα τμήματα στη μέση και μέχρι  το ανώτερο 12-15 μαθητές ανάλογα με τα τ.μ. των αιθουσών ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, με αξιοποίηση όλων των τρόπων για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου σχεδιασμού (πχ εύρεση διαθέσιμων νέων αιθουσών, εκ περιτροπής λειτουργία, μείωση της ύλης και καθημερινό μειωμένο ωράριο ώστε να προσέρχονται όλα τα παιδιά καθημερινά αλλά σε διαφορετικές ώρες κ.λπ.). Οποιαδήποτε πρόταση να πραγματοποιηθεί μετά από διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα και το γονεϊκό κίνημα.
  • Άδειες ειδικού σκοπού για όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και άδειες επαπειλούμενης κύησης για τις αναπληρώτριες έγκυες οι οποίες στη συνθήκη αυτή εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο.
  • Επιπλέον μέτρα για το αερισμό των αιθουσών. Λιγότερος χρόνος παραμονής στις τάξεις. Αύξηση του χρόνου διαλείμματος.
  • Προσλήψεις ΤΩΡΑ για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών. Μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση ΤΩΡΑ αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία. ΟΧΙ στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
  • Σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση με μαζικά επαναλαμβανόμενα και δωρεάν μοριακά -κυρίως- τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ σε όλα τα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, και φυσικά σε όλους τους εργασιακούς χώρους, κάλυψής τους από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Όχι στη συνεχιζόμενη οικονομική αφαίμαξη των ανεμβολίαστων συναδέλφων/ισσων. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.
  • Κατάργηση του σημερινού πρωτοκόλλου που απαιτεί 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα. Να κλείνει με πολύ λιγότερα κρούσματα με βάση τις θέσεις του υγειονομικού κινήματος (π.χ. 3 κρούσματα όπως πέρσι).
  • Χορήγηση δωρεάν ασφαλών μασκών σε όλες/όλους. Η ακρίβεια πλήττει τις λαϊκές οικογένειες και τους εκπαιδευτικούς. Οι ασφαλείς μάσκες είναι ακριβές και οφείλουν να δίνονται δωρεάν.
  • Μαζικές προσλήψεις/μονιμοποιήσεις προσωπικού καθαριότητας και εξοπλισμό των σχολείων με υγειονομικά μέσα.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.  και την κάλυψη των τεράστιων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα.
  • Ενίσχυση του ΕΣΥ που ασφυκτιά, με όλα τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών (γιατρούς, ΜΕΘ, νοσοκομεία, εξοπλισμό). Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς αποζημίωση, στη μάχη της πανδημίας.
  • Μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις επικουρικών – συμβασιούχων. Κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
  • Ναι στον μαζικό εμβολιασμό, Όχι στην υποχρεωτικότητα, στους εκβιασμούς, τις απειλές, τις απαγορεύσεις, τις απολύσεις, τις αναστολές εργασίας. Θα προστατεύσουμε κάθε συνάδελφο/ισσα
  • Μέτρα για την πρόληψη της διασποράς στα εκκολαπτήρια της επιδημίας. Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας, πύκνωση των δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις σχολικές μεταφορές και αποφυγή συνωστισμού.
  • Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
  • Ανασυγκρότηση της ύλης σε όλες τις βαθμίδες για την κάλυψη των μορφωτικών ελλειμάτων και των ψυχοκοινωνικών αναγκών των μαθητών/τριών. Όλες οι αντισταθμιστικές δομές σε πλήρη λειτουργία, με ενισχυτική διδασκαλία σε κάθε σχολείο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *