Με αφορμή εργατικό ατύχημα αναπληρώτριας εκπαιδευτικού

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου- Φυλής «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» εκφράζει την αγανάκτησή του για το εργατικό ατύχημα της αναπληρώτριας συναδέλφου σε νηπιαγωγείο του Ζωγράφου και καταγγέλλει  την αντιμετώπισή της από την υπηρεσία.  Η συνάδελφος τραυματίστηκε στον χώρο του σχολείου σε ώρα εργασίας και, για τη θεραπεία του κατάγματος που υπέστη στο πόδι της, απαιτήθηκε να υποβληθεί σε εγχείριση. Ωστόσο, το ανώτατο όριο των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας που δικαιούται ως αναπληρώτρια δεν επαρκεί ούτε στο ελάχιστο για την ανάρρωση και την αποθεραπεία της.

Ως αποτέλεσμα, η συνάδελφος αναπληρώτρια νηπιαγωγός υποχρεώθηκε τη Δευτέρα 8/1 να προσέλθει στην εργασία της, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν μπορεί να περπατήσει! Δεδομένου ότι με βάση τη χειρουργική επέμβαση που έκανε και την ακόλουθη ιατρική βεβαίωση, απαιτούνται άλλοι δύο μήνες για να αναρρώσει και να μπορεί με ασφάλεια να περπατήσει και να εργαστεί, το γεγονός αυτό αποτελεί όνειδος και ταυτόχρονα αποκαλύπτει τις πραγματικές συνθήκες στις οποίες καλούνται να εργαστούν οι εκπαιδευτικοί. Ιδιαίτερα οι αναπληρώτριες και αναπληρωτές έχουν το δικαίωμα μόνο 15 ημερών αναρρωτικής άδειας. Επίσης, στερούνται την αντίστοιχη προϋπηρεσία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην εργαστούν την επόμενη χρονιά!

Το συγκεκριμένο γεγονός φέρνει στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο:

Την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα, σε κτίρια εντελώς ακατάλληλα ή και επικίνδυνα για την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών. Οι άοκνες προσπάθειες των νηπιαγωγών δεν αρκούν για να αποκαταστήσουν τα προβλήματα που οφείλονται στην πολιτική της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον η έλλειψη δημόσιου φορέα σχολικής στέγης από το  2012 και το πέρασμα των σχολικών κτηρίων στους δήμους εγείρει γενικότερα ζητήματα για την ασφάλειά τους καθώς η πλειονότητα τους στεγάζεται σε γερασμένα κτήρια με αμφίβολη ετοιμότητα απέναντι στη ραγδαία κλιματική κρίση και την αντισεισμική προστασία.

Την υποτίμηση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών, ειδικά στο ζήτημα των αδειών, όπου αντιμετωπίζονται ως εκπαιδευτικοί β΄ κατηγορίας, που δεν δικαιούνται να αρρωστήσουν. Επί της ουσίας, αποτελεί τιμωρητική διάταξη το όριο των 15 ημερών για αναρρωτική άδεια και οι συνέπειες που ακολουθούν μετά τη λήξη αυτού του ορίου, δηλαδή, οι περικοπές του μισθού και της προϋπηρεσίας. Οι αναπληρώτ(ρι)ες δεν είναι δυνατόν να στερούνται στοιχειώδη δικαιώματα. Στη συγκεκριμένη, όμως, περίπτωση μιλάμε για εργατικό ατύχημα.

Την επιδείνωση των όρων εργασίας είχαμε επισημάνει έγκαιρα στο σύλλογό μας με την χώρα μας να σπάει ρεκόρ εργατικών ατυχημάτων  το 2023  με 182 νεκρούς και 286 τραυματίες σε εργατικά ατυχήματα. Το μακάβριο αποτύπωμα των αντεργατικών νόμων Χατζηδάκη  και Γεωργιάδη  με την καθιέρωση της δεκάωρης εργασίας και της υποβάθμιση του ΣΕΠΕ είναι ήδη ορατό.

Η συναδέλφισσα νηπιαγωγός δεν είναι μόνη της. Ως εκπαιδευτική κοινότητα θα υπερασπιστούμε τα στοιχειώδη δικαιώματά της με κάθε πρόσφορο μέσο. Θα διεκδικήσουμε στο ακέραιο ό, τι δικαιούται ως παθούσα εργατικού ατυχήματος.

Από την πλευρά μας απαιτούμε από την πρώτη ημέρα τραυματισμού της συναδέλφου να της δοθεί όλη η άδεια που δικαιούται χωρίς περικοπές ούτε στον μισθό ούτε στην προϋπηρεσία. Να προχωρήσει άμεσα το ΥΠΑΙΘΑ σε ρύθμιση που θα εξισώνει τα δικαιώματα των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων. 

Διεκδικούμε:

  • Με ευθύνη του ΥΠΑΙΘΑ, του Υπουργείου Εργασίας και της ΔΙ.ΠΕ Α΄ Αθήνας, η συναδέλφισσα να λάβει όλη την αναρρωτική άδεια που είναι αναγκαία χωρίς περικοπή μισθού και προϋπηρεσίας.
  • Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων.
  • Να εξασφαλιστεί η ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία με την άμεση αναπλήρωση του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού.
  • Τμήματα μέχρι 15 νήπια, ώστε να επιτελείται η παιδαγωγική πράξη με τους απαραίτητους όρους
  • Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των κτηριακών προβλημάτων των σχολείων και ιδιαιτέρως νηπιαγωγείων.
  • Απαιτούμε το Υπουργείο Παιδείας να φροντίσει την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Κανένας εκπαιδευτικός μόνος του στα σχολεία. Επαναφέρουμε την πρότασή μας  που αποτελεί και θέση της ΔΟΕ, για βοηθό εκπαιδευτικού-νηπιαγωγού σε κάθε τάξη (ανεξάρτητα από τη λειτουργικότητα του νηπιαγωγείου-δημοτικού σχολείου) όπως υπάρχει σε πολλές χώρες του κόσμου.
  • ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ Π.Ε.
  • Στελέχωση όλων των νηπιαγωγείων με το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, σχολικούς νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας, τραπεζοκόμους, τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη για όλα τα παιδιά με γνωματεύσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *