Ψήφισμα για τις νέες δίκες διώξεων για τη διαδήλωση στις 17/11/2020 στα Σεπόλια

ΝΑ ΑΘΩΩΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 2020 ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Την Πέμπτη 4/4/24, επαναλαμβάνεται η δίκη, µε κατηγορούμενους τους 4 από τους 5 συλληφθέντες στις 17/11/2020, στα Σεπόλια για τη συμμετοχή τους στην απαγορευμένη από την κυβέρνηση της Ν.Δ. συγκέντρωση-πορεία για το Πολυτεχνείο. Πρόκειται για τους/την τότε φοιτητές/τρια Ορέστη Καττή, Λυδία Καττή, Νικόλα Καβακλή και τον εργαζόμενο Μάκη Λιβάνη. 

Τη Δευτέρα 8/4/24, έχει οριστεί δίκη, µε κατηγορούμενο τον Δημήτρη Καττή, πατέρα των δύο πρώτων κατηγορούμενων.

Σε βάρος τους φορτώθηκαν πλήθος αδικημάτων όπως: διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια, πρόκληση απλής σωματικής βλάβης, εξύβριση, παραβίαση μέτρων covid, επικίνδυνη σωματική βλάβη, αντίσταση κατά της αρχής.

Και οι 5 κατηγορούμενοι είναι ενεργά μέλη του λαϊκού κινήματος και δραστηριοποιούνται στην γειτονιά των Σεπολίων. Συνελήφθησαν αφού σύρθηκαν και χτυπήθηκαν και στο τέλος κατηγορήθηκαν µε τον µισό ποινικό κώδικα. Οι κατηγορίες αποδείχτηκαν στην ακροαµατική διαδικασία της δίκης που διήρκεσε 1,5 χρόνο και πραγματοποιήθηκε για τους πρώτους 4 συλληφθέντες, ψευδείς και κατασκευασμένες από την αστυνομία. 

Στις 17 Νοέμβρη του 2020, χιλιάδες διαδηλωτές, διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα για να τιμήσουν την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου, παρά και ενάντια στην αντιδημοκρατική απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν με καταστολή, πρόστιμα και αστυνομική βία.

Αλλά, ήδη σε διώξεις που έχουν εκδικαστεί για τη συμμετοχή στις απαγορευμένες κινητοποιήσεις υπάρχουν αθωωτικές αποφάσεις, όπως αυτή για τη δίκη σε βάρος του συνδικαλιστή Λάμπρου Χατζάρα που εκδικάστηκε στις 22/2/2022 για τη συμμετοχή του στην απαγορευμένη διαδήλωση στα Προπύλαια στις 17/11/2020 ή παύση δίωξης, όπως συνέβη για τους 62 που είχαν συλληφθεί για απόπειρα συμμετοχής σε απαγορευμένη συγκέντρωση στις 6 Δεκέμβρη του 2020 και κρατήθηκαν στην Πέτρου Ράλλη.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ

Μια από τις συγκεντρώσεις που καλέστηκαν στην Αθήνα εκείνη τη μέρα ήταν από εργατικά σωματεία, συλλογικότητες γειτονιών και πολιτικές οργανώσεις στον σταθμό Λαρίσης. Η συγκέντρωση εξελίχτηκε κανονικά με ομιλίες, κάτω από παρουσία πλήθους αστυνομικών δυνάμεων. Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία προς το μετρό των Σεπολίων όπου ήταν ανοικτός ο σταθμός. Όταν η πορεία έφτασε στο σταθμό και ολοκληρώθηκε και ενώ είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι, έφτασαν με ταχύτητα πολλά μηχανάκια της ομάδας ΔΡΑΣΗ και άρχισαν να κυνηγούν όσους κατοίκους της γειτονιάς και φίλους τους έφευγαν προς την οδό Αμφιαράου. Χωρίς να συντρέχει κανένας λόγος προπηλάκισαν και συνέλαβαν βίαια, μέσα στην πυλωτή της πολυκατοικίας του τον Ορέστη Καττή και ξυλοκόπησαν τη μητέρα του. Λίγο αργότερα όταν γείτονες και διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν, συνέλαβαν την αδερφή του, Λυδία Καττή, η οποία κτυπήθηκε άγρια από τους αστυνομικούς, που την έσερναν από τα µαλιά βρίζοντάς τη μέσα στο αστυνομικό τμήμα, καθώς και τους Καβακλή Νικόλα και Μάκη Λιβάνη που συμπαραστέκονταν. 

Στη διάρκεια των συλλήψεων, ο Δημήτρης Κατής (πατέρας), έπεσε θύμα ξυλοδαρμού, έξω από το Α.Τ. Κολωνού, όπου του είχαν πει αστυνομικοί ότι είχαν προσαχθεί τα παιδιά του, εμφανίζοντας συμπτώματα καρδιακού επεισοδίου. Αστυνομικοί δεν επέτρεψαν στο ασθενοφόρο να τον παραλάβει, για τουλάχιστον 10-15 λεπτά, ενώ τελικά χρειάστηκε νοσηλεία από το ίδιο βράδυ. Αντί να βρεθούν κατηγορούμενοι οι δυνάμεις καταστολής και η κυβέρνηση, βρέθηκαν τα θύματα στο εδώλιο του κατηγορούμενου.

Η δίκη των 4 τελικά ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και διεξήχθη μέχρι τον Μάιο του 2022. Στην τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου που θα εξέδιδε την απόφαση, ανακοινώθηκε ότι παύτηκε από το δικαστικό σώμα η πρόεδρος της δίκης! Εξαιτίας της παύσης της προέδρου ματαιώθηκε όλη η δίκη και συνέβη το πρωτοφανές, να ξεκινάει εξ αρχής νέα δίκη με άλλη σύνθεση και μετά πολλούς μήνες ταλαιπωρία.

Η εξέλιξη αυτή, πριν την τελευταία συνεδρίαση του δικαστηρίου και την έκδοση απόφασης µε την εξ ολοκλήρου ματαίωση της δίκης που έχει ήδη διεξαχθεί, δεν ήταν τυχαία. Το κατηγορητήριο είχε καταρρεύσει από τις καταθέσεις αυτοπτών µμαρτύρων, από τις αντιφάσεις των αστυνομικών, που ήταν μάρτυρες κατηγορίας και από το οπτικοακουστικό υλικό και αναμενόταν η αθωωτική απόφαση των κατηγορούμενων. Οι μάρτυρες υπεράσπισης αποκάλυψαν ότι η σκευωρία των διώξεων, μεθοδεύτηκε προκειμένου να συγκαλυφθούν οι ευθύνες για τη βία που ασκήθηκε και τις αναίτιες συλλήψεις τους. 

Τρεισήμισι χρόνια μετά τα γεγονότα και 23 μήνες μετά την πρώτη δίκη ξεκινά από την αρχή η νέα δίκη των Ορέστη Καττή, Λυδίας Καττή, Νικόλα Καβακλή και του Μάκη Λιβάνη. Ενώ, καλείται και ο Δημήτρης Καττής σε χωριστή δίκη.

Η δίωξη σε βάρος των πέντε κατηγορούμενων, βάλλει ευθέως ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα, που δέχονται ισχυρό πλήγμα µε την αστυνομική πλεκτάνη που στήθηκε για να στηρίξει τον κρατικό αυταρχισμό και την καταστολή, που ασκείται από την κυβέρνηση. Στοχεύει στην τρομοκράτηση και την περιστολή των ελευθεριών.

H αθώωση των πέντε κατηγορούμενων-διωκόμενων συλληφθέντων στις 17.11.2020 στα Σεπόλια, δεν είναι µόνο λαϊκή απαίτηση όπως έδειξε το μεγάλο πανελλαδικό κίνημα αλληλεγγύης και το πλήθος ψηφισμάτων και κατά την πρώτη δίκη, αποτελεί τη μόνη δίκαιη λύση.

Απαιτούμε:

  • Την απόσυρση κάθε κατηγορίας σε βάρος όλων των διωκόμενων
  • Την αθώωση όλων από όλες τις κατηγορίες.
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στου διωκόμενους.
  • Υπερασπιζόμαστε τις λαϊκές ελευθερίες και το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαδήλωση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *